Hoppa till innehållet

Centerpartiet: Underlätta för Ubers och Foodoras förare

Centerpartiet vill att plattformsarbetare, till exempel Uber-förare och cykelbud från Foodora, ska betala 25 procent i skatt på intäkter upp till 250 000 kronor. Det ska dessutom bli enklare att redovisa sina intäkter hos Skatteverket genom en app, enligt ett nytt förslag.

Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet, och en Foodora-cyklist.
Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet, och en Foodora-cyklist.Foto: Jack Mikrut och press.

Plattformsföretag som Foodora och Uber har skapat stor debatt under de senaste åren genom att utmana skattelagstiftningar, arbetsmiljölagar och den svenska modellen. 

Bolagen har i regel hävdat att de inte borde betraktas som regelrätta arbetsgivare, utan att de bara tillhandahåller en teknisk tjänst, och därför inte behöver ta ett lika stort ansvar.

Med bara några dagar kvar till valet lägger Centerpartiet fram ett förslag som ska göra det enklare för privatpersoner att betala skatt och bejaka sina rättigheter inom ramen för den så kallade gig-ekonomin.

”Vi vill se till att fler svarta jobb blir vita. De allra flesta vill göra rätt för sig och betala en förutsägbar skatt, men det är alldeles för svårt i dag”, säger Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet.

Därför vill Centerpartiet etablera en helt ny företagsform för enskilda företagare inom delningsekonomin. Bokföringen ska ske genom en app som tillhandahålls av Skatteverket, dit antingen egenföretagaren eller plattformsbolagen elektroniskt kan skicka in kvitton och andra nödvändiga underlag.

”I gengäld får de information om sina sociala förmåner, om de till exempel skulle bli sjuka eller behöva vara föräldralediga, och inte minst hur många pensionspoäng som tjänas in. Inget av det här fungerar speciellt bra i dag. Det är något av en röra”, säger Martin Ådahl.

Läs mer: Tunt med digitalt valfläsk inför valet

Skattesatsen ska vara 25 procent på intäkter upp till 250 000 kronor om året, enligt förslaget.

”Det är på ungefär samma nivå som folk skattar redan i dag på sitt plattformsarbete. Men det blir betydligt mycket enklare och mindre skillnader om vi rakt av drar det från omsättningen”, säger Martin Ådahl. 

Därmed omfattar förslaget enbart de plattformsarbetare som har en genomsnittlig månadslön på som mest 20 800 kronor. Enligt Centerpartiet är målet att skapa fler enkla jobb för de som står utanför arbetsmarknaden, särskilt för nyanlända och unga utan gymnasieutbildning.

”Vi ser att många människor får sin första ordentliga inkomst genom de appbaserade företagen. Det här kan hjälpa tusentals människor att få sitt första jobb. Om vi senare känner att det fungerar bra kan det vara möjligt att höja gränsen.”

Tidigare i veckan kunde Di Digital avslöja att Uber och dess förare påförts straffavgifter av Skatteverket på totalt 31 miljoner kronor för den numera nedlagda budgettjänsten Uber Pop.

Vilket ansvar har plattformsföretagen att garantera social trygghet och hjälpa människor att betala rätt skatt?

”Det kommer tyvärr alltid att finnas avarter. Men man kan dra vissa paralleller till RUT (skatteavdraget för hushållsnära tjänster, reds anm.) som tidigare var en bransch med ett utbrett svartarbete. Nu har det blivit vitt och förhoppningen är att göra samma sak här”, säger Martin Ådahl.

Sedan tidigare har allianskollegan Moderaterna föreslagit en skatte- och rapporteringsbefrielse på 30 000 kronor per person och år för tjänster mellan privatpersoner inom plattformsekonomin. Centerpartiet ger stöd till det förslaget, men anser att maxgränsen bör ligga på 25 000 och därmed rikta sig mot personer som utför ströjobb, exempelvis vid sidan av sina studier.

Totalt har Centerpartiet reserverat 600 miljoner kronor i sitt budgetförslag för reformer riktade mot mikroföretagande. Alliansen har däremot inte gått fram med en gemensam budget.

”Vi har lagt grunden för att få igenom det här i alliansens gemensamma reformarbete”, säger chefsekonomen Martin Ådahl.

Läs mer: Annie Lööf är störst bland partiledarna på sociala medier 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera