Annons

Cashar hem på Lundabolaget Mistbase

Glada delägare: Investeraren Johan Qviberg och Mincs tidigare vd Mårten Öbrink.
Glada delägare: Investeraren Johan Qviberg och Mincs tidigare vd Mårten Öbrink.
Hårdvarujätten ARM betalar mer än 100 miljoner kronor för Lundabolaget Mistbase. Nu planerar processortillverkaren att bygga ytterligare en utvecklingsavdelning i Lund, den här gången med fokus på IoT.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I går stod det klart att den brittiska hårdvarujättwen ARM köper Lundabolaget Mistbase. Enligt källor med insyn i processen har affären gått fort och ARM har velat säkra att man får tillgång till den teknik som Mistbase har utvecklat.

Läs mer: Brittisk hårdvarujätte slukar Lundabolag

Affären innebär att ARM tar över Mistbase teknik och personal. Ingen av parterna vill kommentera köpeskillingen, men i april förra året tog Mistbase in 4 miljoner kronor från Johan Qvibergs Qiunary (NTL), Mincs tidigare vd Mårten Öbrink (NTL), Body Trace-grundaren Andy Ketskes (NTL) och affärsängeln Anders Berglund (NTL). Då värderades bolaget till 20 miljoner kronor. 

Skåne har en vision att bli världsledande inom internet of things.

Läs mer: Johan Qviberg går in i skånskt IOT-bolag

Investeringen ser ut att ha gett en avkastning på 6-8 gånger pengarna. Enligt uppgift till Di Digital ska ARM ha belatalt mellan 120 och 150 Mkr för Mistbase. 

”Jag har inga kommentarer kring köpeskillingen, men kan konstatera att det här är vår enskilt bästa investering hittills”, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid LU Holding AB som fram till affären ägde omkring 10 procent av Mistbase.

Di Digital kan också avslöja att ARM har ambitionen att skapa ett designcenter inom trådlös kommunikation i Lund. Teamet bakom Mistbase har i dag runt 15 anställda, men kommer att växa under de kommande åren.
 Foto:
Michal Stala och Magnus Midholt, grundare av Mistbase.

”Köpet gör det tydligt att Skåne har en vision att bli världsledande inom internet of things. I många affärer köper man teknik och kompetens och flyttar teamet till exempelvis Kalifornien, men här bygger man vidare på teamet på plats”, säger Linus Wiebe. 

Köpet av Mistbase är ARM:s andra uppköp i Skåne. 2008 köpte ARM Logipard, ett dotterbolag till Anoto som arbetade med videoteknologi. Sedan dess har ARM byggt upp en stark närvaro i regionen och har i dag omkring 100 anställda i Lund. Köpeskillingen då var 76 Mkr. 

ARM köptes i höstas upp av japanska SoftBank Group för 23 miljarder pund.

Mistbase grundades sommaren 2015 av Michal Stala och Magnus Midholt tillsammans med Lunds universitets holdingbolag, LU Holding AB. Michal Stala och Magnus Midholt har en bakgrund inom telekom på ST-Ericsson, Ericsson och Sony Mobile. 

Bolaget utvecklar hårdvara och mjukvara för trådlös kommunikation mellan uppkopplade enheter. Tekniken gör det möjligt för uppkopplade enheter att kommunicera med hjälp av nedskalad och billigare hårdvara som kräver små mängder datatrafik för sin kommunikation. Bland konkurrenterna som utvecklar liknande teknik finns Intel, Mediatek och Qualcomm. 

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas om bolagen, investerarna och entreprenörerna i den nordiska techsektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer