Annons

Bytte till vegetariskt julbord – nu hotar kunderna hoppa av

Telavox HR-chef Filip Johansson blev nyligen kallad ”veganistiskt-vänster-fikus-hen” av en kund.
Telavox HR-chef Filip Johansson blev nyligen kallad ”veganistiskt-vänster-fikus-hen” av en kund.
Malmöbolaget Telavox meddelade nyligen att man slutar servera kött vid det årliga julbordet. Nu hotar fyra kunder med att säga upp sina avtal. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”En av våra kunder kallade mig för ett veganistiskt-vänster-fikus-hen. Jag är inte van den typen av personliga påhopp”, säger bolagets HR-chef Filip Johansson.

Telavox är ett av Malmös mest framgångsrika startupbolag. Bolaget startades 2003 och säljer molnbaserade telefonväxlar till företag. I dag har man 250 medarbetare, varav merparten på huvudkontoret i Malmö. Bolaget omsätter en halv miljard kronor på årsbasis, med god vinstmarginal.

Läs mer: Fick idén till Telavox i lumpen – nu driver de ett miljardbolag 

Jag blev kallad för ett veganistiskt-vänster-fikus-hen.

I november i fjol bestämde sig bolaget för att dra ner på sitt resande och sluta servera kött på sina företagsevenemang, bland annat det årliga julbordet. Beslutet väckte omedelbart reaktioner internt. 

”Jag kan förstå att medarbetarna reagerar. Det är mycket kultur knutet till julbordet, med sina köttbullar och prinskorvar. En medarbetare sa att företagets julbord var det enda riktiga julbord han åt av”, säger Telavox HR-chef Filip Johansson.

Men trots internt gnissel stod beslutet fast. Den 21 maj förklarade Filip Johansson bolagets policy i ett inlägg på företagets blogg med rubriken ”Nu har vi frossat färdigt på kött”. 

Gänget på Telavox: Henrik Thorvinger, Filip Johansson, Alexander Wachtmeister och vd Viktor Karlsson.
Gänget på Telavox: Henrik Thorvinger, Filip Johansson, Alexander Wachtmeister och vd Viktor Karlsson.

I inlägget meddelar Telavox att man slutar servera kött för att skona miljön. Bolaget skriver att de vill överträffa EU:s mål om en minskning av koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020.

”Vi har satt upp ett mål på en 30-procentig minskning innan 2019 är slut. Och vi tror det är möjligt att sikta på sextio procent till 2025”, skriver bolagets HR-chef Filip Johansson i inlägget.

Han menar att resor och köttkonsumtion är de två områden där ett bolag som Telavox kan göra mest nytta.

”En person kan göra mycket. Men det är lätt att känna att ens egen källsortering eller val av tåg istället för flyg inte ger något avtryck. Räknar man däremot ihop samma åtgärder för ett helt företag blir effekten tydligare”, skriver Filip Johansson i blogginlägget.

En medarbetare sa att företagets julbord var det enda riktiga julbord han åt av.

Telavox uppmuntrar även sina 270 000 användare att ersätta resor med bolagets produkter för video- och telefonkonferens, samt extern chatt.   

Utspelet har fått beröm från många av Telavox kunder. Men det har även väckt irritation, till och med ilska, hos andra.

”Vi upptäckte i dag på morgonen att ni fattat beslut om att sluta servera kött på era arbetsplatser. Detta gör att vi inte kan fortsätta vårt avtal med er på grund av att detta beslut strider mot våra värderingar”, skriver en av Telavox kunder i ett mejl. 

En annan är mer raljant:

”Jag vill inte behöva läsa om att ni lyckats få in något veganistiskt-vänster-fikus-hen på kontoret som har som målsättning att skuldbelägga era kunder (...) Tråkigt när telefonin funkar så bra.....och akta så att du inte sätter en morot i halsen.”

Fyra kunder har sagt att de vill säga upp sitt avtal med Telavox. Vad som händer med dessa är ännu oklart. 

”Vi för en dialog med kunderna”, säger Telavox HR-chef Filip Johansson.

Han förstår att vissa reagerar på vad det upplever som pekpinnar. 

”Poängen är inte att skriva någon på näsan. En av våra kunder driver exempelvis en kycklingfarm. Debatten om klimatet påverkar ju affärerna. Man måste ha respekt för folks åsikter. Men vi tycker det finns tillräckligt mycket bevis för att för att vi som samhälle behöver dra ner på vårt resande och på vår köttkonsumtion”, säger Filip Johansson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer