Hoppa till innehållet

Broadcom slår tillbaka – sänker jättebudet

Triangeldramat mellan de tre chipptillverkarna Broadcom, Qualcomm och NXP Semiconductors forsätter. I den senaste vändningen sänkte Broadcom på onsdagen sitt bud på Qualcomm med 33 miljarder kronor.

Foto: Evan Vucci

Dramat kring det som kan bli den största teknikaffären någonsin fortsätter. 

På tisdagen höjde amerikanska Qualcomm sitt bud på holländska NXP Semiconductor från 110 dollar per aktie till 127,5 dollar. Ett bud som värderar bolaget till omkring 44 miljarder dollar eller 360 miljarder kronor. 

Qualcomm har i sin tur ett fientligt bud från Singaporebaserade Broadcom hängande över sig. Bruadcoms senaste bud på 121 miljarder dollar, motsvarande 984 miljarder kronor, avvisades av Qualcomms styrelse på fredagen och var dessutom villkorat av att Qualcomm inte höjde sitt bud på NXP. 

Läs mer: Qualcomm avvisar Broadcoms bud på 960 miljarder – igen 

På onsdagen kom så Broadcoms svar när de sänkte sitt bud på Qualcomm till 117 miljarder dollar, motsvarande 951 miljarder kronor, med motiveringen att Qualcomms nya bud på NXP endast för över värde till NXP:s aktieägare. 

”Broadcoms sänkning har gjort ett redan otillräckligt erbjudande än värre trots den tydliga värdeökningen för Qualcomms aktieägare av att kunna ge säkerhet kring förvärvet av NXP”, skriver Qualcomm i ett uttalande. 

Det var i november 2017 som Broadcom först började uppvakta Qualcomm med ett bud på 105 miljarder dollar, eller 72 dollar per aktie. Det budet fick kalla handen av Qualcomms styrelse som sedan även avvisade Broadcoms reviderade bud på 121 miljarder dollar, eller 82 dollar per aktie, två gånger om. 

Läs mer: Så vill Qualcomm undvika Broadcoms uppköpsbud 

I dagsläget ser det ut som att budstriden kommer nå sin kulmen på Qualcomms bolagsstämma den 6 mars då Broadcom har nominerat 6 personer till Qualcomms styrelse. 

Broadcom levererar chipp för bland annat wifi och bluetooth medan Qualcomm framför allt är inriktade mot mobilnäten. Enligt Reuters är jätteaffären en del av en pågående konsolidering av sektorn i spåren av att smartphonetillverkare som Apple och Samsung använder sin marknadsposition för att förhandla ned priser. 

När det gäller NXP har de bägge parterna något olika syn. Qualcomm vill med hjälp av förvärvet bredda sitt produkterbjudande till bland annat fordons och IoT-marknaden medan Broadcoms vd Hock Tan anser att bolaget har ett begränsat antal produkter som passar hans förvärvskriterier, skriver The Wall Street Journal.  

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera