Annons

Carl Pei kränger smartphones för miljarder: ”Vi kunde gått under”

Oneplus-grundaren Carl Pei bygger ett bolag som på riktigt konkurrerar med Apples Iphone. Men det har inte varit lätt. ”Hade vi fortsatt vara arroganta hade vi kanske gått under”, säger han i intervjupodden Startup Stories.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Carl Pei, medgrundare av Oneplus, har på bara några år sålt miljontals smarta telefoner. I fjol omsatte hans bolag över 1 miljard dollar, uppger han.

Kontrasten är stor mot när hans pappa, som ung kinesisk migrant i New York i början av 1990-talet, fick välja att antingen köpa kött – eller köpa olja för att steka köttet.

Han hade inte råd med båda sakerna.

”Han råkade tappa brödet i en vattenpöl. Han berättade senare hur jobbigt det var att tappa sitt bröd. Jag tror han kom till New York med hundra dollar på fickan”, säger Carl Pei i intervjupodden Startup Stories.

När pappan hade skrapat ihop nog med pengar till sonens och hans frus flygbiljetter från Peking kunde familjen återförenas i New York. Men efter byråkratiskt strul med arbetstillstånden hamnade Carl Peis föräldrar i Sverige.

I Stockholms södra förorter lärde han sig programmera. Han lämnade inte in fysikläxan som alla andra elever utan kunde presentera den i form av en sajt. En stor del av hans tonårsår tillbringades på internet – så pass mycket att föräldrarna blev oroliga.

Som tonåring i början av 2000-talet fick han också upp ögonen för Kina under ett återbesök med sin mamma.

”Då var mediebevakningen av Kina ganska negativ. Det handlade om fattigdom”, säger Carl Pei.

Men det var inte fattigdom som mötte honom i Shanghais finare kvarter.

”Det fick mig att tänka. Vad gör jag egentligen? Jag har mycket bättre förutsättningar. Om de kan ta sig fram, då borde jag verkligen kunna göra något av mitt liv.”

Som så många bolagsbyggare i techsektorn gick Carl Pei inte ut sin utbildning. Efter några år på Handelshögskolan i Stockholm bar det av till Kina igen, där han började jobba med kinesiska elektronikbolag.

Jag fick lära mig att jag inte är ett geni

När hans tidigare kollega Pete Lau grundade Oneplus ihop med fyra andra kinesiska affärsmän 2013 fick Carl Pei möjligheten att driva den utlandsriktade delen av företaget.

De stilrena mobilerna såldes endast på nätet, via word-of-mouth-marknadsföring. Det kapade Oneplus kostnader jämfört med konkurrenter som Apple.

Redan första året sålde Oneplus för 200 miljoner dollar. Carl Pei togs in som retroaktiv medgrundare av bolaget. Året efter gick Oneplus plötsligt back.

”Jag fick lära mig att jag inte är ett geni”, säger Carl Pei i Startup Stories.

”Det var en svår omvandling för en ganska arrogant person. Hade vi fortsatt vara arroganta hade vi kanske gått under.”

Oneplus har nyligen börjat säljas i Sverige med Telia som operatörspartner. 

Nyligen lanserade Carl Pei projektet Explore China, som ska visa svenska studenter Kinas nya digitala ekonomi. Utgångspunkten är att Kina är ett föregångsland för den digitala utvecklingen.

Lyssna på intervjun med Carl Pei här:

https://embed.acast.com/startupstories/carlpei-oneplus-

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer