Annons

Bygghemma köper konkursbolag

Mikael Olander, vd för Bygghemma.
Mikael Olander, vd för Bygghemma. Foto: Carl-Robert Jonzon
E-handelsbolaget Bygghemma köper inredningskedjan Chilli, som gick i konkurs så sent som förra veckan.  “Det finns en väldigt frisk kärna i Chilli”, säger Bygghemmas vd Mikael Olander.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det familjeägda göteborgsbolaget Chilli har de senaste åren gått allt sämre. I förra veckan nådde situationen sin spets då bolaget begärde sig själva i konkurs. Chilli hade då 23 inredningsbutiker och 150 anställda runt om i landet.

Men redan innan konkursen fanns potentiella köpare runt hörnet. 

“Vi har hållit ett öga på dem, som vi brukar göra när vi tittar på möjliga förvärv. De växte för snabbt men vi hade ingen aning om att det skulle gå så här”, säger Mikael Olander, vd för Bygghemma. 

I och med förra veckans konkurs slog Bygghemma till direkt. Bygghemma tar nu över sex av de största butikerna, e-handeln och varumärket Chilli.

“Det finns en väldigt frisk kärna i Chilli. Vi känner oss säkra på att det vi tar över är livskraftigt”, säger Mikael Olander. 

I och med köpet av Chilli räknar Mikael Olander med att Bygghemma i år kommer att nå närmare 2 miljarder kronor i omsättning med en positiv rörelsemarginal. En miljard av omsättningen kommer från byggsidan och en knapp miljard från möbel- och inredninsdelen av bolaget. Det innebär i så fall att Bygghemma gått från en omsättning på 270 Mkr till två miljarder på bara tre år.

“Det har varit mycket förvärv men också organisk tillväxt. Sverige växer starkt för oss. Sen ska man vara medveten om att det är en stark byggmarknad just nu så vi har ganska gynsamma förhållanden”, säger Mikael Olander. 

Bygghemma ägs sedan november av familjen Ax:son Johnsons maktbolag Nordstjernan som sitter på en kassa på flera miljarder. 

“Nordstjernan är en otroligt stark ägare. Om vi är överens om vilka förvärv vi ska göra så kan vi göra det”, säger Mikael Olander.  

Köpet av Chilli gör Bygghemma till Nordens största möbelvaruhus på nätet. Eller i alla fall den näst största aktören. 

“Det kan vara så att Ikea säljer mer på nätet också. Ikea har ungefär halva möbelmarknaden och lär ha det ett tag till. Vi satsar på att vara ett alternativ till Ikea, några andra tankar ska man nog inte ha”, säger Mikael Olander. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies