Hoppa till innehållet

Brittisk bankutmanare tar in 5 miljarder – klår Klarna

I fjol blev svenska Klarna det högst värderade fintechbolaget i Europa. Men nu slås de på fingrarna av den brittiska mobilbanken Revolut – som tar in 5 miljarder kronor i nytt kapital. 

Revoluts grundare och vd Nikolaj Storonskij och bolagets betalkort.
Revoluts grundare och vd Nikolaj Storonskij och bolagets betalkort.Foto: Amanda Lindgren och Joey Abrait (Di).

Kriget om framtidens bankkunder är i full gång och investerare runt om i Europa verkar stå på kö för att hitta nästa stora finansbolag.

En av utmanarna är det brittiska bolaget Revolut som vill locka till sig kunder från storbankerna med sin app och ett tillhörande betalkort, som laddas på med pengar.

De marknadsför sig till exempel med låga växlingsavgifter valutor emellan, analys- och budgetverktyg i appen samt handel med kryptovalutor och aktier.

Enligt egen utsago har företaget sedan starten 2015 nått 10 miljoner användare globalt, varav drygt 100 000 finns i Sverige, även om det är osäkert hur pass aktiva de är som kunder.

Nu tar Revolut in hela 500 miljoner dollar, motsvarande 4,9 miljarder kronor, i nytt kapital. Ledande investerare är den amerikanska riskkapitaljätten TCV, som bland annat blev delägare i Spotify 2013. 

Den svenskgrundade investmentbanken GP Bullhound deltar också i kapitalrundan med 10 miljoner dollar.

”Den finansiella industrin som många känner igen den plockas isär av smarta entreprenörer som ger kunderna värde och en grym kundupplevelse från dag ett. Revolut är ett av bolagen som kommit allra längst med detta”, säger Joakim Dal, partner på GP Bullhound.

Transaktionen innebär att hela Revolut värderas till 5,5 miljarder dollar, eller 54 miljarder kronor. 

Betal- och kreditföretaget Klarna värderades till liknande nivåer vid sin senaste kapitalrunda i höstas. Därmed är det svenska bolaget inte längre Europas högst värderade fintechbolag utanför börsen, vilket man tidigare kunnat stoltsera med.

Pengarna ska enligt Revoluts ryske medgrundare och vd Nikolaj Storonskij gå till produktutveckling och att lansera helt nya tjänster, till exempel företagslån.

”Framåt, fokuserar vi på att rulla ut banktjänster i Europa, öka antalet människor som använder Revolut på daglig basis, och närma oss lönsamhet”, säger han i en kommentar.

En börsnotering kan bli aktuell för Revolut, men det lär dröja. Tidigare har Nikolaj Storonskij sagt att bolaget inte är redo för en börsintroduktion förrän bolagsvärdet uppgår till ungefär 200-400 miljarder kronor. 

Läs mer: Di Digital intervjuade Nikolaj Storonskij i september 2019: ”Att sälja till en bank är inget alternativ”

Revoluts affärsmodell liknar den svenska streamingtjänsten Spotifys dito. En del av tjänsterna i appen är helt gratis, medan användaren kan få tillgång till fler funktioner genom att betala en månatlig prenumerationsavgift. 

Under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, omsatte Revolut motsvarande 700 miljoner kronor men noterade samtidigt en kraftig förlust på 400 Mkr.

Bolaget säkrade en banklicens i EU genom Litauen under 2018, som dock ännu inte har aktiverats.

I fjol skrev man dock på samarbetsavtal med kortleverantörerna Visa och Mastercard, för att lansera Revolut i Japan, Kanada och USA. Efter det har bolaget kraftigt vuxit sin personalstyrka till ungefär 2 000 personer i 23 olika länder.

De stora konkurrenterna i Europa är tyska N26 och brittiska Monzo. Det finns också lokala aktörer som svenska PFC. Dessutom lanserade Klarna ett fysiskt betalkort i fjol, som nått 220 000 kunder i Sverige och Tyskland.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera