Annons

Collectors grundare investerar i digital pensionstjänst

Lena Apler, grundare och styrelseordförande för Collector bank investerar i Kollektiva.
Lena Apler, grundare och styrelseordförande för Collector bank investerar i Kollektiva.
Collector Banks grundare Lena Apler går in som investerare i pensionstjänsten Kollektiva. Det innebär att det nystartade bolaget nu tagit in nära 40 miljoner kronor i på ett halvår. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har flera gånger skrivit om Malmöbolaget Kollektiva. Bolaget lanserade i fjol sin tjänst kollektiva fondval som gör det möjligt för PPM-sparare att följa andra sparares placeringar. 

Kollektiva öppnade sin tjänst, som är gratis i nuläget, i somras. Tjänsten har över 10 000 användare och räknar med att nå 50 000 användare under första halvan av 2016. Bolaget har hittills tagit in totalt 27 miljoner kronor i startkapital från en rad skånska näringslivsprofiler som Victoria Park-grundaren Greg Dingizian, Sigma-grundaren Dan Olofsson, Anders Pettersson, vd för Hilding Anders, och Trelleborgs tidigare vice vd Bo Forsén. 

Läs mer: Dan Olofsson går in i digital pensionstjänst

Nu tar bolaget in ytterligare 12 Mkr, vilket alltså innebär att Kollektiva tagit in totalt knappt 40 Mkr i investeringar sedan lanseringen i somras. Även denna gång kommer pengarna från välkända finansprofiler. Bland annat är det Lena Apler, grundare av Collector Bank och Claes Kinell, styrelseledamot i Collector som kommer in som nya delägare.  

"Bankbranschen är i början av en omvälvande förändring baserad på ny teknik och förändrat konsumentbeteende. Kollektiva utmanar med en modell som fungerar och som bygger på kollektiv intelligens och delning", säger Lena Apler.

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

Majoriteten av pengarna som Kollektiva tagit in ska enligt Pontus Kristiansson gå till marknadsföring. Planen är att växa antalet användare för att sedan lansera de första kommersiella betaltjänsterna.

"Avsikten är att sälja tilläggsprodukter. En väldigt stor del av användarna säger att de gillar att ta rygg på de bästa spararna men att de skulle vilja ha en ännu enklare lösning för att göra det. Det är en tänkbar tjänst vi kan utveckla", säger Pontus Kristiansson och tillägger att de första betaltjänsterna ska släppas under första halvåret i år. 

Hittills har Kollektivas koncept visat sig fungera väl. Såväl månader då börsen gått upp som när den gått ned har de bästa PPM-spararna presterat bättre än index, enligt statistik från Kollektiva. 

"Det är de siffrorna som gör att vi har ett så stort intresse från investerare", säger han. 

De nya pengarna ska räcka för att nå ett positivt kassaflöde i Kollektiva, enligt Pontus Kristiansson.  

"Men vi stänger inga dörrar. Skulle det vara så att vi vill utvckla fler tjänster kan vi tänka oss att ta in ytterligare kapital", säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer