Annons

”Chippet i min hand gör mig redo för framtiden”

Di Digitals reporter Mimi Billing. Foto: Di/Biohack
Di Digitals reporter Mimi Billing. Foto: Di/Biohack
Är det värt att sätta in ett chip i handen för att slippa passerkort på jobbet och enkelt få dina resepoäng på SJ? Nej, men för att skynda på utvecklingen, skriver Di Digitals Mimi Billing.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under hösten fick jag ett ”Near-Field-Communications”-chip insatt i handen. Det var under lanseringen av VR-centret Mission IX som internet of us-bolaget Biohax erbjöd ett tiotal personer gratis chippning. 

Efter att ha velat sätta in ett chip i minst ett år blev erbjudandet för svårt att stå emot och jag satte upp mig som frivillig. 

Chippet, gjort av metalltrådar, antenner och ett glashölje, ska kunna ersätta en rad kort som i dag använder ett chip med samma egenskaper som det som sätts in under huden.

Tänk bara när du kan lämna plånboken och nyckelknippan hemma och ändå kan betala för varor och låsa upp din dörr med handen

Och om man är en ivrig gymmare på Sats, har en blip till sin tvättstuga eller åker mycket tåg med SJ är ett NFC-chip nog fantastiskt. Jag har varken det ena eller det andra och jag gör nästan aldrig det tredje. Och om du precis som jag har varit en lojal Apple-användare sedan Iphone 3, utan någon annan NFC-läsare tillgänglig, så har det fram till nu varit mer eller mindre meningslöst att sätta in ett chip. 

Trots att allt talar emot det valde jag att få en tjock spruta inskjuten i handen. Det gjorde inte bara väldigt ont, det gav mig dessutom ångest för möjlig blodförgiftning efter att halva handen svullnade upp i en blåaktig ton. Under den första veckan hade jag fortfarande ett rejält blåmärke och trots att jag inte är hypokondrisk är jag inte helt säker på om det kan orsaka en förtidig död.

Läs även: Efter Apple Pay – här är svenska bolagets "klockrena" svar

Jag har heller inte lyckats överföra någon data till chippet än. 

Men när folk frågar varför jag chippade mig har jag med enkelhet argumenterat för det revolutionerade i det. 

Tänk bara när du kan lämna plånboken och nyckelknippan hemma och ändå betala för varor och låsa upp din dörr med handen. Visst kommer du att kunna ha både kort och nycklar på din mobil framöver men det är fortfarande lättare att stjäla en mobil än en hand så jag tycker att jag har argumentet på min sida. 

NFC-chippet har ju som bekant bara fungerat på Android tidigare. Men med lanseringen av IOS 11 och Iphone 8 och X har Apple äntligen öppnat för NFC.

Antagligen kommer både chip och användningsområden att ha hunnit förändras till den dagen då jag äntligen får en av de senare versionerna av Iphone. Men nu är jag i alla fall redo för framtiden.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer