Annons

Chefsekonom: Risk för dåliga lån – men Sverige klarar högre kreditförluster

Daniel Wiberg, chefsekonom på företagarorganisationen Företagarna och finansminister Magdalena Andersson.
Daniel Wiberg, chefsekonom på företagarorganisationen Företagarna och finansminister Magdalena Andersson. Foto: Kollage.
En akut likviditetskris. Det upplever många svenska startups och småbolag i dag. Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, lovordar därför statens nya lånegarantier. ”Sveriges finansiella system kan ta betydligt större kreditförluster än vad vi har haft historiskt”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De mindre företagen står i fokus för regeringens tredje krispaket. Bland annat inrättas en ”företagsakut” på totalt 100 miljarder kronor, som innebär att staten garanterar 70 procent av lån på upp till 75 miljoner kronor.

Daniel Wiberg, som är chefsekonom på företagarorganisationen Företagarna, applåderar de nya lånen och pekar på att det är en ”beprövad” krishjälp som används i flera länder.

”Den typen av åtgärder är bra för det stödjer bankernas utlåning till de mindre företagen på ett ganska kraftfullt sätt”, säger han.

Sedan tidigare har Almi Företagspartner fått ett tillskott på 3 miljarder kronor för att låna ut till startups och småbolag.

Daniel Wiberg hoppas att staten har beredskap att göra mer – och då inte bara lånemässigt.

”Många företag är såklart väldigt avvaktande till att belåna sig. Det gäller särskilt under en sån här kris”, säger han

Räcker 100 miljarder i företagsakuten?

”Det får vi se. Många företag ser lån som en sista utväg. Och om pengarna skulle lånas ut till sista kronan så är jag övertygad om att staten kan skjuta till ytterligare kapital. Även bankerna kan skjuta till medel om de ser att det här systemet fungerar.”

Ser du någon risk för ökade kreditförluster framöver?

”Ja, det finns en risk för dåliga lån. Framför allt för att det är väldigt svårt att i säga hur länge den här krisen kommer att vara.”

Mer likviditet men risk för högre kreditförluster. Hur tycker du att man ska resonera kring den avvägningen? 

”Sveriges finansiella system kan ta betydligt större kreditförluster än vad vi har haft historiskt. Under en sån här krissituation tycker jag att det är rimligt att man tar mer risk och därmed betydligt större kreditförluster. Staten kan och bör definitivt stödja mindre företag genom att garantera en del av utlåningen. På sikt kan man hämta hem det.”

Men det är inte heller säkert att förlusterna kommer att realiseras, menar Daniel Wiberg.

”Syftet med lånen är ju att att rädda företagen och då kommer lånen så småningom att betalas tillbaka. Troligen kommer en mindre del av de här garanterade lånen leda till förluster”, säger han.

Förutom statligt stöd tycker Daniel Wiberg att det är viktigt i det här läget att så många svenska verksamheter som möjligt hålls i gång.

”Så att vi inte gör som i Italien och stänger ned hela samhället. Det är bättre med 30 procent av omsättningen än ingen alls, om man ska övervintra”, säger han. 

Han betonar småföretagens roll för samhällsekonomin – och att denna är större nu än vid tidigare ekonomiska kriser.

”Världen ser inte ut som den gjorde förut. Storföretagen är jätteviktiga när man ser till antalet anställda. Men sedan några decennier står de små och medelstora företagen för 4 av 5 nya jobb som skapas. Det har politikerna sent omsider fått upp ögonen för nu”, säger han och fortsätter:

”När ekonomin stannar upp påverkas därför mångas försörjning omedelbart, jämfört med i den gamla ekonomin där man fick gå hem från fabriken om konjunkturen vek.”

Läs mer: Historiskt krispaket: Sänker arbetsgivaravgifter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer