Annons

Byggjätten skulle gräva guld i startupvärlden – lägger ner efter ett år

Ulrika Sjöström var en av Loop Rocks chaufförer.
Ulrika Sjöström var en av Loop Rocks chaufförer. Foto: Sten Jansin
NCC ville utveckla nästa generations digitala lösningar för hela byggsektorn. Men nu avvecklar byggjätten sin startuplåda Loop Industries – efter uteblivna investeringar från konkurrenterna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan 2016 lanserade byggjätten NCC det egenutvecklade bolaget Loop Rocks. Den digitala tjänsten fungerar som en marknadsplats för det som i branschen kallas för sekundära byggmaterial, alltså sten, jord och fyllnadsmassor. Loop Rocks lockade snabbt mer än 10 000 kunder, däribland Skanska och Peab.

I april 2018 gick NCC ett steg längre och grundade startuplådan Loop Industries, som skulle ta fram fler digitala tjänster för branschen. Planerna var högtflygande, direkta konkurrenter skulle nämligen ges möjlighet att investera i avknoppningen.

Men efter bara ett drygt år på marknaden väljer NCC att skrota hela Loop Industries och stänga ner samtliga tjänster. Verksamheten kommer att avvecklas den 14 juni, skriver bolaget på sin Facebook-sida.

”Tanken var att Loop Industries skulle få bättre möjligheter att växa genom en bredare ägarbild, eftersom apptjänsterna används av många olika leverantörer, kunder och konkurrenter. Vi har försökt få in externt kapital under en tid, men tajmingen på marknaden var inte rätt”, säger presschefen Anna Trane till Di Digital.

Läs mer: NCC ska gräva guld i startupvärlden – tillsammans med konkurrenter 

Loop Industries har hittills inte varit lönsamt och därför inte klarat av att stå på egna ben. Anna Trane menar dock att intäkterna ökade under våren 2019.

Det är oklart hur mycket pengar NCC har investerat i de digitala tjänsterna.

”Det rör sig inte om några materiella belopp för ett bolag som NCC. På vår kapitalmarknadsdag i höstas uttalade vi också en ny strategi om att avyttra verksamheter som inte tillhör kärnaffären. Men vi har lärt oss massor från den här satsningen och tar med oss kunskapen om att bygga digitala tjänster för byggsektorn”, säger Anna Trane.

I oktober i fjol lanserade NCC-koncernen sina andra techprodukt i form av Hauly, en app som matchar transportköpare inom byggsektorn med åkerier. 

Läs mer: NCC:s startup Loop Industries lanserar transport-app 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer