Hoppa till innehållet

Clean Motion dubblar farten

Elfordonstillverkaren Clean Motion, med Niklas Zennström som investerare, dubblade omsättningen till 1,3 miljoner under årets första halvår. Bolagets fordon rullar nu på Indiens vägar, enligt rapporten.

Niklas Zennström är delägare i Clean Motion, vars el-trehjuling Zbee är tänkt för den indiska marknaden.
Niklas Zennström är delägare i Clean Motion, vars el-trehjuling Zbee är tänkt för den indiska marknaden.Foto: Clean Motion.

Clean Motion fick en flygande start vid noteringen på First North i maj i år. På några dagar rusade aktien från teckningskursen på 8 kronor till en kurs på över 20 kronor per aktie. Sedan dess har det lilla bolaget dock fallit tillbaka och har de senaste månaderna handlats till en kurs kring 15 kronor.

Under måndagskvällen stod det klart att Clean Motions blygsamma omsättning dubblats till 1,3 miljoner kronor under årets första sex månader. Ökningen beror på ökade fordonsleveranser, enligt rapporten. Resultatet landade dock på -2,5 Mkr.

Läs mer: Skypegrundaren tjänade 2 miljoner på tre timmar

Bolaget rapporterar att fordonen nu rullar på Indiens vägar och att man har etablerat ett litet ”fordonskluster” i Cyber City i Gurgaon.

”Vi ser ett starkt intresse på flera marknader. Självklart är Indien i fokus och vi jobbar hårt för att etablera produktionskapacitet där. Vi prioriterar hårt bland intressenter och har en plan för nya fordonskluster med hög profil för att maximera synligheten. Utöver Cyber City (Gurgaon) planerar vi verksamhet i "Mall of India" (Noida), Taj Mahal (Agra), Golden Palace (Amritsar) samt Jodhpur Walled City”, säger bolagets vd och grundare Göran Folkesson i ett skriftligt uttalande.

Clean Motion tillverkar eldrivna trehjulingar vid namn Zbee i liten skala i Trollhällan och siktar förutom Indien på marknader som Indonesien.  Indien plågas bitvis av luftföroreningar och Clean Motion grundare och vd Göran Folkesson hoppas slå mynt av behovet för gröna transporter.

I december förra året blev Clean Motions Zbee den första elektroniska trehjulingen att uppfylla samtliga lagkrav som de icke-elektroniska.

Enligt halvårsrapporten har de första fordonen nu börjat rulla på vägarna i Indien. Man nämner även att bolaget fått stor uppmärksamhet i media och att kunden Bzzt har, som första taxibolag, fått Naturskyddsföreningens utmärkelse ”Bra miljöval”. Bzzt använder enbart Zbee i sin verksamhet.

Vidare har Jesper Martaeng rekryterades som utvecklingsansvarig. Han
har jobbat med avancerade batterisystem i många år. Vidare har man rekryterat Vinod Bhaskaran som teknisk koordinator för Indien. Vinod är född och uppvuxen i Indien men har jobbat Sverige och Europa i 21 år.

Clean Motions uppmärksamhet i media beror till stor del på att Skypegrundaren Niklas Zennström ägde 6,8 procent av bolaget vid börsintroduktionen i slutet av maj.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera