Annons

Brittisk superinvesterare tar över klubban i Klarna

Michael Moritz från superinvesteraren Sequoia blir ny styrelseordförande för Sebastian Siemiatkowskis Klarna.
Michael Moritz från superinvesteraren Sequoia blir ny styrelseordförande för Sebastian Siemiatkowskis Klarna.
Sequoias partner Michael Moritz är en av de mest respekterade investerarna i Silicon Valley. Nu tar han över ordförandeklubban i porföljbolaget Klarna, som växer med 50 000 nya användare i USA varje dag, för att leda förberedelserna inför en börsnotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Michael Moritz är en världens mest kända riskkapitalister. Det beror delvis på hans framgångsrika renommé som tidig investerare i techjättar som Google och Paypal, men också på grund av en del kontroversiella uttalanden. Han har till exempel konstaterat att Silicon Valley blivit för bekvämt och slappt jämfört med Kina, där ingenjörerna jobbar sex eller sju dagar i veckan. 

Han är partner på riskkapitalbolaget Sequoia som grundades redan 1972, dit han kom för drygt 30 år sedan efter att tidigare ha arbetat som journalist. I deras portfölj finns i dag högt värderade teknikbolag som Airbnb, Bird och Stripe, men de är också största ägare i det svenska betalbolaget Klarna med ungefär 20 procent av aktierna.

Nu tar han över ordförandeklubban i Klarna, efter att under lång tid suttit som ordinarie ledamot i deras styrelse. Michael Moritz sitter inte längre i särskilt många styrelser, efter att tidigare haft sådan roll hos bland annat Google, men Klarna har varit ett undantag på 2010-talet.

Bolaget rekryterar även Omid Kordestani, som tidigare varit vd på Twitter, och Sarah Smith, tidigare chef för regelefterlevnad på Goldman Sachs, som oberoende ledamöter till sin styrelse.

Läs mer: Michael Moritz har ingen brådska att notera Klarna: ”Tiden på vår sida”

Klarna värderades tidigare i år till 93 miljarder kronor efter en större kapitalrunda och vd:n Sebastian Siemiatkowski har sedan tidigare uppgett att en börsnotering är aktuell inom ett till två år, förmodligen i USA som nu är deras största marknad med över 2 miljoner appanvändare.

”Kommer det bli enklare för oss att gå till börsen med en mer internationell styrelse? Visst. Men det är inte den största drivkraften”, säger Sebastian Siemiatkowski till Financial Times apropå styrelseförändringarna.

Michael Moritz är en förespråkare av så kallade direktnoteringar och har tidigare berömt svenska Spotify för att ha rundat bankirerna på Wall Street vid sin introduktion 2018. Förfarandet innebär att det är marknaden, och inte investmentbankerna, som bestämmer värdet på aktierna. Spotify hoppade helt enkelt över den vanliga processen där banker jagar stödköpare och säljer aktier till ett förutbestämt pris, vilket gjorde att det saknades en teckningskurs. Möjligtvis kan Klarna därmed komma att använda sig av samma modell i framtiden.

Avgår som ordförande gör därmed Jonathan Kamaluddin, som suttit på posten sedan 2016, och han lämnar dessutom styrelsen i sin helhet. Ledamoten Sarah McPhee avgår också från sin styrelseplats.

Läs mer: Avgick från Handelsbankens styrelse på grund av ”intressekonflikt” – går till Klarna

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer