Annons

Botar i fokus på Microsofts utvecklarfest

En lärare från läkarutbildningen på Case Western Reserve University demonstrerade hur Hololens kan användas i utbildningen.
En lärare från läkarutbildningen på Case Western Reserve University demonstrerade hur Hololens kan användas i utbildningen. Foto: Eric Risberg
Artificiell intelligens och botar stod i centrum när Microsofts utvecklarkonferens Build inleddes. Men vd Satya Nadella bad inte om ursäkt för nazi-haveriet Tay på Twitter. Di Digital rapporterar från San Francisco.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/San Francisco) Under den här veckan försöker Microsoft tjusa runt 5 000 utvecklare på konferensen Build. Den äger rum på Moscone Center i San Francisco, ett klassiskt tillhåll för utvecklarkonferenser där även Apple och Google har sina.

Microsofts vd Satya Nadella inledde konferensen med ett brandtal om teknikutvecklingen som en god kraft. Men mellan raderna kunde man tolka det som att han pratade om användarintegritet. En fråga som alltid är på tapeten, men som har varit hetare än vanligt den senaste tiden i USA, med FBIs krav på Apple om att hacka en mobil som tillhört en misstänkt terrorist.

Satya Nadella

Microsofts vd Satya Nadella Foto: Eric Risberg

Efter det förklädda brandtalet kom en rad uppdateringar och lanseringar för Windows 10. 270 miljoner människor använder numera operativsystemet, ett rejält kliv upp från siffran 200 miljoner som kommunicerades vid den senaste kvartalsrapporten. Då tappade visserligen produktkategorin där Windows 10 räknas in, ett par procent i intäkter.

Läs också: Microsoft tappade - men slog förväntningarna

I sommar kommer Microsoft med en uppdatering för Windows 10, som går under namnet Anniversary och innehåller 1 000 nya funktioner. Bland annat får Windows-appar och Microsofts webbläsare Edge stöd för Windows Hello, en funktion för att logga in med ditt ansikte. Även fingeravtrycksläsning ska bli tillgängligt.

Det pratades också mycket om utvecklarplattformen för Windows, Universal Windows Platform, som spänner över datorer, mobiler och surfplattor. Terry Myerson, chef för Windows på Microsoft, tryckte hårt på att det är en öppen plattform och ska vara ett ”hem för utvecklare”. Den har bland annat fått kritik från Epic Games vd Tim Sweeney för att stänga in utvecklare i Windows, utanför det öppna PC-ekosystemet.

Ett av de mer publikfriande ämnena under den inledande presentationen var botar som kan utföra olika uppdrag och ge förslag. Trots den nyliga kontroversen med Microsofts Twitter-bot Tay, som började skicka ut nazistiska budskap, drog bolaget på med fler botar. Satya Nadella berörde bara Tay kort, men bad inte om ursäkt på scen.

Han pratade istället om hur Microsoft vill införa botar i ”conversational platforms” - ett begrepp han lanserade under keynoten.

Bot

På scenen visades botar i Skype upp, där man ska kunna chatta och prata med Microsofts egen digitala assistent Cortana och integrera botar från andra aktörer i konversationen. Ett exempel var att Cortana bokade ett hotellrum genom kedjan Westins bot. Bokningen initierades av Cortana efter att hon hade fått i uppgift att lägga in en kalendernotering om en konferens.

”Botar är som nya applikationer som du istället konverserar med”, sa Satya Nadella.

Botar är som nya applikationer som du istället konverserar med.

Botar i Skype finns att testa från och med i dag i Windows, IOS, Android, Hololens samt Mac och pc.

Microsoft släpper också ett ramverk för utvecklare som vill skapa sina egna botar för Skype. Samt ytterligare ett ramverk där utvecklare kan bygga botar till olika konversationstjänster som Slack, Outlook, Line och Kik med flera.

Men det är inte bara Microsoft som vill visa upp sina botar. I veckan kom Facebook med nyheten om ett samarbete med flygbolaget KLM. Facebook-användare ska numera kunna checka in, få uppdateringar och chatta med KLM:s kundtjänst i Messenger-appen. 

1QWJjr16ME4

Det ryktas också att Facebook är på gång med att öppna upp Messenger för tredjeparts-botar. Något som förväntas släppas på bolagets utvecklarkonferens F8 om ett par veckor. Bland andra har även snabbväxande Slack släppt ett ramverk för utvecklare att ta fram botar i kommunikationsplattformen.

Läs även: "Boten är den nya appen"

Microsoft visade också upp sitt flaggskepp Hololens, glasögonen för förstärkt verklighet, under keynoten. I dagarna har utvecklarkit med Hololens börjat skickas ut och nu måste Microsoft övertyga utvecklarna om att välja dem framför till exempel VR-glasögonen Oculus Rift, som Facebook äger.

Hololens demo

En fråga som många ställer sig är hur Hololens ska användas. I spel är det enklare att tänka sig, men Microsoft har gjort en grej av att även visa upp utveckling inom andra områden. Under presentationen demonstrerade en professor och två lärare från en läkarutbildning hur man kan ta del av kroppens anatomi på nya sätt med hjälp av hologram. Just den presentationen tyckte dock vissa var en besvikelse och Mashable kallade den "en transport tillbaka till 80-talet".

Tidigare i veckan kom Microsoft ut med en video som visar hur man kan använda Hololens för att skapa hologram. Men någon ”holoportering” fick vi inte se live på scenen.

7d59O6cfaM0

Läs även: Post-härdsmälta - så försöker Satya Nadella ställa om Microsoft

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer