Annons

Branschen varnar: Skatteverkets beslut kan slå mot miljön

Interxions nordiska marknadschef Alexander Kehrer och bolagets datacenter.
Interxions nordiska marknadschef Alexander Kehrer och bolagets datacenter. Foto: Press/Interxion: Stephen Bond och Ola Hedin.
Många svenska aktörer som driver datacenter har inte längre rätt till en subventionerad energiskatt. Beslutet slår inte bara mot bolagens finanser utan riskerar även skada miljön, varnar branschen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen kunde Di Digital avslöja att Skatteverket inte längre beviljar återbetalning av energiskatt för datacenterbolag som inte äger sin egen utrustning.

Det slår hårt mot de aktörer som tillhandahåller så kallad ”co-location”. De har som affärsidé att tillgodose yta och el i sina datahallar till andra företag, utan att själva äga utrustningen. Ofta är det i stället kundens egen hårdvara som ställs in i hallarna.

Ett av Europas största bolag inom sektorn är den nederländska koncernen Interxion. De har en stor anläggning i Stockholm och drabbas – precis som branschkollegorna Bahnhof och Equinix – nu av en ekonomisk smäll.

”Vi skriver under på problematiken. Det här beslutet riskerar skrämma iväg internationella företag och kunder eftersom det blir mindre attraktivt att investera i Sverige”, säger Alexander Kehrer, nordisk marknadschef på Interxion.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

Men Skatteverkets beslut riskerar också ha en negativ miljöpåverkan. Driften av serverhallar uppskattas stå för två procent av koldioxidutsläppen globalt, vilket innebär att datacenterbranschen har en lika stor miljöpåverkan som flygtrafiken.

”Det är miljömässigt bättre att koncentrera datautrustning på ett och samma ställe. Därför är vi väldigt förvånade över att just vår bransch inte längre ska få ta del av skattelättnaden”, säger Alexander Kehrer.

”Man borde snarare främja initiativ som minskar miljöpåverkan. Med tanke på att mängden data hela tiden ökar är det otroligt viktigt.”

Enligt Interxion själva använder bolaget enbart förnyelsebar energi, från till exempel vatten- och vindkraft, i sina datacenter. Samma miljömässiga profil har de flesta ”co-location”-bolag på den svenska marknaden.

Vi har resurser att investera i kostsam och miljövänlig infrastruktur.

Alexander Kehrer uppger att Interxion också återanvänder stora delar av överskottsvärmen genom att skicka tillbaka den till fjällvärmesystemet, vilket i slutänden värmer upp lägenheter i Stockholm.

”Vi har resurser att investera i kostsam och miljövänlig infrastruktur. Det handlar till exempel om att använda så lite energi som möjligt för att kyla ner anläggningarna. Bolag som driver egna datacenter, vid sidan om sin kärnaffär, saknar ofta den möjligheten”, säger han.

Läs mer: Datacenter riskerar fly Sverige: ”Allvarlig signal” 

Däremot kommer molntjänsteleverantörer som Amazon Web Services ha rätt till fortsatta skatteavdrag, liksom Google och Microsoft som köpt mark i Sverige. Techjättarna tillhandahåller genom egen hårdvara olika plattformstjänster som andra företag kan använda för att bygga och driva sina webbapplikationer.

”Skatteverkets beslut kan driva företag att koppla upp sig mot publika moln i större utsträckning än i dag. Då sker inte längre konkurrensen på affärsmässiga grunder”, säger Alexander Kehrer på Interxion.

Läs mer: Datacenter går i konkurs: ”Vi skulle få tillbaka 4 Mkr från Skatteverket

Boloobas datacenter i Hamre och vd:n Francesco Benincasa.
Boloobas datacenter i Hamre och vd:n Francesco Benincasa. Foto: Press
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer