Annons

Carema-grundare satsar på begravningar på nätet

Carema-grundaren Peter Weiderman.
Carema-grundaren Peter Weiderman.
Carema-grundaren Peter Weiderman investerar i den digitala begravningsbyrån Fenix Begravning. Bolaget ska expandera i Sverige och utomlands.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Digitala begravningsbyråer är det nya svarta inom e-handeln. De senaste åren har Di Digital rapporterat om snabb tillväxt för bolag som Funera och Lavendla. 

Utvecklingen har fått marknadsledande Fonus att satsa digitalt och priset på sökordet ”begravningsbyrå” att skjuta i höjden på Google.

Läs mer: De ska digitalisera dödsannonser 

Nu utmanar ännu en digital begravningsbyrå. Bolaget heter Fenix Begravning och grundades 2014 av Charlotte Runius, med en bakgrund på private equity-jätten 3i, samt managementkonsulterna Johannes Ekblad och Mikael Novak.

Det här är en bransch som saknat transparens.

”Vi startade Fenix för att förenkla för de anhöriga och pressa priserna. Det här är en bransch som saknat transparens. Vi säljer inte på folk onödiga tjänster utan listar alla priser tydligt på vår webbsida”, förklarar Charlotte Runius, som även är bolagets vd.

Bolaget omsatte 12 miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade den sista mars 2017. Förlusten efter finansiella poster uppgick till 1 Mkr. Den underliggande verksamheten var dock lönsam, enligt Runius. Och under innevarande verksamhetsår väntas omsättningen öka rejält.

”Vi har lyckats skapa ett koncept med hög kvalité och bra lönsamhet i Stockholm. Nu ska vi rulla ut det i resten av landet och även expandera utomlands”, säger vd Charlotte Runius.

Foto:
Webbsida för Fenix Begravning samt medgrundare och vd Charlotte Runius.

Expansionen finansieras med hjälp av en kapitalinjektion på cirka 10-15 miljoner kronor. Rundan är inte helt färdig. Klart är dock affärsängeln Peter Weiderman deltar. Han har redan gått in med 4 miljoner kronor i två tidigare rundor och går nu in med ytterligare kapital. 

”Jag investerar i Fenix eftersom jag tycker att grundarna är duktiga entreprenörer”, säger han. 

Peter Weiderman var med och grundare äldrevårdsbolaget Carema, som i dag heter Ambea och är noterat på Nasdaq Stockholm. 

”Peter Weiderman var den första affärsängel som investerade i oss. Han har hjälpt oss mycket eftersom han förstår kundgruppen. Besluten kring både äldreomsorg och begravningar styrs oftast av barnen”, säger Charlotte Runius.


Fonus dominerar marknad med låg tillväxt:
Knappt 91 000 personer avled i Sverige 2016. Det är nästan exakt lika många som året innan, enligt branschorganisationen Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, Skkf. Sverige har just nu de lägsta dödstalen sedan 70-talet. 

Störst på marknaden är Fonus med en omsättning på 946 Mkr 2016. Det motsvarar närmare 40 procent av branschens totala omsättning på cirka 2,5 miljarder kronor. Fonus intäkter växte visserligen något mellan 2015 och 2016. Men vinsten på 13 Mkr övergick i en förlust på 19,5 Mkr mellan dessa år.

Fonus vd och koncernchef Mikael Åbom menar att e-handeln ökar i sektorn, men är fortfarande en mycket liten del av omsättningen. 

”Den ökade digitaliseringen i kunddialogen möter en efterfrågan och är ett oerhört viktigt sätt för Fonus att öka tillgängligheten för våra kunder och samtidigt inspirera till personliga begravningar. Vår tydliga ambition är att fortsatt utveckla koncept kring digital tillgänglighet i den nivån som våra kunder uppskattar och ser som ett mervärde”, säger han.

Tre digitala uppstickare som utmanar:

Funera (NTL

Grundades 2013 av Dennis Jillvert, tidigare affärsutvecklare på tyska Rocket Internet med Kinnevik som delägare, och Håkan Ramsin, tidigare vice vd på Bonnier och idag Funeras arbetande ordförande. Under 2016 växte nettoomsättningen med drygt 80 procent till 21 miljoner kronor.

”I år ska vi fortsätta växa, om än i något lägre takt. Vi hoppas nå breakeven nästa år”, sa Björn Beckman, ledamot Funeras styrelse och investeringsansvarig på delägaren Verdane Capital (NTL) till Di Digital i mars. 

Lavendla (NTL

Grundades 2014 och växer fort. Omsättningen ökade från en dryg miljon 2015 till 7,2 miljoner kronor 2016. Lavendla har sedan starten tagit in 8 miljoner kronor i riskkapital från The Springfield Project, vars acceleratorprogram avvecklades i mars 2017. 

Fenix Begravning

Grundades 2014 av Charlotte Runius, med en bakgrund på private equity-jätten 3i, samt managementkonsulterna Johannes Ekblad och Mikael Nowak. Bolaget omsatte 12 miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade den sista mars 2017.

Har tagit in riskkapital från Capio-grundaren Peter Weiderman.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer