Annons

Corona har ökat närvaron i Silicon Valley för svensk ”Google Maps för fastigheter”

Vyers grundare Conrad Wahlén och Nils Berglund.
Vyers grundare Conrad Wahlén och Nils Berglund.
Manuella ritningar av en byggnad och utspridda dokument är ofta vardagen för många fastighetsförvaltare. Vyer utvecklar ett ”Google Maps för byggnader” för den annars mer analoga fastighetsbranschen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) På det lilla startupföretaget Vyers kundlista står stora bolag som Ica, Castellum och Stena Fastigheter. Vyer bygger inomhuskartor i 3D för byggnader och har tagit sig an en till stora delar icke-digitaliserad bransch. 

”En utmaning för fastighetsskötare är att felsöka och hitta problemet. Ica står inför att spara stora summor på att kunna åtgärda problem mycket snabbare med en digital översikt av lokalerna”, säger Nils Berglund, medgrundare av Vyer tillsammans med Conrad Wahlén. 

Han tar också Castellum som exempel, som under ett år spenderar 868 miljoner kronor på drift och underhåll av sina fastigheter. En stor del av det skulle kunna sparas in genom digitalisering, menar han.

”Det finns undersökningar som visar att det går att skala bort 15 procent av drift- och underhållskostnader.”

Nils Berglund målar upp en bild av en fastighetsskötare som blir sen till förskolan för tredje dagen i rad, för att han inte hittar en installation i fastigheten som behöver bytas ut.

Det handlar också om att spara in på energikostnader genom att ha koll på ljussättning och temperaturer i en fastighet.

40 procent av världens energi används i byggnader, men hälften är svinn”, säger Nils Berglund.

Han beskriver Vyers lösning som en digital tvilling av en fastighet. Ett grepp som redan används i flera industrier, som för bilar där man kan felsöka i en digital version istället att montera isär bilen.

Läs också: Fastighetsmiljardären: Folk struntar blankt i ny teknik – de vill bara ha en bostad

Vyer, som startades 2017, har dubblat sin blygsamma omsättning varje år och gått med en liten vinst. 2018 fick Vyer ett bidrag från innovationsmyndigheten Vinnova på 1 miljon kronor. 2019 landade intäkterna på runt 3 miljoner kronor. Bolaget har i dag sju anställda och kontor i Hötorgsskrapan i Stockholm. 

I slutet av april stängde grundarna en kapitalrunda på 4,4 miljoner kronor, till en värdering på 50 miljoner kronor, från bland andra ljudbokstjänsten Storytels ordförande Rustan Panday. Pengarna används till att snabba på produktutvecklingen, anställa och öka antalet användare.

”Nu fokuserar vi mer på användartillväxten än att gå med plus. Vi har till exempel startat en freemium-lösning för att hjälpa fler, mindre bolag och föreningar att komma igång, säger Nils Berglund. 

Förra året var Vyer med i Silicon Valley-acceleratorn Plug and Plays fyra månader långa program i Silicon Valley. Där fick man också kontakt med internationella kunder. Dels coworking-lokalen Schack15 i centrala San Francisco samt det stora japansk-amerikanska byggföretaget Kajimas vinägerraffinaderi i Atlanta och ett datacenter på hemlig plats.

Under coronautbrottet har Schack15s fastighetsförvaltare Scott Jung agerat superanvändare av Vyers kartlösning. Coworking-bolaget ligger i byggnaden Ferry Building som är full av små olika butiker, restauranger och kontor, där han har jobbat sedan 2006. 

”Planen i USA är att bygga upp projektet tillsammans med Scott Jung och få det att växa”, säger Nils Berglund.

Nu fokuserar vi mer på användartillväxten än att gå med plus.

Under nedstängningen av samhället i San Francisco på grund av corona har Scott Jung haft tid till att mappa ut hela Ferry Building i Vyers system. Det handlar om allt från låscylindrar, säkerhetskameror, kortläsare, högtalare och lampfixturer. Det har gjort hela byggnaden sökbar.

Vyers lösning går även att koppla till sensorer som till exempel kan signalera värme, kyla eller fukt, vilket kan tyda på problem i en fastighet. Det går att anmäla fel direkt i systemet som fastighetsskötaren kan plocka upp, istället för att behöva ringa eller skicka ett mejl där man behöver förklara var problemet har uppstått.

Det finns ett antal aktörer som också säljer digitala lösningar till fastighetsbranschen. Nils Berglund nämner till exempel internationella aktörer som Service Works Global och Dalux, samt även jätten Autodesk.

”Jag tycker att vår styrka ligger i att inte uppfinna hjulet på nytt, utan ta tillvara på den kraftiga teknikutveckling som exploderat andra industrier som fintech och sociala medier”, säger han.

Di Digital har även skrivit om företaget Zynka BIM som har startat Digital Buildings – ett bolag som också utvecklar digitala tvillingar av fastigheter.

Läs också: Nobbade halv miljard – bygger digital plattform för fastighetsbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer