Hoppa till innehållet

”Co-working – en megatrend vars tid är kommen”

Svenska Convendum vill bli Nordens svar på amerikanska Wework. Oavsett om de lyckas visar storskaligheten i Weworks satsningar att co-working är en megatrend vars tid är kommen, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

PODD

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

Fråga vem som helst i fastighetssvängen. Retail har det tufft. Krogarna går bra, stärkta av en högkonjunktur och sänkt restaurangmoms. Men butiker som säljer sportartiklar, hemelektronik och kläder har det svårt överallt. Köpcentrum går på knäna. Butiker slår igen. Vi shoppar på Sportamore, Zalando och Apotea istället.

Samtidigt är kontorsmarknaden glödhet.

Bolag som Summit och Epicenter överträffar varandra med erbjudanden om moderna kontor med co-workingytor och mötesmöjligheter. Har man bråttom att hitta yta kan man vända sig till Workaround, en marknadsplats som förmedlar kontorsplatser på samma sätt som Airbnb tillhandahåller bostäder.

Co-working är en idé vars tid är kommen.

Nykomlingen i sammanhanget är Convendum, ett kontorshotell med en massa creddiga grundare som Aviciis förre manager Ash Pournouris, Universal Musics vd Per Sundin och Live Nations ordförande Staffan Holm. Bolaget tog in 10 miljoner kronor i externt kapital i fjol och flaggar nu för en börsnotering under 2017.

Läs mer: Spotifys hyresvärd ska till börsen

Kommer de att lyckas? Det tror i alla fall några av världens mest erfarna riskkapitalbolag, som satsat miljarder på trenden.

Convendum säger att man vill bli ett Wework för Norden. Den amerikanska startupjätten har redan plockat in 33 miljarder kronor från ansedda riskkapitalbolag som Benchmark Capital och japanska Softbank. Det är mer än vad Airbnb lockat till sig.

Wework värderades nyligen till 17 miljarder dollar och redan har europeiska filialer i Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna. Om Convendum ska nå sitt mål gäller det således att lägga på ett kol.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna i Sveriges delningsekonomi

Att det lyckas känns självklart för de flesta som befunnit sig på ett av dessa kontor. Som entreprenörer vill man ju hyra en stol och ett skrivbord och skala upp sin verksamhet efter hand. Man behöver inte en massa förvaring, kontorsmaterial eller egna rum. Det räcker med en reception för hela bygget, några mötesrum, bra wifi samt en representativ lobby.

Hos Convendum betalar man cirka 5 000 kronor per månad för en kontorsplats. (På sikt ska man kunna jobba på vilket som helst av bolagets kontorsytor i Stockholm, Göteborg och Malmö.) Sedan kostar kringtjänster som frukost och bokning av mötesrum extra.

Erbjudandet är perfekt för växande bolag – och ytan används mer effektivt än på konventionella kontor.

Står vi inför en revolution på kontorsmarknaden? Allt talar för att svaret är ja. Frågan är nu vem som har bäst förutsättningar att lyckas.

För mer om detta, och Convendums utlovade börsintroduktion, lyssna på senaste avsnittet av Digitalpodden: 

https://embed.acast.com/digitalpodden/dablirneoenunicorn-tech-kontormotborsenochapparsomfixardeklarationen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera