Annons
Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

”Co-working – en megatrend vars tid är kommen”

Hyper Island satsar på ett molnbaserat affärssystem SPONSRAT AV Visma

Ann Grevelius. Foto: Evelina Carborn

”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé”

Forza Footballs vd Patrik Arnesson, dess stjärnprogrammerare Aleksei Magusev och Tobias Öd, känd från Tayyab Shabab-fallet, som driver ärendet i Migrationsdomstolen.

Forza Football tar strid – överklagar Migrationsverkets beslut om utvisad ”topprogrammerare”

Uber tvingas lämna London

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

”Co-working – en megatrend vars tid är kommen”

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.
Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.
Svenska Convendum vill bli Nordens svar på amerikanska Wework. Oavsett om de lyckas visar storskaligheten i Weworks satsningar att co-working är en megatrend vars tid är kommen, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fråga vem som helst i fastighetssvängen. Retail har det tufft. Krogarna går bra, stärkta av en högkonjunktur och sänkt restaurangmoms. Men butiker som säljer sportartiklar, hemelektronik och kläder har det svårt överallt. Köpcentrum går på knäna. Butiker slår igen. Vi shoppar på Sportamore, Zalando och Apotea istället.

Samtidigt är kontorsmarknaden glödhet.

Bolag som Summit och Epicenter överträffar varandra med erbjudanden om moderna kontor med co-workingytor och mötesmöjligheter. Har man bråttom att hitta yta kan man vända sig till Workaround, en marknadsplats som förmedlar kontorsplatser på samma sätt som Airbnb tillhandahåller bostäder.

Co-working är en idé vars tid är kommen.

Nykomlingen i sammanhanget är Convendum, ett kontorshotell med en massa creddiga grundare som Aviciis förre manager Ash Pournouris, Universal Musics vd Per Sundin och Live Nations ordförande Staffan Holm. Bolaget tog in 10 miljoner kronor i externt kapital i fjol och flaggar nu för en börsnotering under 2017.

Läs mer: Spotifys hyresvärd ska till börsen

Kommer de att lyckas? Det tror i alla fall några av världens mest erfarna riskkapitalbolag, som satsat miljarder på trenden.

Convendum säger att man vill bli ett Wework för Norden. Den amerikanska startupjätten har redan plockat in 33 miljarder kronor från ansedda riskkapitalbolag som Benchmark Capital och japanska Softbank. Det är mer än vad Airbnb lockat till sig.

Wework värderades nyligen till 17 miljarder dollar och redan har europeiska filialer i Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna. Om Convendum ska nå sitt mål gäller det således att lägga på ett kol.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna i Sveriges delningsekonomi

Att det lyckas känns självklart för de flesta som befunnit sig på ett av dessa kontor. Som entreprenörer vill man ju hyra en stol och ett skrivbord och skala upp sin verksamhet efter hand. Man behöver inte en massa förvaring, kontorsmaterial eller egna rum. Det räcker med en reception för hela bygget, några mötesrum, bra wifi samt en representativ lobby.

Hos Convendum betalar man cirka 5 000 kronor per månad för en kontorsplats. (På sikt ska man kunna jobba på vilket som helst av bolagets kontorsytor i Stockholm, Göteborg och Malmö.) Sedan kostar kringtjänster som frukost och bokning av mötesrum extra.

Erbjudandet är perfekt för växande bolag – och ytan används mer effektivt än på konventionella kontor.

Står vi inför en revolution på kontorsmarknaden? Allt talar för att svaret är ja. Frågan är nu vem som har bäst förutsättningar att lyckas.

För mer om detta, och Convendums utlovade börsintroduktion, lyssna på senaste avsnittet av Digitalpodden: 

http://embed.acast.com/digitalpodden/dablirneoenunicorn-tech-kontormotborsenochapparsomfixardeklarationen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post