Annons

"Centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken"

David Yermack, ekonomiprofessor vid New York University Stern School of Business.
David Yermack, ekonomiprofessor vid New York University Stern School of Business. Foto: Allan Seppa/SNS
Inom en generation kommer alla centralbanker att flytta sina nationella valutor till någon slags elektronisk form, sannolikt till en blockkedja. Det tror ekonomiprofessor David Yermack som är verksam vid New York University Stern School of Business.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det kommer att göra det traditionella banksystemet onödigt i framtiden eftersom alla bara kommer att ha ett konto direkt hos centralbanken. Det blir ett väldigt annorlunda finansiellt system, men alla centralbanker tittar på detta”, hävdade han vid ett seminarium om blockkedjeteknik anordnat av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle ,SNS, och forskningscentrumet Swedish House of Finance.

Centralbanker är den perfekta kunden för blockkedjeteknik, enligt ekonomiprofessorn. Om en centralbank sätter hela ekonomin på en blockkedja kan staten ta in de skatter staten vill och upptäcka penningtvätt i realtid, pekade professorn på.

Läs mer: SEB och Nasdaq vill revolutionera fondmarknaden med blockchain 

”Jag tror att centralbanker kommer att prata om betalningar, men vad de egentligen är intresserade av är övervakningsmöjligheterna”, sade David Yermack som noterade att det reser intressanta integritetsfrågor.

Det förekommer att kriminella använder kryptovalutor baserade på blockkedjeteknik såsom bitcoin. Även vanliga valutor används dock för kriminella ändamål, konstaterade David Yermack.

”Jag tror att en centralbank som ger ut pengar via blockkedja är det som kommer att göra livet svårt för brottslingar”, sade han.

David Yermack uppgav att han blev intresserad av blockkedjetekniken när den tidigare chefen för USA:s centralbank Federal Feserve, Ben Bernanke, under en utfrågning i senaten sade att blockkedjor är en intressant teknologi med en roll att spela.

”Varför skulle Feds ordförande ge bekräftelse åt något som är designat för att göra centralbanken arbetslös? Då insåg jag att centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken”, uppgav professorn

Läs mer: Så vill bankerna ta kontrollen över blockkedjan

Riksbanken utvärderar att ge ut e-kronor. Hur passar det in i bilden?

”Jag läste instruktionen till Riksbankens utredning om e-kronor. Det är förvånande hur lite ordet blockkedja förekommer i rapporten. Riksbanken förefaller i slutänden ha en hyfsat blygsam plan, jämfört med vad vissa andra länder såsom Storbritannien tittar på”, svarar David Yermack som i Riksbankens utredningsuppdrag inte ser någon diskussion kring stora förändringar av det traditionella banksystemet.

”I slutänden tittar Riksbanken på ett blygsamt, inkrementellt och antagligen okontroversiellt steg framåt. Det är en logisk idé, men det går inte i närheten så långt som vad andra länder överväger.”

I nuläget ser professorn det inte som sannolikt att etablerade valutor slås ut av kryptovalutor från den privata sektorn, såsom bitcoin, med tanke på hur hög volatiliteten hos dessa valutor är.

Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer