Annons

Börsaktuella Airbnb har nått över en halv miljard gäster

Airbnbs medgrundare och vd Brian Chesky.
Airbnbs medgrundare och vd Brian Chesky. Foto: Eric Risberg (AP)
Förmedlingsplattformen Airbnb, som väntas gå till börsen i år, har nu förmedlat över 500 miljoner uthyrningar världen över sedan starten 2008.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Airbnb har nått en ny milstolpe. Nu har över 500 miljoner gäster bokat boende genom den amerikanska förmedlingsplattformen, uppger bolaget självt.

Det betyder att utvecklingen verkligen tagit fart under de senaste åtta månaderna. I augusti 2018 meddelade Airbnb att 400 miljoner personer hyrt ett privat boende med hjälp av deras apptjänst.

Sedan bolaget grundades år 2008 har privatpersoner som hyrt ut sina bostäder via Airbnb sammanlagt tjänat in 65 miljarder dollar, motsvarande 600 miljarder kronor, enligt bolaget.

Airbnb brukar prata om att deras användare ingår i ett så kallat ”nätverk”. Det spänner nu över 191 olika länder och 81 000 städer runtom i världen, heter det.

Även i Sverige har Airbnb blivit populärt, men stött på en hel del motstånd. Bostadsrättsföreningar och hyresrättsägare har stundom protesterat högljutt mot andrahandsuthyrning via appen.

Läs mer: Här är Skatteverkets nota för Airbnb-fuskarna 

Skatteverket har också granskat de privatpersoner som använder tjänsten. Fram till i mars 2018 hade myndigheten upptaxerat 350 svenskar med nästan 15 miljoner kronor, eftersom de felaktigt redovisat sina inkomster från Airbnb-uthyrning.

Det mesta pekar på att Airbnb ska börsnoteras i USA under 2019, även om uppgifterna inte har bekräftats officiellt. Lägenhetsuthyraren sägs sikta på en värdering om cirka 31 miljarder dollar, motsvarande cirka 280 miljarder kronor.

Eftersom att Airbnbs moderbolag är registrerat i delstaden Delaware, känt för sina låga företagskatter och begränsade insyn, är det svårt att ta reda på hur koncernen står sig finansiellt.

Däremot har Airbnb uppgett att de varit lönsamma på ebitda-nivå, alltså före räntor, skatter, nedskrivningar, och amorteringar, två år i följd.

Läs mer: Lägenheter köps i Sverige – för att hyras ut genom Airbnb 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies