Hoppa till innehållet

Citybåtar intar Stockholm: ”Är säkrare än elscootrar”

Svensk-finska Skipperi lanserar ”citybåtar” i Stockholm. För 2.500 kronor per månad kan användarna boka och nyttja bolagets 30-40 motorbåtar så mycket de vill.

Gänget på Skipperi intar Stockholms hamnar med sina citybåtar nästa år.
Gänget på Skipperi intar Stockholms hamnar med sina citybåtar nästa år.

Startupbolaget Skipperi grundades 2017 som ett slags ”Airbnb för fritidsbåtar”. Sedan dess har kring 700 båtägare erbjudit sina skutor för uthyrning, vilket genererat över 1.000 uthyrningstillfällen i Stockholm och Helsingfors. 

”Tjänsten växer och vi fortsätter marknadsföra den”, säger Kristian Raij, vd och medgrundare på Skipperi med kontor i både Helsingfors och Stockholm.

Samtidigt är Airbnb-modellen knepig för båtägarna, i alla fall när det gäller den stora efterfrågan på att hyra en liten motorbåt över dagen. Skipperi har därför lagt till ett nytt erbjudande som har mer gemensamt med marknaden för hyrcyklar och elscootrar. Den heter ”Skipperi City Boats” och spås inom kort utgöra halva omsättningen.

Över 90 procent av våra användare skulle rekommendera tjänsten till en vän”

I våras lanserade man tjänsten med ett 20-tal egna motorbåtar i Helsingfors. För knappt 200 euro per månad har vanliga stadsbor kunnat boka en aluminiumbåt över dagen, så ofta de vill. Bokningarna görs i Skipperis app. Appen användes även för att låsa upp luckor i båten med nycklar, flytvästar och annat. 

Läs mer: Deras ”Airbnb för båtar” ska segla ut i vida världen 

Nu, i början av november när säsongen just rundas av, kan grundarna utvärdera tjänsten.

”Projektet var väldigt lyckat. Över 90 procent av våra användare är så pass nöjda med tjänsten att de skulle rekommendera den till en vän”, säger vd:n Kristian Raij.

Vi hade inga allvarliga skador under första säsongen. Jag tror vår tjänst är både säkrare och mer hållbar än elscootrarna.

Han betonar att Skipperi lägger stor vikt vid säkerhet. Bland annat tvingas alla kunder fylla i ett formulär om sin sjövana innan de drar igång motorn och kastar loss. För förare som är mindre sjövana erbjuder Skipperi enkla båtlektioner direkt i appen. 

”Vi hade inga allvarliga skador under första säsongen. Jag tror vår tjänst är både säkrare och mer hållbar än elscootrarna. Vi leasar våra båtar på fyra år, medan elscootrarna ofta går sönder redan efter några veckor”, säger han. 

Vad är er största utmaning med citybåtarna?

”Propellerskador. Vi kräver att användarna tar en bild på propellern före och efter användning. Vi har ett AI-system som analyserar eventuella skador och tar 350 euro för en trasig propeller.”

Hur många propellerskador snackar vi?

”Cirka 25 skadade propellrar på 1.870 uthyrningstillfällen. Man måste ersätta dem direkt.”

Nu planerar Skipperi att ta sitt koncept till en rad andra städer. Våren 2020 ska konceptet ”Skipperi City Boats” sjösättas i fler städer i Finland, samt i Stockholm och Olso. 

Stockholm får då 30-40 båtar vid minst tre hamnar som går att hyra via en app i telefonen. Samtliga båtar är tillverkade av aluminium och utrustade med motorer på mellan 70 och 150 hästkrafter. 

Skipperis båtuthyrningstjänst lanserades i Helsingfors i år. Båtarna är leasade från två stora tillverkare.
Skipperis båtuthyrningstjänst lanserades i Helsingfors i år. Båtarna är leasade från två stora tillverkare.

Priset är 2.500 kronor per månad för obegränsat användande i alla städer där tjänsten finns. Vill man bara använda båtarna måndag till fredag är priset 1.400 kronor. Haken i bägge fall är att man måste betala för en hel säsong, det vill säga sex månader, maj-oktober.

Skipperis båtar leasas i samarbete med motortillverkaren Yamaha och Inha Bruk, som tillverkar båtar av märkena Yamarin och Cross. Totalt levererar Yamaha och Inha Bruk 120 nya motorbåtar åt Skipperi för den kommande säsongen.

En fördel med detta är att Yamahas motorer numera kan kopplas till nätet. 

”Vi integrerar med Yamahas uppkopplade motorer. Det gör att vi kan ta in information om bränsleförbrukning, position och annat”, säger vd Kristian Raij.

Skipperis tre medgrundare: Vd Kristian Raij, Sverigechefen Roy Frijters och styrelseledamoten Anna-Leena Raij.
Skipperis tre medgrundare: Vd Kristian Raij, Sverigechefen Roy Frijters och styrelseledamoten Anna-Leena Raij.Foto: Lars-Åke Redéen, Båtliv.

Hittills har Skipperi tagit in närmare 9 miljoner kronor i riskkapital från investerare som Stefanie Brandt-Tallqvist, båtentreprenör och delägare i familjeföretaget Brandt, bröderna Forsman, som äger flera sjökrogar i Helsingfors, och investeraren och serieentreprenören Hans Ahlström, som står bakom investmentbolaget HP Capital. Hans Ahlström är även en profil inom släkten Ahlström – Finlands svar på familjen Wallenberg.

De närmaste månaderna hoppas Skipperi ta in ytterligare 9-11 miljoner kronor i riskkapital.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera