Hoppa till innehållet

Brexit skickar upp bitcoinkursen

Det brittiska utträdet ur EU skakar om finansmarknaderna. Då tyr sig investerarna till kryptovalutan bitcoin.

Bitcoinkursen har stigit sedan brexit-beskedet under natten mot lördagen.
Bitcoinkursen har stigit sedan brexit-beskedet under natten mot lördagen.

I kölvattnet av den allmänna turbulens som präglat finansmarknaderna efter förra veckans brittiska folkomröstning har många investerare letat sig till säkrare hamnar. Vid sidan om guldet, som stigit kraftigt under de senaste dagarna, finns en annan tillgång som utmärkt sig: bitcoin.

Bitcoin har blivit ett slags digital version av guld

Värdet på den digitala valutan har sedan natten till fredagen, då utfallet i folkomröstningen blev klart, stigit med runt 14 procent till kursen 653 dollar. Samtidigt har pundet tappat till runt 1:32 mot dollarn, den lägsta nivån sedan 1985.

”Bitcoin har i praktiken blivit ett slags digital version av guld”, påstod Ashvin Bachireddy, medgrundare till Geodesic Capital, ett Silicon Valley-baserat riskkapitalbolag som investerat i bitcoin, till CNBC.

Läs mer: Bitcoin-investeraren: "Vi hade inte koll på produkten"

Kursrörelserna i kryptovalutan har dock varit slagig under de senaste månaderna. Den reglerade tilldelningen av bitcoins halveras den 10 juli, vilket begränsar utbudet på valutan.

Mot bakgrund av det steg kursen kraftigt fram till i mitten av juni till strax under 780 dollar – den högsta nivån sedan början av 2014 – för att sedan vända ned ganska brant fram till det brittiska beslutet om ett EU-utträde.

Men sedan dess har det alltså vänt upp igen.

”Om inget annat ser säkert ut ligger det inte långt till hands att anta att folka börjar leta efter någonting helt annat som tillflyktsort. Något som inte följer upp- och nedgångarna på vanliga marknader”, sade Steve Waterhouse vid Pantera Capital till CNBC.

Medan konventionella valutor styrs av centralbanker har bitcoinmarknaden sin egen logik. Marknadens storlek ökar genom en process kallad ”brytning” där kodare löser komplexa matematiska problem med bitcoin som ersättning. Vart fjärde år halveras den ersättning som ges till kodarna.

Efter halveringen i juli kommer kodarna att få 12,5 bitcoins var tionde minut, från dagens 25.

Den svenska bitcoinbrytaren KNC Miner ansökte om konkurs i maj och angav då halveringen som ett skäl till att bolaget inte skulle kunna klara lönsamheten. 

Läs även: KNC om konkursen: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Samtidigt är denna begränsning av utbudet vad som legat bakom de senaste månadernas förstärkning av valutan, enligt marknadsaktörer.

Di Digital/Direkt 


Mer om bitcoin:

KNC om konkursen: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Foto:

Guldruschen som kom av sig

Foto:

”Project Klondike” – så övertalades investerarna att satsa i KNC Miner

KNC-ägaren: "Vi hade inte koll på produkten"

Kommentar: "Rent nonsens om KNC-kollapsen"


Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera