Hoppa till innehållet

”Byggtech”-bolaget stiger på Kinaaffär

Bimobject, som erbjuder en virtuell bygglåda för byggsektorn, startar ett samriskbolag med kinesiska Jianyi Group. Närmare 110 miljoner kronor investeras. Aktien stiger på börsen.

BIMobjects vd Stefan Larsson.
BIMobjects vd Stefan Larsson.Foto: BIMobject

”Byggtech”-bolaget BIMobject meddelar under onsdagen att man tagit ett viktigt steg på den kinesiska marknaden. Detta genom ett joint venture-avtal med ett dotterbolag till Beijing Jianyi Investment Development Group (Jianyi).

Beskedet fick aktien att ta ett glädjeskutt på börsen. Vid 15-tiden hade aktiekursen stigit med 14 procent till 20,5 kronor.

Bimobject hjälper tillverkare att skapa virtuella versioner av sina produkter och lägga in dem i en visuell, så kallad BIM-databas (Building Information Modeling). Det rör sig om allt från fönster och fläktsystem till vitvaror och möbler.

Arkitekter, ingenjörer, designers och inredare kan sedan kombinera dessa i sina ritprogram och beställa dem på nätet.

Läs mer: BIMobjects vd spår digital revolution i byggsektorn

Samriskbolaget döps till Beijing International Internet Technology Limited Co (BIIT) och har redan blivit registrerat och godkänt av de kinesiska myndigheterna.

”Detta är ett stort steg för oss och det visar att vi ligger i framkant med vår teknologi. Vi är otroligt stolta över att ha rott den här första delen av affären i hamn, nu skapar vi ett potentiellt mycket starkt och effektivt partnerskap i Kina, där vår teknologi och plattform kan komma att bli centrala”, säger BIMobjects vd och grundare Stefan Larsson.

Genom samarbetet ska Jianyi och Bimobject bygga en ny gemensam molnplattform för den kinesiska marknaden. Avsikten är att Bimobject ska licensiera en del av sin teknologi till BIIT för att lägga grunden för framtida teknologisk utveckling i Kina.

Joint venture-bolaget kommer, utöver aktiekapitalet om en miljon dollar (varav Bimobject svarar för 400 000 dollar), att kapitaliseras över två år med investeringar från Jianyi på motsvarande närmare 100 miljoner kronor (12 miljoner dollar).

BIMobjects virtuella bygglåda används av byggbolag i hela världen.

”Tillsammans med Jianyi kommer vi bland annat med hjälp av deras nätverk, kontakter, investering och energi snabbt att kunna bli marknadsledande i Kina. Det ska också bli spännande att vara en del av den byggrevolution som sker i Kina. Vi kan bli en viktig part i det industriella byggandet med tillhörande e-handel”, säger vd Stefan Larsson.

Bimobject är tänkt att vara huvudleverantör av teknik, praktisk kunskap och teknisk service till BIIT genom bland annat licensiering av delar av sin teknologi och plattform.

Även efter det att BIIT blivit kapitaliserat ska Bimobject fortsatt äga 40 procent av bolaget.

Målsättningen är att BIIT inom två år skall bli marknadsledande i Kina och att bolaget, beroende på dess utveckling, skall noteras på Hong Kong-börsen.

Beijing Jianyi Investment Development Group bildades 1992 och omfattar idag verksamheter inom bygg och förvaltning, projektledning, internet-teknologi samt tillverkning och logistik.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera