Annons

Buffett ville investera 26 miljarder i Uber – föll på detaljer

Finansmannen Warren Buffett.
Finansmannen Warren Buffett. Foto: Andy Kropa
Affärsmannen Warren Buffett ville tidigare i år köpa Uber-aktier för hela 26 miljarder kronor. Men jättetransaktionen föll igenom efter ett bråk om detaljer. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Warren Buffett var tidigare i år nära att göra en investering på tre miljarder dollar, motsvarande drygt 26 miljarder kronor, i taxiappjätten Uber. Det uppger Bloomberg News med hänvisning till källor

Affären uteblev dock efter att de två parterna inte kunnat komma överens om storleken och villkoren för investeringen. 

Enligt uppgift hade Buffett genom sitt investmentbolag Berkshire Hathaway erbjudit att ge ett konvertibellån, som vid omvandling till aktier skulle ha medfört en stor vinst om Uber fortsatte att öka i värde. Ett liknande upplägg använde Berkshire i samband med finanskrisen när man gav ett lån på fem miljarder dollar till Goldman Sachs.

Tanken var att Uber skulle få rida på Buffetts goda rykte, få in kapital och i utbyte skulle finansgurun ställa upp med ett konvertibellån som skulle gett bra utväxling om taxibolaget fortsätter växa i värde.

Men Ubers vd Dara Khosrowshahi ska inte ha varit beredd på att ge bort alltför mycket av Uber och föreslog därför en mindre investering på två miljarder dollar, eller 18 miljarder kronor, från Berkshires sida. Efter att parterna inte lyckats hitta samspråk föll diskussionerna samman och en transaktion uteblev.

Till affärskanalen CNBC bekräftade Buffett att samtal hade ägt rum med Uber, men tillade att många av detaljerna kring vad som rapporterats inte stämmer. 

Uber fortsätter att ha en solid kassa. I slutet av första kvartalet uppgick den till 6,3 miljarder dollar, 55 miljarder kronor. Detta jämsides med ett villkorslån på 1,5 miljarder dollar, 13 miljarder kronor, som ska registreras i det andra kvartalet.

Men Uber kämpar samtidigt med att återupprätta sitt rykte efter skandalerna kring en usel företagskultur präglad av sextrakasserier och dödsolyckan i Arizona då en kvinna blev påkörd av en av bolagets självkörande bilar.

(Finwire/ Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies