Hoppa till innehållet

Cellink rusar i börspremiären

I dag börsnoteras biotechföretaget Cellink från Göteborg. Aktien rusade i höjden direkt vid börspremiären. 

Cellinks grundare Erik Gatenholm och Hector Martinez.
Cellinks grundare Erik Gatenholm och Hector Martinez.Foto: Cellink

Nyligen kunde Di Digital berätta att biotechbolaget Cellink (NTL) från Göteborg var på väg till börsen. 

Bolaget har utvecklat ett "biobläck" som kan användas för att skriva ut vävnader och organ i speciella 3d-skrivare. Tekniken används till exempel av cancerforskare för att skriva ut tumörer att experimentera på, och av kosmetikaföretag som vill skriva ut mänsklig hud för att testa sina produkter. 

Cellink-aktien började handlas på First North-listan under torsdagen. Teckningskursen i bolaget var satt till 26 kronor. En dryg halvtimme efter börsens öppning handlades aktien till 48 kronor, vilket motsvarar en ökning med nära 85 procent. 

Grundarna Erik Gatenholm och Hector Martinez kontrollerade drygt 67 procent av bolaget innan noteringen, skriver sajten Breakit. Det betyder att deras andel av bolaget nu är värd drygt 130 Mkr.  

Bland övriga ägare märks finansmannen Carl Bennet samt riskkapitalbolagen Fore C och GU Ventures, som ägde 9,6 procent respektive 3 procent och 1 procent av bolaget inför noteringen. 

Cellinks omsättning är fortfarande blygsam. Bolaget drog in 3,7 Mkr under de första åtta månaderna 2016, med en förlust på 250 000 kronor. Men företaget har kunder i 25 länder, bland dem välkända universitet som Princeton och Wake Forest University i USA.

Bolagets affärsmodellen är hämtad från skrivarbranschen. Cellink säljer dels egenutvecklade skrivare, som kostar 5000 dollar styck, dels bläckpatroner för 99 dollar styck.

“Det börjar med att man köper en skrivare för att man vill komma in på ett forskningsområde. Sen ser vi att bläckinköpen komma efter några veckor. Vi gör vinst på varje såld skrivare, men de stora intäkterna finns i bläcket”, sa Erik Gatenholm nyligen i en intervju med Di Digital.

Läs även: Svenska biotech-uppstickaren Cellink till börsen

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera