Annons

Castellum köper coworkingbolag för 200 miljoner

Castellums vd Henrik Saxborn, interiör från United Spaces
Castellums vd Henrik Saxborn, interiör från United Spaces
Fastighetsbolaget Castellum köper coworkingbolaget United Spaces för 200 miljoner kronor. Ambitionen är att öppna ett flertal coworkingytor i Norden under 2019. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börsbolaget Castellum är ett av Sveriges största noterade fastighetsbolag. Varje dag går 250 000 personer till jobbet i Castellums lokaler.

Nu köper man United Spaces, en veteran inom kontorshotell och coworking, för 200 miljoner kronor. Nyheten gick ut klockan 10 på tisdagen vid en pressträff på Stockholm Waterfront.

En viktig orsak till förvärvet är att Castellum spår att coworking, eller delade kontor, får en mycket stark tillväxt de kommande åren. I centrala London och på Manhattan i New York utgör coworking redan 25-30 procent av nytecknade avtal på kontorsmarknaden, uppger man i samband med förvärvet.

Coworking handlar om så mycket mer än snygga lokaler.

”Coworking handlar om så mycket mer än snygga lokaler. Det är resurseffektivt för planeten och plånboken, men det handlar också om att bygga gemenskap mellan människor, oväntade möten och kreativitet. Jag är övertygad om att det här är en disruptiv affärsmodell som kommer att förändra hela kontorsmarknaden och ersätta dagens fasta kontorslösningar”, säger Castellums vd Henrik Saxborn i en skriftlig kommentar. 

Köpet hade ingen större inverkan på börskursen. Tio minuter efter beskedet hade aktien stigit med en knapp procent till 167,7 kronor i stigande handel. 

United Spaces är en veteran  inom området kontorshotell. I nära 20 år har man erbjudigt lokaler i centrala lägen med flexibla uthyrningsformer. De senaste åren har United Spaces haft en tillväxt om cirka 40 procent per år. Idag förfogar bolaget över drygt 11 000 kvadratmeter kontorsyta i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt 2 700 kvadratmeter på Arlanda som öppnas under april 2019. 

United Spaces medgrundare och vd Göran Garberg och Castellums vd Henrik Saxborn.
United Spaces medgrundare och vd Göran Garberg och Castellums vd Henrik Saxborn.

Vd Göran Garberg, som tillsammans med Lars Rydén, grundade United Spaces, fortsätter som senior rådgivare.

”Med Castellum som ny ägare får United Spaces det som krävs för att fortsätta utveckla Nordens mest attraktiva coworking-koncept. Castellum är en dedikerad ägare med höga ambitioner som vill ta greppet om framtidens sätt att arbeta med United Spaces som bas”, säger han.

United Spaces har under den senaste tiden sneglat på större bolag att samarbeta med.  Man har även övervägt en börsintroduktion, enligt Göran Garberg. 

”Vi har bråttom att expandera och nu kommer vi i gång mycket snabbare”, säger han.

Risken för en stundande lågkonjunktur är inget han tror påverkar verksamheten.

”Under finanskrisen för tio år sedan såg vi inga större förändringar på topline, vi hade samma omsättning. Vi tappade en del medlemmar som valde att jobba hemifrån köket, men vi fick också ett inflöde av nya bolag som letade efter korta kontrakt”, säger Göran Garberg.

Castellum säger sig vilja öppna ett flertal coworkingytor i Norden under 2019. Ambitionen är att nå bpde enskilda personer och för större företag. 

”Visionen är att våra medlemmar alltid ska ha kontor med service nära till hands, oavsett var i världen du vaknar upp just idag”, säger Henrik Saxborn.

Läs mer: Wallenstam ökar ägandet i coworkingföretaget Convendum 

Castellum är inte ensamt om att investera i coworking. I slutet av förra året investerade fastighetsbolaget Wallenstam i coworkingföretaget Convendum. 

Förlagan är Wework, en av världens högst värderade startups och den globala marknadsledaren inom flexibla kontorsplatser. Som Di Digital rapporterat ska den amerikanska jätten kliva in i Stockholm till våren 2019.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer