Hoppa till innehållet

Börsraketens vd om miljoninjektionen: Ska in i Kina

Smart Eye har tagit fram ett övervakningssystem för biltillverkare som vill öka trafiksäkerheten. Göteborgsbolaget tar nu in 200 miljoner kronor för att växa på en ny jättemarknad. ”Vi är redo att finansiera produkter som kan marknadsföras i Kina i år”, säger vd:n Martin Krantz.

Smart Eyes grundare och vd Martin Krantz på bolagets kontor i Göteborg.
Smart Eyes grundare och vd Martin Krantz på bolagets kontor i Göteborg.Foto: Patrik Olsson (Di).

Ögonstyrningsbolaget Smart Eye meddelade under tisdagskvällen att de tar in 200 miljoner kronor i en nyemission. 

Första AP-fonden har tillfört hälften av summan, och blir nu tredje största ägare i börsbolaget med 6,6 procent av aktierna. AMF, Robur och Länsförsäkringar deltog också i kapitalrundan.

Med kapitalet kan bolaget nu på riktigt börja ta tillvara de nya affärsmöjligheterna som dykt upp i Kina. Det uppger Martin Krantz, vd och grundare på Smart Eye, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi har en affärsplan som vi nu har finansierat. Det är så färskt i och med att det blev klart i morse, men vi är redo att finansiera produkter som kan marknadsföras i Kina i år och levereras nästa år”, säger han.

Han tillägger att han vill återkomma med en mer exakt plan för den kinesiska marknaden, där de nya möjligheterna grundar sig i att landet inlett regulatoriska processer för att implementera förarövervakningssystem i fordon. Initiativet är inte begränsat till nya bilar utan väntas beröra även delar av den befintliga flottan.

Smart Eye har tidigare flaggat för att de pågående upphandlingarna för massmarknaden i bilindustrin, tillsammans med de nya affärsmöjligheterna i Kina, kräver kapital för bland annat ny personal. 

Hittills under 2019 har Smart Eye anställt ett 30-tal personer och är nu 125 anställda, varav minst 20 är konsulter.

”Jag tror att vi kommer att växa med ytterligare 30-40 personer i år om vi räknar både i Göteborg och utlandskontoren. Men det beror på hur många av de stora upphandlingarna vi vinner”, säger Martin Krantz.

Läs mer: Genombrott för Smart Eye – börsraketen har kontrakt med sex bilmärken 

Emissionskapitalet tillsammans med kassan, som den sista mars uppgick till 65,6 miljoner kronor, bedöms kunna täcka finansieringsbehovet fram tills att erhållna och potentiellt tillkommande kunder börjar generera tillräckligt stora intäkter för att täcka kostnader, enligt Smart Eye.

När når ni ett plus minus noll-resultat?

”Exakt när det inträffar kan jag inte uttala mig om, men nu kommer det fler bilar från BMW som rampar upp produktionen. Sedan hänger det på när de andra bilarna kommer i gång”, säger Martin Krantz.

Han förklarar att när bolagets 45 hittills erhållna ”design wins” har kommit i gång skulle det motsvara 200-300 Mkr i intäkter per år, eller 1,2 miljarder över en produktlivscykel. Dessa bilmodeller ska tas i produktion år 2019, 2020 eller 2021.

Beräknat på kassaförbrukningstakten under det första kvartalet i år, då kassaflödet var minus 25 miljoner kronor, skulle emissionen och befintlig kassa räcka i tio kvartal.

”Vi kommer att gasa lite mer vad gäller investeringarna framöver samtidigt som licensintäkterna ökar successivt”, påpekar Martin Krantz i sammanhanget.

Smart Eye har vunnit ett antal upphandlingar i massmarknadssegmentet i bilindustrin. Bolagets senaste ”design win” var med en japansk tillverkare, vilket Martin Krantz beskriver som extra svårt.

”Det är en kvalitetsstämpel i bildindustrin, eftersom det tar väldigt lång tid att komma in hos en japansk tillverkare. Det var 13 år sedan som vi för första gången visade upp våra produkter i Japan”, säger han.

Vilka är de största hoten framöver?

”Vi måste verkligen få många nya kollegor, ingenjörer och produktledare, på plats för att klara av att möta efterfrågan. Vi måste se till att de första biltillverkarna är nöjda med våra leveranser samtidigt som vi arbetar på nya möjligheter”, säger Martin Krantz.

Sedan årsskiftet har Smart Eye stigit med drygt 64 procent på börsen och aktien handlades vid lunchtid på onsdagen för 111,80 kronor. (Följ kursen här.)

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera