Hoppa till innehållet

Börskandidaten tar in kapital – nära miljardvärdering

Svenska Readly – som brukar kallas för ”Spotify för tidningar” – tar in 157 miljoner kronor. Pensionsjätten tredje AP-fonden leder rundan.

Readlys vd Maria Hedengren.
Readlys vd Maria Hedengren.

Di Digital har tidigare rapporterat att den digitala prenumerationstjänsten Readly READ -0,68%Dagens utveckling – ett ”Spotify för tidskrifter” – gör sig redo för en börsnotering.

Nu säkrar bolaget 157 miljoner kronor, i en runda som leds av tredje AP-fonden. Den stora investeringen minskar knappast spekulationerna.

Vanligtvis investerar AP-fonderna endast i onoterade bolag om dessa är på väg att börja handlas offentligt.

”Att gå till börsen är ett alternativ vi tittar på i framtiden”, säger Readlys vd Maria Hedengren. 

Bakom de 157 miljonerna återfinns både nya och befintliga investerare, som Zouk Capital and Swedbank Robur – som tidigare investerat upp till 100 miljoner kronor i Readly. 

”Det är en positiv dag och en positiv nyhet. Vi tycker att det är ett bra kvitto att vi får det här förtroendet med en så stor investering med både befintliga och nya aktieägare”, säger Maria Hedengren. 

Investeringen på 157 miljoner motsvarar en ägarandel på 17,3 procent, vilket ger en värdering på drygt 900 miljoner kronor. 

De 157 miljonerna ska investeras i produktutveckling och marknadsföring i flera länder. Just nu är man utöver Sverige aktiva i Italien, Storbritannien, Irland, Nederländerna, Tyskland, Österrike, Schweiz och USA. 

Under 2018 växte Readlys intäkter med 55 procent, till knappt 200 miljoner kronor. Tyskland är i dag är den största marknaden för bolaget, följt av Storbritannien och Sverige på tredje plats. 

Läs mer: Izettles tidigare finanschef redo att ta Readly till börsen 

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera