Annons

”Byggtech”-bolaget stiger på Kinaaffär

BIMobjects vd Stefan Larsson.
BIMobjects vd Stefan Larsson. Foto: BIMobject
Bimobject, som erbjuder en virtuell bygglåda för byggsektorn, startar ett samriskbolag med kinesiska Jianyi Group. Närmare 110 miljoner kronor investeras. Aktien stiger på börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Byggtech”-bolaget BIMobject meddelar under onsdagen att man tagit ett viktigt steg på den kinesiska marknaden. Detta genom ett joint venture-avtal med ett dotterbolag till Beijing Jianyi Investment Development Group (Jianyi).

Beskedet fick aktien att ta ett glädjeskutt på börsen. Vid 15-tiden hade aktiekursen stigit med 14 procent till 20,5 kronor.

Bimobject hjälper tillverkare att skapa virtuella versioner av sina produkter och lägga in dem i en visuell, så kallad BIM-databas (Building Information Modeling). Det rör sig om allt från fönster och fläktsystem till vitvaror och möbler.

Arkitekter, ingenjörer, designers och inredare kan sedan kombinera dessa i sina ritprogram och beställa dem på nätet.

Läs mer: BIMobjects vd spår digital revolution i byggsektorn

Samriskbolaget döps till Beijing International Internet Technology Limited Co (BIIT) och har redan blivit registrerat och godkänt av de kinesiska myndigheterna.

”Detta är ett stort steg för oss och det visar att vi ligger i framkant med vår teknologi. Vi är otroligt stolta över att ha rott den här första delen av affären i hamn, nu skapar vi ett potentiellt mycket starkt och effektivt partnerskap i Kina, där vår teknologi och plattform kan komma att bli centrala”, säger BIMobjects vd och grundare Stefan Larsson.

Genom samarbetet ska Jianyi och Bimobject bygga en ny gemensam molnplattform för den kinesiska marknaden. Avsikten är att Bimobject ska licensiera en del av sin teknologi till BIIT för att lägga grunden för framtida teknologisk utveckling i Kina.

Joint venture-bolaget kommer, utöver aktiekapitalet om en miljon dollar (varav Bimobject svarar för 400 000 dollar), att kapitaliseras över två år med investeringar från Jianyi på motsvarande närmare 100 miljoner kronor (12 miljoner dollar).

BIMobjects virtuella bygglåda används av byggbolag i hela världen.

”Tillsammans med Jianyi kommer vi bland annat med hjälp av deras nätverk, kontakter, investering och energi snabbt att kunna bli marknadsledande i Kina. Det ska också bli spännande att vara en del av den byggrevolution som sker i Kina. Vi kan bli en viktig part i det industriella byggandet med tillhörande e-handel”, säger vd Stefan Larsson.

Bimobject är tänkt att vara huvudleverantör av teknik, praktisk kunskap och teknisk service till BIIT genom bland annat licensiering av delar av sin teknologi och plattform.

Även efter det att BIIT blivit kapitaliserat ska Bimobject fortsatt äga 40 procent av bolaget.

Målsättningen är att BIIT inom två år skall bli marknadsledande i Kina och att bolaget, beroende på dess utveckling, skall noteras på Hong Kong-börsen.

Beijing Jianyi Investment Development Group bildades 1992 och omfattar idag verksamheter inom bygg och förvaltning, projektledning, internet-teknologi samt tillverkning och logistik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer