Hoppa till innehållet

Börsraketen Foodora växlar upp med varuleveranser från 300 butiker: ”Början på något stort”

Sverigechefen Hans Skruvfors kliver upp ett pinnhål och blir Nordenchef för Foodora. Målet är att stöpa om marknaden för hemleveranser. 

”I andra länder är det en katastrof att inte få sin vara levererad inom ett par timmar. I Sverige är vi nöjda om den kommer inom två dagar”, säger han.

Foodoras koncern-vd Hans Skruvfors ska ta bolaget in i 'last mile'-branschen.
Foodoras koncern-vd Hans Skruvfors ska ta bolaget in i 'last mile'-branschen.Foto: Press.

Hans Skruvfors var tidigare vd för undersöknings- och data science-bolaget Nepa och blev Sverige-vd för Foodora för ett år sedan. Nu blir han koncernchef för Sverige, Norge och Finland. Under covid-19 har bolaget slungats fram två år i tiden, menar han. 

Från att enkom ha levererat mat från restauranger lanserade bolaget under 2020 så kallad 'q-handel', vilket innebär köp och leverans av varor under 60 minuter. I dag är runt 300 butiker anslutna till plattformen, däribland Teknikmagasinet, Pocket Shop och Indiska, men även ett flertal Ica-butiker.

I oktober lanserades även livsmedelsbutiken Foodora Market, där kunderna kan beställa hem matvaror och andra nödvändigheter. För närvarande finns tre butiker i Stockholms innerstad, och en fjärde är i startgroparna.

”Omställningen är fascinerande, att ta en plats i 'last mile'-branschen. Vårt huvudben kommer alltid att vara mat, men vår 'q-handel' är början på någonting stort. I andra länder är det här vardag. Där är det en katastrof att inte få sin vara levererad inom ett par timmar – i Sverige är vi nöjda om det kommer inom två dagar och vi kan hämta det på posten”, kommenterar Hans Skruvfors.

Foodoras koncernchef spår att branschen står inför en helt ny konkurrenssituation där hela landskapet ritas om. 

”Vi kommer att mäta krafterna med alltifrån Amazon till matvarubutikerna. Det ser jag verkligen fram emot, att ta vår plats i det ekosystemet”, säger han. 

Till skillnad från konkurrenterna anställer Foodora sina bud med tillsvidare- och visstidsanställningar. Bolaget har drygt 3 000 anställda i Sverige med 104 nationaliteter. Kommunikationen sker på åtta språk, där huvudspråken är engelska och svenska. Att behärska engelska är ett krav.

”Alla som jobbar för oss är bosatta i Sverige, vi hjälper dem inte hit. Vi lägger ut arbetstillfällen och sedan söker man. Vi diskriminerar inte någon utan anställer alla som uppfyller kraven”, säger Hans Skruvfors.

Av de 3 000 anställda tar sig en majoritet fram på cykel, vilket kan vara en utmaning i vårt klimat. Foodora står dock för kostnaden för vinterdäck.

”När det är så snöigt som i dag kan det vara lite klurigt, även för mopeder och bilar. Jag vet att vi haft några förseningar i dag. Vi stängde i Örnsköldsvik under tisdagen, där gick det bara inte”, fortsätter Hans Skruvfors. 

I samband med öppnandet av Foodora Market startade bolaget ett samarbete med poddtaxibolaget Bzzt. 

 ”Det kan ju bli tunga leveranser. Vi hade en diskussion med våra skyddsombud hur vi skulle hantera det. Vi vill ju minska andelen bilar och såg det som ett effektivt sätt att ta sig fram i stan”, säger Hans Skruvfors

Foodora, som ägs av tyska Delivery Hero med svensken och medgrundaren Niklas Östberg som vd, finns i 200 svenska städer och orter, 80 i Finland och 18 i Norge. Och marknaderna är rätt likartade, enligt koncernchefen.

”Vi har sett en enorm tillväxt på alla våra marknader. Min högsta ambition är att stärka de fysiska butikerna och restaurangerna i Norden. Människor har nya digitala köpmönster och jag är helt övertygad om att det är nu som den digitala och det fysiska butiken gifter sig på riktigt”, avslutar han. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera