Annons

Börsrusning för spelutvecklare

I mitten: Kristoffer Lindström, analytiker på Redeye. Från vänster: Stillfronts spel Unravel och Paradox spel "Crusader kings III".
I mitten: Kristoffer Lindström, analytiker på Redeye. Från vänster: Stillfronts spel Unravel och Paradox spel "Crusader kings III".
Coronakrisen fick börsens spelutvecklare att rasa i början av mars. Men de senaste veckorna har de kommit tillbaka med full kraft. ”Vi tror på fortsatta kursuppgångar”, säger Kristoffer Lindström, på analyshuset Redeye.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uttalandet kan låta optimistiskt i det allmänna börsraset. Men hittills har analyshuset fått rätt. 

I en sektoranalys daterad den 18 mars utmålade Redeye spelutvecklarna som en potentiell vinnarbransch i coronakrisens spår. De börsnoterade gamingbolagen hade då dragits med i det allmänna börsraset, men började visa tidiga tecken på återhämtning. 

”Vi tror att kursnedgångarna beror på en nedgång i investerarnas riskaptit och allmänna känsla, och inte företagens resultat. Vi ser spelsektorn som en trygg hamn och tror på ett ökat investerarintresse när den första röken har lagt sig”, skrev Redeye då.

Tesen byggde delvis på att spelandet ökade i Kina under de månader stora delar av miljardnationen satt i karantän. 

Vidare visar siffror från pc-plattformen Steam att spelandet i världen ökat med cirka 35 procent den senaste månaden, enligt Redeye.

Sedan Redeye publicerade sin analys har spelutvecklarnas aktiekurser stigit rejält. 

Bolag som Embracer och Stillfront handlas nu betygligt högre än de gjorde i början av året. Även Paradox kan stoltsera med en kursuppgång mot årsskiftet.

”Kollar man på fundamenta är återhämtningen ganska logisk. Det här är bolag med digitala affärsmodeller. Vare sig distribution eller produktionen påverkas nämnvärt. Dessutom ökar efterfrågan när folk sitter i karantän i sina hem. Många etablerade spelbolag har dessutom bra kassaflöden och gott om kapital”, säger Kristoffer Lindström, som är en av analytikerna bakom Redeyes sektorrapport.

Redeyes slutsats är att pilarna i spelbranschen pekar antingen i sidled eller uppåt. I klartext: Coronasmittan är nettopositiv för spelsektorn. 

”Vi tror spelaktierna fortsätter att stiga den närmaste tiden. Jag bevakar Stillfront och Embracer och är positiv till båda bolagen”, säger Kristoffer Lindström.

Men om arbetslösheten ökar, drar inte folk ned på alla sina utgifter då?

”Det är möjligt. Men historiskt har vi sett en stark motståndskraft i spelsektorn. För de flesta rör det sig ändå om förhållandevis små utgifter”, säger Kristoffer Lindström.

Han spår även att de långsiktiga effekterna är positiva.

”Det kan leda till att fler får upp ögonen för spel. Målgruppen kan breddas”, säger han.

En annan möjlig fördel för spelsektorn är att priserna på digital annonsering, på plattformar som Google och Facebook, bör minska i krisens spår.

”Spelbolagen har ju sett sina marknadsföringskostnader stiga de senaste åren. Nu blir det kanske billigare att locka nya användare”, säger Kristoffer Lindström. 

Ett tecken på branschens medvind är att spelbolagen anställer personal medan de flesta företag varslar och permitterar. 

”Nästan alla anställer. Svenska Avalanche Studios gick just ut med att de ska anställa drygt 100 personer. Det är ett otroligt styrketecken för svensk spelindustri”, säger Kristoffer Lindström.

Läs mer: Avalanche växlar upp: ”Ska anställa drygt 100 personer” 

Men är inte värderingarna redan höga? Embracer handlas till en värdering 71 gånger intäkterna. Stillfront har ett p/e-tal på 33, enligt Di:s börslistor?

”Man kan inte värdera dem på den grunden. Båda bolagen har gjort många förvärv på senaste tiden som kommer leda till en ökad lönsamhet. Båda påverkas av redovisningstekniska effekter som leder till en långt lägre redovisad vinst än den faktiskt underliggande. Embracer följer till exempel K3-redovisning, vilket gör att man skriver av sina förvärv på fem år.”

Vad för nyckeltal ska man titta på då?

”Enligt mig är båda bolagen attraktivt värderade vid nuvarande nivåer. Stillfront värderas runt 10 gånger den underliggande operativa rörelsevinsten och Embracer cirka 15 gånger den operativa rörelsevinsten. Båda företagen är av högsta kvalitet, har hög organisk tillväxt samt har kompetenta bolagsledningar som visat sig kunna genomföra värdeskapande förvärv.”

Ni jobbar med uppdragsanalys. Kan man lita på att era analyser är objektiva?

”Likt investmentbankerna har vi en klientrelation till flera av börsens gamingbolag, så självklart vill vi att det går bra för sektorn. Men vi har inget vinstintresse som firma att driva upp kurser. Vårt syfte med alla våra rapporter är att sprida kunskap till läsare och investerare, på så sätt efterfrågas våra analystjänster ytterligare vilket leder till att fler bolag söker sig till oss som klienter.”

Redeye är en ledande aktör inom uppdragsanalys i Sverige med över 120 klienter inom techsektorn och life-science.  

Länk till grafik

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer