Annons

Compodium: ”Vi är först i världen med säkra digitala vårdrum”

Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.
Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.
Snabbväxande health tech-bolaget Compodium lanserar någon man kallar ”världens första” säkra digitala videomöten på en barnmorskemottagning i Stockholm. ”Vi är först med att garantera att vården pratar med rätt patient”, säger Bengt Grahn, vd på Compodium.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Luleå-baserade Compodium startades för 20 år sedan av Bengt Grahn, en serieentreprenör med en lång bakgrund inom ljud och video. Sedan dess har bolaget vuxit i lagom takt. 

Men det senaste året har bolaget vaknat till liv och börjat bete sig som en startup. I november tog man in 15 miljoner kronor i riskkapital från Norrlandsfonden (NTL), affärsängelnätverket Centrecourt och Cygates förre vd Bengt Lundgren. Målet är nu snabb expansion både internationellt och inom den svenska vården.

Vi står fast vid målet 100 miljoner kronor i omsättning 2020.

I fjol steg omsättningen från 9 till cirka 16 miljoner kronor, med ett resultat strax under nollan. Och den höga tillväxten ska fortsätta, enligt grundaren.

”Vi ska omsätta 25 miljoner kronor i år och står fast med målet om att 100 miljoner kronor i omsättning 2020”, säger Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium (NTL).

Når man målet kommer man att ha tiofaldigat omsättningen på bara fem år.

Pådrivande är givetvis det stora intresset för vård via videolänk och framgångarna för bolag som Min Doktor (NTL) och Kry (NTL), som i veckan tog in 200 miljoner kronor i riskkapital i en ny jätterunda.

”Jag tycker Kry och Min Doktor är jätteduktiga. De krattar för en förändringskultur inom den offentliga vården som präglats av trögrörlighet och brist på innovationskultur”, säger Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium.

Han betonar att Compodium inte konkurrerar med Kry och Min Doktor, men gärna skulle jobba ihop med dem. 

I februari i år tog man ett viktigt steg i den riktningen genom att teckna ett avtal med den kanadensiska börsjätten Mitel, ett världsledande företag inom affärskommunikation i realtid. Syftet med avtalet var att erbjuda säkra, så kallade ”digitala vårdrum” till svenska och internationella vårdgivare. Detta genom att kombinera högkvalitativa videokonferenser med patientsekretess.

Läs mer: Därför är hälsa det hetaste området inom tech

Nu lanserar Compodium något man kallar ”världens första barnmorskemottagning med säkra digitala vårdrum”. Det är Vasamamma, i centrala Stockholm, som erbjuder ett system där föräldrarna kan kommunicera med sin barnmorska via video.

”Det känns väldigt tryggt både för oss och våra patienter att kommunicera säkert, även när föräldern kan sitta hemma i soffan. Samtidigt har vi ökat både tillgänglighet och effektivitet”, säger Haleh Amirfaryar, grundare och vd på Vasamamma.

Bengt Grahn, grundare och vd på Compodium, beskriver systemet såhär:

”Patienten loggar in via Bank-id och väntar tryggt och säkert på sin barnmorska i ett digitalt väntrum. Barnmorskan loggar in i sin portal och klickar på sin patient. Då skapas ett digitalt vårdrum där patient och barnmorska ser och hör varandra. Den personliga informationen hanteras med största sekretess och i enlighet med både PUL och PDL.”

Compodium har även lagt ut en film för att visa hur systemet fungerar. Se den här.

Compodium har redan idag 400-500 så kallade ”digitala vårdrum” i drift i Sverige. Bolaget har även ramavtal med alla Sveriges landsting och kommuner och driftsansvaret för videoinfrastrukturen på Sjunet, ett kvalitetssäkrat kommunikationsnät med garanterad tillgänglighet, särskilt framtaget och anpassat för vård och omsorg.


Ska du till Almedalen?
Välkommen till vårt frukostmöte ”Health Tech Hub 2017”

Vad: Tre frukostmöten om den digitaliserade vårdens vinster och utmaningar.
När: kl 8.00-8.30, 3-5 juli.
Var: Dagens Medicins Vårdtorg, Tage Cervins gata 8, Visby.
Gäster: Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry, Annika Strandhäll (S), vikarierande sjukvårdsminister, Björn Odlander, founding partner på Healthcap, med flera.
Programledare: Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin, och Jonas Leijonhufvud, journalist på Di Digital.
Twitter: #healthtechhub #dmagenda #didigital
Mer information om programmet här.


Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer