Annons

Så mycket kostade NCC:s startupfiasko – chefen talar ut om lärdomarna

Anders Torell var vd för NCC:s startup Loop Industries.
Anders Torell var vd för NCC:s startup Loop Industries.
Minst 30 miljoner kronor gick upp i rök när byggjätten NCC begravde sitt startupbolag Loop Industries tidigare i år, enligt Di Digitals beräkningar. ”Misstaget var att NCC ägde hela bolaget från start”, säger den före detta vd:n Anders Torell.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Han gav närmare tre år av sitt liv till NCC:s startuplåda Loop Industries. Men i maj stod det klart att byggjätten beslutat sig för att begrava hela satsningen.

”Jag vet faktiskt inte varför. Vi var inom några månader av att gå runt på månadsbasis”, säger Anders Torell i dag.

Men i likhet med speedwaystjärnan Tony Rickardsson är han inte bitter. Fem månader efter konkursen är han tillbaka med en egen startup han kallar Breed Ventures. Ambitionen är att att dra nytta av erfarenheterna och hjälpa storbolag knoppa av idéer som utmanar eller går på tvärs med kärnverksamheten.

”Vi vänder oss till traditionella bolag som vill bygga nya, innovativa affärer i en entreprenörsdriven startupmiljö. Vi är delvis en strategipartner och delvis en startup-accelerator”, säger han.

En corporate startup måste ju få lov att utmana moderbolaget.

Breed Ventures startades för ett par månader sedan och består nu av fem medarbetare på coworking-kontoret Epicenter i Stockholm.

”Vi har redan ett bolag under utveckling. Det rör sig om en startup i fastighetssektorn. Vi kommer kunna berätta mer om några veckor”, säger Anders Torell.

Lärdomarna om vad man ska göra, och vad man ska undvika, dras alltså till stor del från resan med Loop Industries.

Satsningen började i slutet av 2016 då byggjätten skapade Loop Rocks, en digital marknadsplats där byggbolag med överbliven sten och jord sammanfördes med byggplatser i behov av just dessa material. 

Marknadsplatsen växte, lockade nya användare och såg länge lovande ut. NCC lyfte gärna fram Loop Rocks som ett gott exempel på en ”corporate startup” och började redan 2017 rulla ut tjänsten på nordisk nivå.

Men under 2018 började problemen hopa sig. Tillväxten och betalningsviljan var under förväntan, och den nordiska satsningen rullades tillbaka.

”Många byggjättar var skeptiska till att använda en plattform som var helägd av NCC”, säger Anders Torell i dag. 

När man lyckas kommer värdet oftast inte från vinsterna utan från en exit.

Han berörde faktiskt problemet redan i april 2018 då bolaget, som nu hette Loop Industries, skulle ta in kapital från en rad industriella och finansiella investerare.

”Till viss del handlar det om att konkurrenterna, till exempel Skanska och Peab, kanske inte har tyckt att det är helt logiskt att göra affärer genom NCC:s plattformar. Därför behöver vi vara ett fristående bolag – och inte en innovationshubb som ska konsolideras tillbaka i NCC”, sa Anders Torell till Di Digital då. 

Medan förhandlingarna pågick höjde han insatsen igen. Hösten 2018 startade Loop Industries marknadsplatsen Hauly. Tjänsten påminde om Loop Rocks, men istället för överbliven sten och jord matchade den transportköpare inom byggsektorn med åkerier. 

Gemensamt för satsningarna var att de kunde göra byggsektorn mer hållbar, genom effektiva transporter och återanvänt avfall.

”Det här är ju tjänster som behövs. Cirka 30 procent av allt avfall i världen är ju förknippade med byggindustrin”, säger Anders Torell.

Han uppger att Loop Industries hade cirka 20 000 användare mot slutet. Man engagerade 1 500 lastbilar, 150 åkerier och var inom några månader av att gå runt på månadsbasis.

Men ambitionerna hamnade på skam. I maj i år begravde NCC plötsligt hela projektet. Bolagets 14 medarbetare fick söka sig vidare inom NCC eller sluta. En investering på minst 30 miljoner kronor gick upp i rök, enligt Di Digitals beräkningar.

”NCC borde tänkt mer som en investerare. Det tar ju ofta många år att bygga ett lönsamt bolag. När man lyckas kommer värdet oftast inte från vinsterna utan från en exit”, säger Anders Torell. 

Vi fick problem när vi skulle ta in kapital till en startup som ägdes till 100 procent av ett börsbolag.

Läs mer: NCC skulle gräva guld i startupvärlden – lägger ner efter ett år

När han blickar tillbaka tror Anders Torell att NCC:s första och största misstag var att äga 100 procent från start.

”En corporate startup måste ju få lov att utmana moderbolaget. Man måste kunna testa nya idéer på marknaden snabbt, även när de går på tvärs med affärsverksamheten”, säger han.

Vad för problem hade ni som ett helägt dotterbolag till NCC?

”Loop Rocks gick från idé till lansering på 12 veckor. Men när vi behövde prata med alla NCC:s konkurrenter blev det genast väldigt komplicerat. Cheferna på NCC ifrågasatte oss och bolagen vi ville nå ut till var skeptiska. Det vände först när vi gick ut och bjöd in nya ägare i april i fjol.” 

”Vidare fick vi inte styra över vår marknadskommunikation, inte ens på sociala medier. Vi ville vara ett snabbrörligt, oberoende bolag och inte behöva ta hänsyn till internpolitiken på NCC.”

Hur mycket av Loop Industries borde NCC ägt?

”Mindre än 50 procent i alla fall. Vi fick även problem när vi skulle ta in kapital till en startup som ägdes till 100 procent av ett börsbolag. Äger man mindre än 50 procent räknas det som ett intressebolag som då gäller inte samma regler som övriga delägare behöver ta hänsyn till kring rapportig, transperans och annat.”

Vad är en lämplig ägarspridning för en ny corporate startup tycker du?

”I ett första led kanske storbolaget kan äga 40 procent. Management bör nog äga 20-25 procent, då har de starka incitament att lyckas. Sedan bör man ha med sig en eller två industriella investerare som äger 35-40 procent. Längre fram kanske man kan ta in finansiella investerare.”

Under vilka omsändigheter borde etablerade bolag knoppa av startups?

”Det kan vara ett snabbare sätt att driva innovation och testa nya idéer testa på marknaden snabbt. Det gäller inte minst distruptiva idéer som utmanar moderskeppet på olika sätt. Men det är viktigt att ha med sig andra ägare från start. Går det bra kan man göra en lönsam exit, eller köpa tillbaka hela bolaget om man vill det.”

Tror du affärsiden bakom Loop Rocks och Hauly gör comeback?

”Absolut. Jag skulle gärna bidra till en sådan resa.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer