Annons

Comeback för Spotify inför rapport – men Barclays hissar varningsflagg för corona

Jennifer Klesaris på Barclays Capital jobbar på New York-börsens handelsgolv.
Jennifer Klesaris på Barclays Capital jobbar på New York-börsens handelsgolv. Foto: TT.
Inför onsdagens rapport handlas musikjätten Spotify på samma nivåer som rådde innan viruskrisen. Sex av tio analytiker säger ”köp” – men Barclays utfärdar ändå en corona-varning. ”Ju längre den nuvarande situationen kvarstår, desto värre för Spotify”, menar investmentbanken.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys aktie stod i drygt 140 dollar när New York-börsen stängde under måndagen. Det är bara ett par dollar under nivån den 10 mars, innan coronaviruset började få världens börser att rasa.

Spotifys börsvärde är därmed 246 miljarder kronor, vilket bara är 30 miljarder lägre än telekomjätten Ericssons marknadsvärde.

Den 16 mars bottnade Spotifys aktie på 118 dollar. Men sedan dess har den svenska streamingjätten återhämtat sig, i linje med många andra stora och medelstora teknikbolag. (Följ kursen här.)

Merparten av analytikerna som följer Spotify har länge haft en positiv syn på aktiens framtida utveckling. Detta trots att bolaget varit en besvikelse sedan noteringen i början av april 2018, aktien handlas fortfarande under sin första stängningskurs på 149 dollar.

Av de drygt 30 analytiker som följer bolaget har 56 procent ”köp” som rekommendation, enligt Bloombergs sammanställning. Endast drygt 9 procent säger ”sälj” medan resten är neutrala. 

Högsta riktkurs kommer från Nordeas analytiker Daniel Ovin som tycker aktien borde klättra till 205 dollar. Nordea är även den enda svenska bank som följer aktien. 

Läs mer: Spotify upplåter huvudkontor till Wallenbergs corona-initiativ

En stor fråga inför onsdagens kvartalsrapport är givetvis huruvida coronakrisen slår mot Spotify – eller tvärtom gör att folk lyssnar mer på streamad musik och poddar. Som jämförelse kan nämnas att svenska ljudbolagsbolaget Storytel nu handlas på rekordhöga nivåer, då viruset haft en positiv inverkan på deras lyssnande. 

I en analys från den den 16 april menar dock investmentbanken Barclays att Spotify borde påverkas svagt negativt i en tid präglad av karantäner, permitteringar och arbetslöshet. Barclays analytiker Ross Sandler är visserligen positiv till aktien, och har en riktkurs på 160 dollar, men det hindrar inte investmentbanken att höja ett varningens finger:

”Spotify kan framstå som en tjänst där efterfrågan tar ett skutt uppåt i den nuvarande miljön, men verkligheten är mer nyanserad. På kort sikt har viktiga delar av vardagen som pendling, gym och restaurangbesök ersatts med att vara hemma. Spotifys tjänst är mestadels optimerad som en mobil användarupplevelse, inte lika mycket för röstaktiverade högtalare (som de främsta konkurrenterna är fokuserade på). Ju längre den nuvarande situationen kvarstår, desto värre för Spotify”, skriver Barclays i sin analys från den 16 april.

Läs mer: Apple Music lanserar på ytterligare 52 marknader

Investmentbanken spår att Spotifys betalande kunder är fortsatt lojala, med bara en liten ökning i bolagets ”churn”, det vill säga antalet avhopp. Antalet premiumkunder spås öka med 5 miljoner till 129 miljoner. 

Men annonsintäkterna, som står för cirka en tiondel av Spotifys omsättning, spås påverkas negativt av alla kostnadsbesparingar som görs i näringslivet just nu.

I sin analys trimmar Barclays ned förväntningarna för 2020, främst för att spegla en svagare annonstillväxt. Positivt är att Spotify har tecknat nya avtal med skivbolag och att tjänsten blir allt viktigare på marknaden, i en tid då livespelningar ställs in.

Barcleys skruvar ner sin tillväxtprognos med ett par procentenheter och spår en omsättning på 1,84 miljarder euro under kvartalet. Den genomsnittliga intäkten per kund, ”ARPU”, spås falla med 5 procent exklusive valutaeffekter enligt analysen.

Annonsintäkterna spås öka med 20 procent under första kvartalet, jämfört med samma period i fjol, men sedan minska med 10 procent under årets andra kvartal, april till juni.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer