Hoppa till innehållet

Collector dumpar startupportföljen – Lena Apler tror på värdeökning

Nischbanken Collector dumpar hela Collector Ventures-portföljen, vars investeringar i dussintals startupbolag har varit svåra att integrera i bankrörelsen.
”Jag tror det finns ett väsentligt högre värde än investerat belopp”, säger Collector-grundaren Lena Apler.

Collectors grundare Lena Apler.
Collectors grundare Lena Apler.Foto: Jesper Frisk, Jesper Frisk

Collector tar en kreditsmäll på 800 miljoner kronor och skriver ner sina it-tillgångar med 150 miljoner kronor. Nischbanken gör även en garanterad företrädesemission om runt 1 miljard kronor för att bland annat stärka bolagets kapitalbas. 

Aktien rasar på börsen. Klockan 9:40 hade Collectors aktie fallit med 24 procent till 36,85 kronor. Följ kursen här

Det står även klart att Lena Apler släpper ordförandeklubban i nischbanken hon grundade 1999. Ny ordförande blir storägaren och fastighetsmiljardären Erik Selin, enligt ett pressmeddelande. Läs mer om huvudnyheten här

I samband med beskedet meddelar banken att man avser avyttra investeringsverksamheten Collector Ventures för att renodla bolaget.

Min ambition att integrera våra investeringar i Collectors app har kommit på skam.

”Aktiemarknaden har svårt att analysera Collector Ventures och det är svårt att vara transparenta när man ska redovisa värdet. Innehavet har belastat Collectors aktiekurs och då kanske det är bättre att renodla”, säger Lena Apler till Di Digital.

De senaste åren har Lena Apler varit en mycket aktiv investerare i techsektorn, både privat och genom Collector Ventures, där hon är och förblir ordförande fram till försäljningen. 

Tanken har varit att integrera flera av bolagen i Collectors banktjänster. Att den ambitionen kommit av sig medgav Lena Apler för Di Digital redan i somras. 

”Min ambition att integrera våra investeringar i Collectors app har kommit på skam, men vi har ett omfattande samarbete med många av bolagen”, sa hon när Di Digital träffade henne under Almedalsveckan 2019.

Hur mycket har ni investerat och vad är portföljen värd?

”Vi har investerat runt 230-240 miljoner kronor. Jag vill inte uttala mig om värdet, men jag tror det finns ett väsentligt högre värde än investerat belopp. Flera av bolagen har tagit in pengar till högre värderingar efter våra investeringar”, säger hon under tisdagen.

Hur går det till rent praktiskt när man säjer en hel portfölj?

”Jag har en del idéer, men det är för tidigt att gå ut med dem. Jag tror det är en fördel att man håller ihop portföljen.”

Kan du ta över den själv?

”Det är inget förstahandsalternativ. Det är ju ganska kapitalkrävande om man hänga med och investera framåt”.

Var det ett feltänk att starta Collector Ventures?

”Det är absolut inget misslyckande. Man måste hålla sig ajour med teknikutvecklingen och det är inte en besvikelse kommersiellt eller utvecklingsmärrigt. Det är hemmahörigheten som inte varit rätt. Vi är börsnoterade och om aktieägarna inte uppskattar detta får vi lyssna på det. Vi får synliggöra värdet genom att avyttra.”

Hur lång tid tror det det tar att sälja?
”Vi har ingen brådska. Men när vi väl bestämt oss sker det sannolikt under året.”

Collector Ventures startades för knappt fyra år sedan. Fonden innehöll från början cirka 250 miljoner kronor och investeringarna i fintech och andra startupbolag har gjorts i ett partnerskap med branschkollegan NFT Ventures. 

När Di Digital träffade Lena Apler under Almedalsveckan i somras talade hon om en ”avsevärd värdeökning” i de 26 bolag som Collector Ventures då hade plöjt ner drygt 200 Mkr i. Av Collectors webbsida att döma har förändringarna i portföljen varit få sedan dess.

Läs mer: Lena Apler talar ut om Collectors 26 investeringar

Kriteriet för Collector Ventures investeringar har varit att bolagen ska kunna bidra till Collectors bankverksamhet. 

”Vi investerar ju mest i fintech. Men det ska alltid röra sig om produkter och tjänster som kan gagna Collector, antingen genom att ge oss fler kunder, eller genom att ge oss bättre teknik”, sa Lena Apler i somras.

Ambitionen har pågått under många år. 

När Di Digital intervjuade Lena Apler sommaren 2017 – ett drygt år efter lanseringen av Collector Ventures – hade hon stora förhoppningar om att flera av tjänsterna skulle integreras i det som då var Collectors nya bankapp. Hon drog sig inte för att nämna konkreta exempel.

”Man kan tänka sig att bolag som Betterwealth, med sin aktiehandel, Wrapp, med sin lojalitetstjänst, och Lånbyte, som förmedlar bolån”, sa Lena Apler 2017.

Två år senare hade antalet investeringar mer än dubblats från 11 till 26, men integrationen hade alltså i de flesta fall uteblivit. 

”Finansiellt är vi väldigt nöjda med portföljen. Men integrationen har inte gått lika snabbt som vi hade hoppats”, sa Lena Apler i somras.

Hur mycket Collector Ventures portfölj är värd i dag är oklart.

”Några bolag har gått riktigt bra, långt över plan. Säg 5-6 stycken. Många går enligt plan och några laggar efter. Några har förändrats så pass mycket att Collector inte längre passar som ägare. Då har vi slutat investera, eller kanske gjort en exit. Utvecklingen har tagit lite längre tid än jag väntat mig. Men det beror mycket på att jag är otålig. De första två åren är jobbigast, sedan går det fort”, sa hon då. 

På en skarp fråga om det underliggande värdet svarade Lena Apler:

”Vi ser en avsevärd värdeökning i våra investeringar. Det baserar vi på de ökade värderingarna som vi sett när många av våra bolag tagit in mer kapital efterföljande rundor. Jag kan inte ge dig en siffra. Men värderingarna har ökat ordentligt i bolag som Mondido, Capcito, Betterwealth, Nordkap och några till.”

DiTV om orsakerna till Collectros börsras:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera