Annons

Chainvine vill sätta stop för vinfusket med blockkedjeteknik

Chainvine och Stena Stål har startat ett projekt för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. Från vänster: Mikael Skog, Stena Stål, Fredrik Lundberg, Stena Stål, Oliver Oram, Chainvine, Oskar Karlström, Stena Metall It, Niclas Wigström, Chainvine, Mikael Bramsen, Stena Metall It, Hans Svensson, Stena Stål.
Chainvine och Stena Stål har startat ett projekt för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. Från vänster: Mikael Skog, Stena Stål, Fredrik Lundberg, Stena Stål, Oliver Oram, Chainvine, Oskar Karlström, Stena Metall It, Niclas Wigström, Chainvine, Mikael Bramsen, Stena Metall It, Hans Svensson, Stena Stål. Foto: Stena Metall
Med hjälp av blockkedjeteknik vill svensk-brittiska Chainvine både sätta stopp för vinfusket och spåra stålleveranser. Och enligt vd Oliver Oram har intresset för tekniken ökat kraftigt den senaste tiden. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den senaste tiden har blockkedjetekniken varit på allas läppar och allt fler storföretag experimenterar nu med tekniken. 

”Det är ett massivt intresse. Jag brukade ringa runt till folk och fråga om de ville titta på den nya tekniken jag arbetade med. Nu behöver jag inte det längre då det är så många som ringer mig", säger Oliver Oram, vd och grundare av Chainvine, som utvecklar blockkedjebaserade lösningar för företag. 

En flaska vin ljuger inte utan det är människorna som hanterar den som ljuger eller gör misstag.

Läs mer: "Centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken" 

Inspirationen till det första användningsområdet fick Oliver Oram efter att ha sett dokumentären Sour Grapes som handlar om vinfuskaren Rudy Kurniawan. 

"En flaska vin ljuger inte utan det är människorna som hanterar den som ljuger eller gör misstag. Blockkedjetekniken kommer aldrig ersätta förtroende, men vad den kan göra är minska vad förtroende kostar och därmed kostnaden av att göra affärer", säger Oliver Oram. 

I slutet av augusti meddelade Chainvine att de inlett ett samarbete med det italienska IoT-bolaget Wenda för att kunna erbjuda vad man kallar för "smarta råvaror", i detta fall vin, som är uppkopplat mot nätet.

"Därmed kan du inte bara kontrollera äktheten utan du kan även säkerställa värdet i realtid. Du kan också se i vilken temperatur flaskan förvaras och om en flaska flyttas", säger Oliver Oram. 

Nyligen inledde bolaget ett projekt med Stena Stål för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. 

"Stena Stål vill kunna erbjuda sina kunder stabilitet och visa att stålet är av rätt kvalitet. Med vår lösning kan man se delar av leverantörskedjan och stålets ursprung utan att avslöja affärshemligheter", säger Oliver Oram. 

Läs mer: De vill revolutionera fondmarknaden med blockkedjeteknik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer