Annons

Chalmers storsatsar på startups – 300 miljoner till svenska teknikbolag

Chalmers i Göteborg kraftsamlar sina entreprenörs- och riskkapitalsatsningar under namnet Chalmers Ventures. En kassa på 300 miljoner kronor ska nu investeras i unga teknikbolag. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Chalmers högskola driver sedan tidigare bland annat affärsinkubatorn Encubator, riskkapitalbolaget Chalmers Invest och acceleratorprogrammet Chalmers Innovation.

Nu samlas de alla under det nya namnet Chalmers Ventures, ett nytt och helägt dotterbolag till Chalmers för högskolans erbjudanden mot entreprenörer.

Linnea Lindau är vd för nystartade Chalmers Ventures. Foto: Chalmers Ventures

Det nya bolaget får en rejält förstorad investeringskassa att röra sig med. Under en tioårsperiod ska Chalmers Ventures satsa totalt 300 miljoner kronor i unga, snabbväxande teknikbolag. Dessutom ansluter en rad tunga namn som ambassadörer för den nya satsningen, bland dem Spotify-grundaren Martin Lorentzon, Let's Deal-grundaren Alexander Hars och Episurf-vd:n Nina Bake.

"Tidigare har vi inte alls haft de här summorna och den här långsiktigheten. Vi har kunnat göra en eller två investeringar per år. Nu har vi 30 miljoner kronor per år, det är en avsevärd skillnad", säger Linnea Lindau, vd för Chalmers Ventures.

Tidigare har vi inte alls haft de här summorna och den här långsiktigheten.

Hon påpekar att kopplingen till Chalmers inte innebär att bolagen måste ha en bakgrund på just den högskolan.

"Vi investerar helt och hållet baserat på affärsidén. Så länge det är teknikbaserat så är alla välkomna. Däremot är vi ju ett helägt dotterbolag till Chalmers så vi har ett väldigt bra flöde av idéer härifrån", säger Linnea Lindau.

"Vi kommer att investera från 300 000 kronor i 20 till 25 företag om året. Sen har vi möjlighet att följa med upp till 2 miljoner kronor i ett tiotal bolag, och upp till 10 miljoner kronor i minst ett bolag", fortsätter Linnea Lindau. 

Satsningen är ett välkommet tillskott till tekniksektorn i Göteborg. Inte minst mot bakgrund av den senaste tidens kritik, där många upplever ett orimligt Stockholmsfokus på den svenska teknik- och startupscenen

"Jag tycker det här blir en motvikt till det. Vi vill ju visa att det händer saker här också. Men givetvis vill inte vi bara bygga i Göteborg utan vi vill vara en del i ett globalt ekosystem", säger Linnea Lindau.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer