Annons

Börsplanerna grusades – nu styckar spel- och filmbolaget av till underpris

Goodbye Kansas vd Peter Levin. Till höger: Goodbye Kansas animation till spelet ”Mutant Year Zero: Road to Eden”, som utvecklas av studion The Bearded Ladies och ges ut av Funcom.
Goodbye Kansas vd Peter Levin. Till höger: Goodbye Kansas animation till spelet ”Mutant Year Zero: Road to Eden”, som utvecklas av studion The Bearded Ladies och ges ut av Funcom.
Svenska Goodbye Kansas hade ett ”mellanår” 2018 och lade nyligen börsplanerna på is. Som en del i jakten på kapital säljs investeringsdelen till THQ Nordic.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

THQ Nordic köper Goodbye Kansas Game Invest för 42,4 miljoner kronor. Det ligger väl under det kapital som GKGI investerat i plattformen och sina fem portföljbolag. 

Försäljningen är en del i Goodbye Kansas omstrukturering efter ett tungt fjolår. Under 2017 gjorde Goodbye Kansas en vinst på 5,5 Mkr. I fjol lyste dock siffrorna röda på sista raden med en förlust på 36 Mkr, enligt det preliminära bokslutet.

Samtidigt missade Goodbye Kansas sitt eget mål om att nå en omsättning på 200 miljoner kronor. Intäkterna steg med i sammanhanget blygsamma 11 procent till 177 Mkr, enligt preliminära siffror för 2018.

”Vi hade ett strategiarbete under våren och bestämde då att sälja för att fokusera på vår kärnverksamhet. Det är ändå där vi har sett tillväxt”, säger Goodbye Kansas vd Peter Levin.

På onsdagsmorgonen rapporterade THQ Nordic ett resultat över förväntat. Spelutvecklaren meddelade samtidigt att bolaget förvärvat Milanobaserade Milestone, amerikanska Gunfire Games samt svenska Goodbye Kansas Game Invest. Enligt THQ Nordics vd Lars Wingefors är strategin att fortsätta växa genom förvärv. THQ:s aktie steg på beskedet och var upp med 8 procent i den inledande handeln.

Hur gick det till att ni sålde till THQ?

”Jag kontaktade Lars (Wingefors, THQ Nordics vd, reds anm.) helt enkelt”, säger Goodbye Kansas vd Peter Levin.

Peter Levin har varit i branschen i 30 år och känner Lars Wingefors länge.

”Jag gläds åt hans framgångar”, säger Peter Levin.

Goodbye Kansas producerar specialeffekter och animationer för filmer, tv-serier och dataspel. Men har också investerat i spelutvecklare genom Goodbye Kansas Game Invest, GKGI.

För ett drygt år sedan aviserade Goodbye Kansas i samband med en nyemission planer på att gå till börsen. Tanken var att noteringen skulle ske under fjärde kvartalet i år. Efter att tillväxttakten saktade in förra året lades dock planerna på is.

Bolaget är därför igång med en ny finansieringsrunda som ska bli klar i höst.

Hur mycket pengar ska ni ta in?

”Det har vi inte bestämt än.”

Goodbye Kansas söker nu efter större investerare.

”Vi har 115 ägare i dag, men endast en handfull större med Robur i spetsen”, säger Peter Levin.

Läs mer: Heta film- och spelföretaget vänder till förlust – skjuter på börsnotering 

Peter Levin har tidigare sagt till Di Digital att mer än hälften av minusresultatet 2018 beror på långsiktiga investeringar, bland annat att tre olika kontor flyttats till en helt ny byggnad i Hammarby Sjöstad i Stockholm. 

Goodbye Kansas, som har runt 230 anställda i koncernen, gör dessutom fortsatta satsningar på sin studio i Los Angeles. 

”Vi har alltid haft utmaningen att vi betraktas som ett spelbolag, men vi jobbar mer inom visuella effekter och animation med fokus på att växa internationellt.”

Läs mer: THQ Nordic köper tre bolag – aktien stiger: ”Vi ska växa genom förvärv” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer