Annons

Collector samlar sina fintech-investeringar i ny bankapp

Lena Apler, grundare och tillförordnad vd på Collector Bank. Foto: Jesper Frisk.
Lena Apler, grundare och tillförordnad vd på Collector Bank. Foto: Jesper Frisk.
Collector Bank, med grundaren Lena Apler i spetsen, lanserar sin första breda bankapp för betalningar, lån och sparande. Målet är att även integrera de elva fintechbolag man investerat i de senaste åren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I höst är det dags. Då hoppas börsbolaget Collector Bank släppa sin första breda bankapp. På sikt är målet att även integrera tjänster från Lånbyte, Wrapp och merparten av de andra fintechbolag man investerat i, genom riskkapitalbolaget Collector Ventures (NTL).

”Vi har inte bestämt vad appen ska heta ännu. Men den kanske ska heta Coll eller Colla”, säger Collectors grundare och tillförordnade vd Lena Apler, när Di Digital träffar henne under politikerveckan i Almedalen.

Appen ska vara din bästa kompis.

Varför ska den heta Coll?

”Därför att man ska ha koll! Appen ska vara din bästa kompis när du tar privatekonomiska beslut.”

Enligt Lena Apler ska Collectors nya app bygga på samma tre ben som alla storbanker står på: betalning, sparande och lån.

”Man ska kunna betala när man handlar på nätet. Och man ska kunna betala räkningar och fakturor direkt i appen med bank-id. När EU-direktivet PSD2 genomförs nästa år kan vi erbjuda betalningar direkt från lönekonton hos andra banker”, säger Lena Apler.

Läs mer: Hon tar över efter Lena Apler på Collector

Hon förklarar att det även ska bli möjligt att ansöka om privatlån på upp till 500 000 kronor och få dem beviljade och utbetalade direkt i appen. Det rör sig i dessa fall om lån med räntenivåer på mellan 5 och 14 procent. 

”Räntan beror på risk. Vi utvärderar den själva, det är redan core business för oss”, säger hon.

Vi kan erbjuda betalningar direkt från lönekonton hos andra banker.

Även Collectors spartjänster ska integreras i appen. Bolaget har redan en inlåning på cirka 12 miljarder kronor från allmänheten.

”Vi lockar ju många nya kunder med en sparränta på 0,8 procent”, säger Collector-grundaren.

Nytt med appen är att Collector även planerar att erbjuda billigt aktiesparande i sammarbete med en tredje part.

Vi har ett samarbete på gång med Aktieinvest.

”Vi ska utmana med budskapet att man ger bort motsvarande en lyxbil om man sparar 3000 kronor i månaden hos en storbank under en livstid. Vi har ett samarbete på gång med Aktieinvest, som är ett stort men ganska okänt dotterbolag till Aktiespararna”, säger hon.

Vi ser en stor potential bland nya svenskar och egenföretagare.

Mycket kan ändras, både inför och efter lanseringen. Men Lena Apler är öppen med att Collector även har en tydlig ambition att integrera merparten av de 11 fintechbolag man investerat i de senaste åren genom riskkapitalbolaget Collector Ventures.

Läs mer: Lena Apler om Klarnas nya giv: ”Bra med fler disruptiva banker”

”I första led rör det sig om tjänster för privatpersoner. Man kan tänka sig att bolag som Betterwealth, med sin aktiehandel, Wrapp, med sin lojalitetstjänst, och Lånbyte, som förmedlar bolån”, förklarar Lena Apler.

Just bostadslån tror hon kan bli ett viktigt sätt att locka nya långvariga kunder.

”Vi ser en stor potential bland nya svenskar och egenföretagare, som ibland upplever sig ha svårt att få bolån hos storbankerna. Lyckas man med bolån kan man ofta binda en kund under många år”, säger hon.

Just småföretagare är en målgrupp hon hoppas locka med Collector-appen, i ett andra steg som tas inom 1-3 år.

Läs mer: Lena Apler vald till årets Female Founder

”De kan ha nytta av tjänster från portföljbolag som Mondido, som förenklar e-handel för småföretagare, samt Mr Shoebox och Wint, som erbjuder bokföringstjänster. Mindre fastighetsägare kan ha nytta av tjänster från Nordkap, som jämför räntor på lån med lång löptid”, förklarar hon.

Tanken är att alla investeringar ska vara till nytta för bankens verksamhet.

Hon hoppas och tror att appen ska bli ett slutgiltigt kvitto på att Collectors investeringar i fintechbolag har varit lyckade. Få, om några, nordiska banker har investerat i så många startupbolag som Collector har.

”I många fall har vi en kund/leverantör-relation till bolagen vi investerat i. I andra fall har vi ett tekniskt utbyte. Men tanken är att alla investeringar ska vara till nytta för bankens verksamhet”, säger hon.

Under intervjun kommer begreppet PSD2 (Payment Services Directive 2) upp flera gånger. EU-direktivet väntas genomföras redan nästa år. Något förenklat kan man säga att det tvingar EU:s banker att öppna upp sina tekniska gränssnitt (API:er) och lämna ut sin kunddata till tredje part - om kunden begär och godkänner det. Det gör att många mindre fintech-bolag kan växa med hjälp av bankernas kunddatabaser. 

”Visst har PSD2 gjort att vi fått eld i baken. Det är mycket på grund av PSD2 som vi investerat i så många fintechbolag. Det är ju en möjlighet om man är rätt ute med sina samarbeten, investeringar och förvärv. Men det gäller att hålla ögonen öppna och örat nära marken”, säger Lena Apler.

Hur stor kan er nya app bli?

”Vi har ju 4 miljoner kunder i vår nordiska databas. Vissa är lojala kunder, medan andra bara till exempel har handlat på nätet med Collector ett par gånger. Jag tror vi kan ta en ansenlig del av dessa. Blir det tio procent är jag nöjd.”


Bolagen i Collector Ventures portfölj:

Betterwealth, algoritmbaserad portföljförvaltning.

Credit Kudos, hjälper privatpersoner förbättra sin kreditvärdighet.

Glamma, bokningstjänst som bland annat jobbar med skönhetssalonger.

Lånbyte (under namnbyte till Enkla), förhandlar ränterabatt för bolån.

Nordkap, molnbaserat treasury-bolag för att bland annat jämföra stora lån med lång bindningstid.

Matspar.se, prisjämförelser i för livsmedel och konsumentvaror.

Mondido, betalningslösning för mindre bolag i e-handeln.

Mr Shoebox, app för bokföring och förmedling av bokföringsbyråer.

Wint, använder artificiell intelligens för att ta hand om hela redovisningsprocessen digitalt.

Wrapp, rabatt- och lojalitetsapp som grundades av serieentreprenören Hjälmar Winblah. 

Realsource, finskt techbolag inom bostadsmäklar-sektorn.

Fotnot: För med om Collector Ventures portfölj, se Nordic Tech List


 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer