Annons

Bygghemma nära miljardnotering

Bygghemmas koncernchef Mikael Olander.
Bygghemmas koncernchef Mikael Olander.
Den snabbväxande förvärvsmaskinen Bygghemma siktar på en börsnotering inom bara några veckor där bolaget kan få en värdering på över 7 miljarder kronor inklusive skulder. Det uppger källor till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di avslöjade redan i höstas att Bygghemma går mot en notering. Nu står det alltså klart att ägaren, riskkapitalbolaget FSN Capital, är redo att trotsa oron kring byggrelaterade aktier och sätta e-handlaren på börsen, troligen i början av april. Detta efter att ha köpt Bygghemma i slutet av 2016 av investmentbolaget Nordstjernan.

Jämfört med tolvmånadersperioden fram till halvårsskiftet 2016, några månader före FSN:s köp, har Bygghemma nära nog fördubblat försäljningen på årsbasis med stöd av en lång räcka förvärv ovanpå en stark organisk tillväxt. 

“Det är ett bra och välskött bolag, och de verkar ha en bra plan”, säger en fondförvaltare som tillägger att det är oklart hur Bygghemmas försäljning påverkas av svajiga bostadspriser och den inverkan som detta skulle kunna få på renoveringsmarknaden.

Läs mer: Experter spår fusionsvåg bland svenska nätbutiker 

Enligt källorna skulle Bygghemma kunna få en värdering på över 7 miljarder kronor inklusive skulder vid en börsnotering. En av källorna, som tror att värdet landar någonstans mellan sex och sju miljarder kronor, betonar att det är för tidigt att med säkerhet säga något om värderingen då den kommer att påverkas av intresset och feedbacken från institutionella investerare där presentationer just nu hålls, så kallad pre-marketing.

Modehandlaren Boozt, som ökade försäljningen med över 40 procent 2017 och har en tillväxtprognos på över 30 procent i år, värderas till omkring två gånger förra årets försäljning justerat för kassan. Sportamore, som säljer sportkläder på nätet men som växer betydligt långsammare, värderas till omkring 1,4 gånger försäljningen. 

En värdering av Bygghemma mitt emellan Boozts och Sportamores skulle ge ett värde inklusive skulder på drygt 7,5 miljarder kronor, baserat på en försäljning på omkring 4,5 miljarder kronor 2017.

Läs mer: Bygghemma köper Furniturebox för en halv miljard 

Både ägaren FSN och bolaget avböjer att kommentera vare sig börsplaner eller uttala sig om verksamhetens utveckling den senaste tiden. I en intervju med Di i mitten av november sade vd Mikael Olander att Bygghemma vill fortsätta med ett högt förvärvstempo. Samma dag meddelade Bygghemma om köpet av Frej Jonsson, en fysisk badrums- och VVS-handlare i Göteborg, och senare samma månad köpte man WeGot, en heminredningsehandlare specialiserad på sängar och soffor.

Bygghemma, som blir Stockholmsbörsens överlägset största e-handelsbolag vid sin börsdebut, ser ut att bli en av årets första noteringar av rang och det största bolaget som går till börsen sedan Munters i maj. Di har nyligen rapporterat om att fintechbolaget Izettle siktar på en notering före sommaren, och att EQT:s automationsföretag Piab kan komma att börsnoteras om det inte säljs vid sidan av börsen, men de noteringarna kommer senare.

Enligt Di:s källor är det Carnegie som leder börsnoteringen av Bygghemma. SEB och den tyska banken Berenberg, som var med i noteringen av e-handelsbolaget Boozt i maj förra året, är också involverade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer