Hoppa till innehållet

Brittiska bolaget utmanar svenska storbanker – omsätter 700 miljoner

Bankutmanaren Revolut har över 70 000 användare i Sverige. Under förra året ökade bolaget intäkterna kraftigt, men noterade samtidigt en rekordstor förlust. Grundaren Nikolaj Storonskij siktar nu på att nyanställa 3 500 personer.

Revoluts grundare och vd Nikolaj Storonskij.
Revoluts grundare och vd Nikolaj Storonskij.Foto: Amanda Lindgren (Di).

Det brittiska fintechbolaget Revolut ökade sin omsättning till 58,2 miljoner pund under 2018, motsvarande 707 miljoner svenska kronor. Det var en intäktsökning med 354 procent från året innan.

Bolaget säger sig ha 7 miljoner användare världen över, varav drygt 70 000 är baserade i Sverige. De inledde sin nordiska expansion för knappt två år sedan.

Tillväxten är dock kraftigt subventionerad av riskkapital. Förlusterna mer än fördubblades i fjol till 32,8 miljoner pund, eller nästan 400 Mkr. 

Di Digital intervjuade nyligen Revoluts vd och grundare Nikolaj Storonskij när han besökte Stockholm.

”Vi är mycket mer kostnadseffektiva än de traditionella bankerna och automatiserar vår teknik så långt det går. Jag hör till exempel skräckhistorier om banker som kastar tiotals eller hundratals miljoner dollar varje år till 100 olika it-leverantörer”, sa han.

Läs mer: Hans app utmanar finansvärlden – med 7 miljoner användare: ”Att sälja till en bank är inget alternativ” 

Revolut har sedan i fjol en banklicens i EU genom Litauen, och är en utmanare till den traditionella banksektorn.

Bolaget marknadsför sig mycket med att de inte har några avgifter vid valutaväxling. Därmed ska deras app med tillhörande kort lämpa sig extra bra för internationella resenärer. Utöver det finns i dag analys- och budgetverktyg i appen, olika sparfunktioner, möjligheten att växla kryptovalutor samt aktiehandel. 

Revolut har en liknande affärsmodell som den svenska streamingtjänsten Spotify. En del av tjänsterna i appen är helt gratis, medan användaren kan få tillgång till fler funktioner genom att betala en månatlig prenumerationsavgift. Bolaget tar också en procentandel på varje köp som sker med de fysiska betalkorten.

”Under 2019 ser intäktstillväxten ut att bli tre gånger högre än under 2018. Det är drivet av en kundtillväxt, nya produktlanseringar, optimering av nuvarande produkter och marknadsexpansion”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har Revolut tagit in 340 miljoner dollar i riskkapital, motsvarande 3,4 miljarder kronor, och bolaget värderas i dagsläget till 16 miljarder kronor.

I dagarna aviserade Revolut dessutom att de har tecknat ett samarbetsavtal med kortjätten Visa. Tillsammans ska parterna lansera Revoluts app på ytterligare marknader, däribland i Japan och USA, vilket innebär att den geografiska närvaron därefter blir i totalt 56 länder. 

Expansionen kommer också kräva att Revolut gör nyanställningar. Nikolaj Storonskij har sagt till Reuters att målet är att växa personalen från nuvarande 1 500 till cirka 5 000 nästa år. Det motsvarar en ökning med 3 500 personer.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera