Annons

Centerpartiet: Underlätta för Ubers och Foodoras förare

Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet, och en Foodora-cyklist.
Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet, och en Foodora-cyklist. Foto: Jack Mikrut och press.
Centerpartiet vill att plattformsarbetare, till exempel Uber-förare och cykelbud från Foodora, ska betala 25 procent i skatt på intäkter upp till 250 000 kronor. Det ska dessutom bli enklare att redovisa sina intäkter hos Skatteverket genom en app, enligt ett nytt förslag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Plattformsföretag som Foodora och Uber har skapat stor debatt under de senaste åren genom att utmana skattelagstiftningar, arbetsmiljölagar och den svenska modellen. 

Bolagen har i regel hävdat att de inte borde betraktas som regelrätta arbetsgivare, utan att de bara tillhandahåller en teknisk tjänst, och därför inte behöver ta ett lika stort ansvar.

Med bara några dagar kvar till valet lägger Centerpartiet fram ett förslag som ska göra det enklare för privatpersoner att betala skatt och bejaka sina rättigheter inom ramen för den så kallade gig-ekonomin.

”Vi vill se till att fler svarta jobb blir vita. De allra flesta vill göra rätt för sig och betala en förutsägbar skatt, men det är alldeles för svårt i dag”, säger Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet.

Därför vill Centerpartiet etablera en helt ny företagsform för enskilda företagare inom delningsekonomin. Bokföringen ska ske genom en app som tillhandahålls av Skatteverket, dit antingen egenföretagaren eller plattformsbolagen elektroniskt kan skicka in kvitton och andra nödvändiga underlag.

”I gengäld får de information om sina sociala förmåner, om de till exempel skulle bli sjuka eller behöva vara föräldralediga, och inte minst hur många pensionspoäng som tjänas in. Inget av det här fungerar speciellt bra i dag. Det är något av en röra”, säger Martin Ådahl.

Läs mer: Tunt med digitalt valfläsk inför valet

Skattesatsen ska vara 25 procent på intäkter upp till 250 000 kronor om året, enligt förslaget.

”Det är på ungefär samma nivå som folk skattar redan i dag på sitt plattformsarbete. Men det blir betydligt mycket enklare och mindre skillnader om vi rakt av drar det från omsättningen”, säger Martin Ådahl. 

Därmed omfattar förslaget enbart de plattformsarbetare som har en genomsnittlig månadslön på som mest 20 800 kronor. Enligt Centerpartiet är målet att skapa fler enkla jobb för de som står utanför arbetsmarknaden, särskilt för nyanlända och unga utan gymnasieutbildning.

”Vi ser att många människor får sin första ordentliga inkomst genom de appbaserade företagen. Det här kan hjälpa tusentals människor att få sitt första jobb. Om vi senare känner att det fungerar bra kan det vara möjligt att höja gränsen.”

Tidigare i veckan kunde Di Digital avslöja att Uber och dess förare påförts straffavgifter av Skatteverket på totalt 31 miljoner kronor för den numera nedlagda budgettjänsten Uber Pop.

Vilket ansvar har plattformsföretagen att garantera social trygghet och hjälpa människor att betala rätt skatt?

”Det kommer tyvärr alltid att finnas avarter. Men man kan dra vissa paralleller till RUT (skatteavdraget för hushållsnära tjänster, reds anm.) som tidigare var en bransch med ett utbrett svartarbete. Nu har det blivit vitt och förhoppningen är att göra samma sak här”, säger Martin Ådahl.

Sedan tidigare har allianskollegan Moderaterna föreslagit en skatte- och rapporteringsbefrielse på 30 000 kronor per person och år för tjänster mellan privatpersoner inom plattformsekonomin. Centerpartiet ger stöd till det förslaget, men anser att maxgränsen bör ligga på 25 000 och därmed rikta sig mot personer som utför ströjobb, exempelvis vid sidan av sina studier.

Totalt har Centerpartiet reserverat 600 miljoner kronor i sitt budgetförslag för reformer riktade mot mikroföretagande. Alliansen har däremot inte gått fram med en gemensam budget.

”Vi har lagt grunden för att få igenom det här i alliansens gemensamma reformarbete”, säger chefsekonomen Martin Ådahl.

Läs mer: Annie Lööf är störst bland partiledarna på sociala medier 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies