Hoppa till innehållet

Gymutmanare slukar rival: ”Bra strategi för oss att expandera”

Svenska gymutmanaren Bruce köper upp den norska konkurrenten Combine – mitt i rådande coronakris. Nu tar man över bolagets kunder och partners i Norge. 

Bruces grundare Anton Holmquist och Magnus Elm.
Bruces grundare Anton Holmquist och Magnus Elm.Foto: Press

Digitala träningsabonnemang har dykt upp som alternativ till vanliga gymkort de senaste åren. I Sverige finns i dag tre aktörer, och principen är densamma: träna på en rad olika, och från varandra oberoende, studios och gym till ett fast månadspris. 

Konkurrensen bolagen emellan är stor. Flest träningsanläggningar i dagsläget erbjuder Bruce med 350 studios knutna till sitt abonnemang. Men striden hettade till ytterligare i oktober i fjol när den amerikanska träningsjätten Classpass klev in på marknaden genom ett förvärv av svenska Fitness Collection, vars kunder de då tog över.  

Nu gör svenska Bruce en liknande manöver – i Norge. Bolaget köper upp det norska träningsabonnemanget Combine. 

”Vi har pratat med Combine i flera månader om ett samarbete. Det mynnade ut i att vi bestämde oss för att detta är en bra strategi för oss att expandera. Vi har funderat på den norska marknaden, med Oslo, länge”, säger Bruces medgrundare Magnus Elm.  

Combine grundades 2018 av norrmännen Line Standal, Siw-Cathrine Braa och Herman Hansen och har i dag över 70 olika träningsanläggningar knutna till sig. De tre norska grundarna har fram tills försäljningen ägt 100 procent av bolaget. I och med köpet tar Bruce över Combines befintliga kunder och partners, och verksamheten fortsätter under Bruces namn men under ledning av norrmännen. 

Prislappen vill Magnus Elm inte avslöja, men de betalar både med kontakter och aktier. Combines senaste bokslut kan däremot ge en antydan om priset. Bolaget omsatte knappt 4,4 miljoner norska kronor under 2019, och gjorde ett resultat strax över nollstrecket. 

Läs mer: Cristina Stenbeck går in i gymutmanare 

Att affären sker mitt i rådande coronakris oroar inte Magnus Elm. 

”Den här affären påbörjades innan vi visste att coronaviruset skulle komma, men vi känner oss fortsatt trygga med att genomföra den nu. Vi tror långsiktigt på marknaden och vår affärsmodell, där har inget förändrats”, säger medgrundaren. 

Dock ser Bruce en inbromsning i tillväxten av nya kunder, enligt Magnus Elm, och flera befintliga kunder har pausat sina abonnemang. 

”Än så länge är vi ganska måttligt drabbade. Framför allt är det våra partners som har det tufft”, säger Magnus Elm. 

Med sig inför eventuellt tuffare ekonomiska tider har man Axel Johnson-gruppens investeringsbolag D-Ax som delägare. Totalt har Bruce tagit in 25 Mkr i riskkapital sedan starten 2015.

Enligt den senaste årsredovisningen, för det brutna räkenskapsåret 2018/2019, landade omsättningen på 24 miljoner kronor, och resultatet på nära 200 000 kronor. 

”Det här blir ett snabbt sätt för oss att komma in i Norge, tillsammans med gänget som startat Combine. Vår förhoppning är att kunna komma igång mycket, mycket snabbare på en ny marknad och att vi kan dra en fördel av att använda en välutvecklad produkt och plattform på en till marknad”, säger Magnus Elm. 

Kan fler förvärv bli aktuella framöver? 

”Inte som det ser ut nu. Framöver blir det fokus på våra befintliga marknader. Men det kan aktuellt i framtiden, om vi hittar något som vi gillar.”

Läs mer: Träningsjätten trotsar coronakrisen: Vill bli störst i Sverige 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera