Annons
Jack Dorsey, vd för Square, och Izettles vd och grundare Jacob de Geer.

Börsjätten Square dundrar in på Izettles hemmaplan

Så blir du en framgångsrik företagare SPONSRAT AV Nordea

Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet

”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Gigstrs vd Rasmus Solholm

Ställde om till bemanningsapp – omsatte 21 miljoner första året

Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Börsjätten Square dundrar in på Izettles hemmaplan

Jack Dorsey, vd för Square, och Izettles vd och grundare Jacob de Geer.
Jack Dorsey, vd för Square, och Izettles vd och grundare Jacob de Geer.
Betaltjänstbolaget Square, där Twitter-chefen Jack Dorsey är vd, lanserar nu sin tjänst i Storbritannien. Man utmanar därmed svenska Izettle på deras största marknad. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Betaltjänstbolaget Square, där Twitter-chefen Jack Dorsey är vd, lanserar nu sin tjänst i Storbritannien. Det blir företagets femte marknad och den första i Europa, enligt ett pressmeddelande.

Börsjätten Square utmanar därmed svenska Izettle på sin viktigaste marknad. Det blir även första gången de två konkurrenterna möts på en och samma marknad.

”Storbritannien är vår största marknad. Vi har varit där i sex år och är marknadsledande inom mobila betalsystem där”, säger Izettles vd Jacob de Geer.

Sedan tidigare finns Square i Kanada, Japan, Australien och USA.  

Izettle är verksamt i delar av Sydamerika samt Norden, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, och Nederländerna. 

I september i fjol köpte Izettle det brittiska bolaget Intelligent Pos, som erbjuder kassasystem till verksamheter som är något större än Izettles huvudsakliga målgrupp.

Båda bolagen har sin grund i mobila kortdosor. Squares börsvärde är dock 56 miljarder kronor. Det är 13 gånger mer än Izettles värdering på 4,3 miljarder kronor vid den senaste kapitalrundan.  

Läs mer: Izettle lanserar ny tjänst – lovar lönsamhet i år

Framöver kommer alltså Square erbjuda små- och medelstora företag i Storbritannien sina lösningar för att ta emot kortbetalningar. Stöd kommer finnas för kort från Visa, Mastercard och American Express.

Vi har väntat på detta sedan vi lanserade i Storbritannien 2011.

Square ska ta 39 pund för sin kortläsare, en enhet som via Bluetooth kopplas till en mobil eller surfplatta. Square tar sedan 1,75 procent i avgift på transaktioner.

Läs mer: Izettle köper brittiskt kassabolag

Izettles vd Jacob de Geer är inte förvånad att Square nu lanserar sin tjänst i Storbritannien. 

”Vi har väntat på detta sedan vi lanserade där 2011 och är ärligt talat förvånade att det tog så lång tid”, säger han.

Han tror det kommer ta tid för Square att bli stora i Storbritannien.

”Att lansera i Storbritannien är ju inte som att trycka på en knapp. Betalmarknaden är mycket lokal. Vi underskattar inte Square, men tycker att vi har en bra marknadsposition och en god tillväxt i Storbritannien”, säger han.

Tror du Square fortsätter att utmana er på andra håll i Europa?

”Sannolikt. Men man ska komma ihåg att de pratat om att lansera i Storbritannien i minst fyra år. Detta är ett test. De testar en variant med kortnätverkens goda minne. Mycket handlar väl om hur lyckat det blir.”

Izettle har dragits med stora förluster sedan starten. Under 2015, det senaste verksamhetsåret med officiella siffror, uppgick förlusten till hela 295 Mkr, eller 85 procent av omsättningen. Totalt har Izettle ansamlat förluster på 786 miljoner kronor under de första verksamhetsåren 2010-2015.

Fotnot: Texten har uppdaterats flera gånger under tisdagen.

Finwire / Di DigitalMissa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post