Annons

Brittisk hårdvarujätte slukar Lundabolag

Michal Stala och Magnus Midholt, grundare av Mistbase.
Michal Stala och Magnus Midholt, grundare av Mistbase.
Brittiska hårdvarujätten ARM köper skånska startupbolaget Mistbase. Bland ägarna finns Johan Qviberg och Mincs avgående vd Mårten Öbrink.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Miljardkoncernens köp, som avslöjas av Rapidus, innebär att hårdvarutillverkaren tar över Mistbase teknik för strömsnål radiokommunikation. Tekniken gör det möjligt för uppkopplade enheter att kommunicera med hjälp av nedskalad och billigare hårdvara som kräver små mängder datatrafik för sin kommunikation. Bland konkurrenterna som utvecklar liknande teknik finns Intel, Mediatek och Qualcomm. 

Mistbase grundades 2015 av Michal Stala och Magnus Midholt, som har en bakgrund inom telekom på ST-Ericsson, Ericsson och Sony Mobile.

Läs mer: Johan Qviberg går in i skånskt IOT-bolag

Bland ägarna finns förutom grundarna investeraren Johan Qviberg, Andy Ketskes, grundare av Body Trace, Mårten Öbrink, avgående vd för Malmöbaserade inkubatorn Minc, och affärsängeln Anders Berglund. 

Någon köpeskilling uppges inte, men i april förra året tog Mistbase in 4 miljoner kronor och bolaget värderades då till 20 miljoner kronor. 

Köpet av Mistbase är ARM:s andra uppköp i regionen. 2008 köpte ARM Logipard, ett dotterbolag till Anoto som arbetade med videoteknologi. Sedan dess har ARM byggt upp en stark närvaro i regionen och har i dag omkring 100 anställda i Lund. Köpeskillingen då var 76 Mkr. 

ARM köptes i höstas upp av japanska SoftBank Group för 23 miljarder pund.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer