Hoppa till innehållet

Breakup och börsras – en olycka kommer sällan ensam

Tuffa tider för fastighetsmiljardären Erik Selin – först en breakup inför öppen ridå och sedan börsras. Och Lena Apler tvingas göra sig av med startupportföljen. Samtidigt samlas techprofilerna kring Videoplaza-miljonärens ost. Det är några av veckans snackisar enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

För att hitta riktigt nya affärer behövs även en riskvilja. En del hävdar att storbolagens svårigheter med verklig innovation ligger i en brist på uthållighet. När vd:n kvartalsvis måste redovisa kostnader och resultat är det svårt att motivera projekt med stor ovisshet.

Många frågar efter mer entreprenörsanda inom storbolagen, men det är ofta en utmaning att kombinera med en mer traditionell företagskultur. Ett sätt att göra detta är bygga interna startup-inkubatorer, ett annat är att köpa in sig i existerande bolag.

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

I veckan slogs det fast att startup-drottningen Lena Aplers krona hamnat på sniskan. Hennes Collector har legat i frontlinjen bland bankerna i investeringar i startupbolag med Collector Ventures-fonden på 250 miljoner kronor.

I tisdags gick Collector ut med en redig vinstvarning för fjärde kvartalet. Beskedet fick aktien att rasa och totalt har den tappat cirka 30 procent den senaste veckan. Grundaren Lena Apler hoppar av som ordförande och fastighetsmiljardären Erik Selin, som är storägare i nischbanken, föreslås ta över klubban. Aktieägarna ska ha ansett att verksamheten blivit för spretig och vill se en mer konservativ inriktning. 

Lena Apler.
Lena Apler.Foto: Jesper Frisk, Jesper Frisk

Redan i somras flaggade Lena Apler för att startupportföljen inte riktigt gått som det var tänkt. Planen var att bolagen skulle gagna Collector men det gick trögt med integrationen. Ofta har fonden gått in tidigt med mindre poster i de 26 bolagen. 

Frågan är nu hur lång tid det kommer ta att sälja portföljen och till vilket pris. Dessutom om någon är villig att ta över hela kakan eller om godbitar styckas ut. Lena Apler är förhoppningsfull: ”Flera av bolagen har tagit in pengar till högre värderingar efter våra investeringar”, sade hon till Di Digital i veckan.

Lena Apler verkar dock tagit det hela med ro. På tisdagkvällen ska hon ha varit sitt vanliga energiska jag på Nord Fondkommissions och Feminvests evenemang om investeringar i kvinnligt grundade bolag. Eventet skedde såklart på hennes vän kändiskonditorn Roy Fares Mr Cake. På plats var bland annat Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, techprofilen Tuva Palm och medtech-entreprenören Mouna Esmaeilzadeh.

Lena Aplers startup-äventyr är dock inte över. Hon har även en del techinvesteringar privat, så hon lär fortsatt bli approcherad av entreprenörer. Vilket påminner mig om en historia från i somras. Jag brusade då om hur Lena Apler sågs stänga Visby Strand på sin födelsedag i sällskap med bland andra artisten Viktor Frisk. Jag kan tänka mig att hon i vanlig ordning hade dansat rejält och var trött i fötterna. För när hon kom ut ska hon ha pekat på en yngre man utanför utestället och sagt ”kör mig hem”. Mannen som är entreprenör kände genast igen affärsdrottningen, men var lite undrande hur hon kunde veta att han hade bil. Men snabbtänkt gav han svaret: ”Ja, om jag får pitcha mitt bolag för dig.” Vi har dock inte hört om någon investering än, kanske det krävs mer affärsmässiga löften än att ge skjuts. 

Den blodiga vinstvarningen blev den första riktiga motgången på börsen för den annars så framgångsrike Erik Selin. Men man brukar säga att ”en olycka kommer sällan ensam”. I höstas avslöjades det att han ingått ett förhållande med influeraren Isabella Löwengrip. Men häromveckan gick hon ut med att de gått skilda vägar – såklart på Instagram.

Artificiellt tillverkade animaliska produkter är en het trend. Inom kort kanske oxfilén på tallriken är labbodlad (själv håller jag tummarna för en fint marmorerad kobe-biff). I går kom nyheten att amerikanska Memphis Meats har fyllt på kassan med 1,5 miljarder kronor. 

Och vegansk kost engagerar många inom startup-världen, vilket såklart är viktigt när man bygger sitt ”rädda världen”-varumärke. Många event är numera totalt köttfria. I veckan kunde vi berätta att Videoplaza-miljonären Sorosh Tavakolis ska lösa utmaningen med ”vegansk ost”. Han har nu fått in 34 miljoner kronor från investerare som Creandum och Northzone. 

Sorosh Tavakoli och Anja Leissner har startat Noquo Foods.
Sorosh Tavakoli och Anja Leissner har startat Noquo Foods.Foto: Press

Hejaropen från techprofilerna kom snabbt. Några som kommenterade på vår artikel på Facebook var bland andra Mojang-grundaren Carl Manneh, Norrskens-vd:n Erik Engellau-Nilsson, Kry-vd:n Johannes Schildt och Backing Minds-grundaren Sara Wimmercranz. Också Sveriges socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi gav tummen upp till nyheten och en favoritmarkering på Twitter.

Vi kommer att i år igen lyfta food tech med ett event i Örebro den 12 mars. Under dagen har vi även en pitchtävling, så glöm inte att ansöka dit om du har ett matnyttigt bolag.

Läs mer: Food Tech 2020 – där framtidens mat, teknik och beslutsfattare möts

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Efter ”lönedebatten” kring Spotify har streamingbolaget åter hamnat i blåsväder inom musikbranschen. Denna gång gäller det ”fejkade” streams . Genom att be sina fans spela låtar på nätterna på låg volym eller köpa strömningar via sajter kan en artist få ökad synlighet på till exempel topplistor och därmed potentiellt öka antalet spelningar. En som testade och fick en snabb effekt är svenska musikern Mange Schmidt som berättade öppet om det i Dagens Nyheter. På fredagen tog Spotify dock bort hans låt ”In the ghötto”.

Enligt uppgift till Di Digital kan det röra sig om miljardbelopp för Spotify i felaktiga betalningar. Kritiken handlar också om att det blir orättvist när arvodet fördelas ut till artisterna.

Läs mer: Uppgift: Spotify betalar miljarder för fejkade streams

Musikjournalisten Jan Gradvall utvecklade kring ämnet i senaste Di Weekend: Fejkade streams skadar branschens trovärdighet 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera