Hoppa till innehållet

Bygghemma nära miljardnotering

Den snabbväxande förvärvsmaskinen Bygghemma siktar på en börsnotering inom bara några veckor där bolaget kan få en värdering på över 7 miljarder kronor inklusive skulder. Det uppger källor till Di Digital.

Bygghemmas koncernchef Mikael Olander.
Bygghemmas koncernchef Mikael Olander.

Di avslöjade redan i höstas att Bygghemma går mot en notering. Nu står det alltså klart att ägaren, riskkapitalbolaget FSN Capital, är redo att trotsa oron kring byggrelaterade aktier och sätta e-handlaren på börsen, troligen i början av april. Detta efter att ha köpt Bygghemma i slutet av 2016 av investmentbolaget Nordstjernan.

Jämfört med tolvmånadersperioden fram till halvårsskiftet 2016, några månader före FSN:s köp, har Bygghemma nära nog fördubblat försäljningen på årsbasis med stöd av en lång räcka förvärv ovanpå en stark organisk tillväxt. 

“Det är ett bra och välskött bolag, och de verkar ha en bra plan”, säger en fondförvaltare som tillägger att det är oklart hur Bygghemmas försäljning påverkas av svajiga bostadspriser och den inverkan som detta skulle kunna få på renoveringsmarknaden.

Läs mer: Experter spår fusionsvåg bland svenska nätbutiker 

Enligt källorna skulle Bygghemma kunna få en värdering på över 7 miljarder kronor inklusive skulder vid en börsnotering. En av källorna, som tror att värdet landar någonstans mellan sex och sju miljarder kronor, betonar att det är för tidigt att med säkerhet säga något om värderingen då den kommer att påverkas av intresset och feedbacken från institutionella investerare där presentationer just nu hålls, så kallad pre-marketing.

Modehandlaren Boozt, som ökade försäljningen med över 40 procent 2017 och har en tillväxtprognos på över 30 procent i år, värderas till omkring två gånger förra årets försäljning justerat för kassan. Sportamore, som säljer sportkläder på nätet men som växer betydligt långsammare, värderas till omkring 1,4 gånger försäljningen. 

En värdering av Bygghemma mitt emellan Boozts och Sportamores skulle ge ett värde inklusive skulder på drygt 7,5 miljarder kronor, baserat på en försäljning på omkring 4,5 miljarder kronor 2017.

Läs mer: Bygghemma köper Furniturebox för en halv miljard 

Både ägaren FSN och bolaget avböjer att kommentera vare sig börsplaner eller uttala sig om verksamhetens utveckling den senaste tiden. I en intervju med Di i mitten av november sade vd Mikael Olander att Bygghemma vill fortsätta med ett högt förvärvstempo. Samma dag meddelade Bygghemma om köpet av Frej Jonsson, en fysisk badrums- och VVS-handlare i Göteborg, och senare samma månad köpte man WeGot, en heminredningsehandlare specialiserad på sängar och soffor.

Bygghemma, som blir Stockholmsbörsens överlägset största e-handelsbolag vid sin börsdebut, ser ut att bli en av årets första noteringar av rang och det största bolaget som går till börsen sedan Munters i maj. Di har nyligen rapporterat om att fintechbolaget Izettle siktar på en notering före sommaren, och att EQT:s automationsföretag Piab kan komma att börsnoteras om det inte säljs vid sidan av börsen, men de noteringarna kommer senare.

Enligt Di:s källor är det Carnegie som leder börsnoteringen av Bygghemma. SEB och den tyska banken Berenberg, som var med i noteringen av e-handelsbolaget Boozt i maj förra året, är också involverade.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera