Hoppa till innehållet

Brittisk superinvesterare tar över klubban i Klarna

Sequoias partner Michael Moritz är en av de mest respekterade investerarna i Silicon Valley. Nu tar han över ordförandeklubban i porföljbolaget Klarna, som växer med 50 000 nya användare i USA varje dag, för att leda förberedelserna inför en börsnotering.

Michael Moritz från superinvesteraren Sequoia blir ny styrelseordförande för Sebastian Siemiatkowskis Klarna.
Michael Moritz från superinvesteraren Sequoia blir ny styrelseordförande för Sebastian Siemiatkowskis Klarna.

Michael Moritz är en världens mest kända riskkapitalister. Det beror delvis på hans framgångsrika renommé som tidig investerare i techjättar som Google och Paypal, men också på grund av en del kontroversiella uttalanden. Han har till exempel konstaterat att Silicon Valley blivit för bekvämt och slappt jämfört med Kina, där ingenjörerna jobbar sex eller sju dagar i veckan. 

Han är partner på riskkapitalbolaget Sequoia som grundades redan 1972, dit han kom för drygt 30 år sedan efter att tidigare ha arbetat som journalist. I deras portfölj finns i dag högt värderade teknikbolag som Airbnb, Bird och Stripe, men de är också största ägare i det svenska betalbolaget Klarna med ungefär 20 procent av aktierna.

Nu tar han över ordförandeklubban i Klarna, efter att under lång tid suttit som ordinarie ledamot i deras styrelse. Michael Moritz sitter inte längre i särskilt många styrelser, efter att tidigare haft sådan roll hos bland annat Google, men Klarna har varit ett undantag på 2010-talet.

Bolaget rekryterar även Omid Kordestani, som tidigare varit vd på Twitter, och Sarah Smith, tidigare chef för regelefterlevnad på Goldman Sachs, som oberoende ledamöter till sin styrelse.

Läs mer: Michael Moritz har ingen brådska att notera Klarna: ”Tiden på vår sida”

Klarna värderades tidigare i år till 93 miljarder kronor efter en större kapitalrunda och vd:n Sebastian Siemiatkowski har sedan tidigare uppgett att en börsnotering är aktuell inom ett till två år, förmodligen i USA som nu är deras största marknad med över 2 miljoner appanvändare.

”Kommer det bli enklare för oss att gå till börsen med en mer internationell styrelse? Visst. Men det är inte den största drivkraften”, säger Sebastian Siemiatkowski till Financial Times apropå styrelseförändringarna.

Michael Moritz är en förespråkare av så kallade direktnoteringar och har tidigare berömt svenska Spotify för att ha rundat bankirerna på Wall Street vid sin introduktion 2018. Förfarandet innebär att det är marknaden, och inte investmentbankerna, som bestämmer värdet på aktierna. Spotify hoppade helt enkelt över den vanliga processen där banker jagar stödköpare och säljer aktier till ett förutbestämt pris, vilket gjorde att det saknades en teckningskurs. Möjligtvis kan Klarna därmed komma att använda sig av samma modell i framtiden.

Avgår som ordförande gör därmed Jonathan Kamaluddin, som suttit på posten sedan 2016, och han lämnar dessutom styrelsen i sin helhet. Ledamoten Sarah McPhee avgår också från sin styrelseplats.

Läs mer: Avgick från Handelsbankens styrelse på grund av ”intressekonflikt” – går till Klarna

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera