Annons

Centralbankernas analys: Bitcoin kan få internet att stanna

Blockkedjan, plattformen som ligger till grund för kryptovalutan bitcoin, kan överbelastas, menar en sammanslutning av centralbanker.
Blockkedjan, plattformen som ligger till grund för kryptovalutan bitcoin, kan överbelastas, menar en sammanslutning av centralbanker. Foto: Amanda Lindgren
Vid en bred implementering skulle blockkedjan som möjliggör bitcoin enkelt kunna krascha, menar centralbanksorganisationen BIS.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bitcoin och andra kryptovalutor lider av en rad tillkortakommanden som hindrar dem från att någonsin leva upp till förväntningarna som ledde till det stora intresset för tillgångsklassen under förra året. Det skriver Bank for International Settlements i en artikel som publicerades på söndagen.

Kryptovalutor är för instabila och förbrukar för mycket elektricitet och lider av för mycket manipulation och bedrägerier för att någonsin fungera som betalningsmedel i den globala ekonomin, menar banken.

BIS analyserade också vad som skulle krävas för att blockkedjesystemet som ligger till grund för bitcoin skulle kunna hantera de transaktioner som i dag hanteras av nationella betalningssystem.

I takt med att storleken på den distribuerade databasen (distributed ledger) växer skulle den bli större än lagringskapaciteten på en normal smartphone inom dagar och servrar inom loppet av några månader.

"Kommunikationsvolymerna som följer skulle kunna få internet att stanna", skriver BIS. 

Tekniken är dock inte utan fördelar. Blockkedjan och den distribuerade databasen kan göra det mer effektivt att göra betalningar över gränser. 

Värdet i tekniken kommer sannolikt att finnas i förenklingen av den administrativa processen kopplad till komplicerade finansiella transaktioner, skriver BIS som också noterar att ingen av dessa tillämpningsområden kräver användande eller skapande av kryptovalutor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies