Hoppa till innehållet

Coronaviruset har techjättarna i sitt grepp – 2.300 miljarder upp i rök

Inställda techkonferenser, vinstvarning och sinande lager. Techjättarna har börjat falla offer för effekter av coronavirusets framfart.

Kollage: Ett av Amazons lager i Baltimore, Maryland, en hjälparbetare i Wuhan, där coronaviruset har sitt epicentrum, och Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.
Kollage: Ett av Amazons lager i Baltimore, Maryland, en hjälparbetare i Wuhan, där coronaviruset har sitt epicentrum, och Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.

(Di Digital/Silicon Valley) Kölvattnet av nyheter kring virusutbrotten i länder utanför Kina, som Iran, Italien och Sydkorea, slog hårt mot USA-börserna på måndagen. De fem stora techjättarna Apple, Facebook, Amazon, Microsoft och Google tappade tillsammans över 238 miljarder dollar i värde under handelsdagen, motsvarande över 2 300 miljarder kronor, enligt CNBC.

Amazons aktie gick ner med över 4 procent i handeln under måndagen, och många av handlarna på marknadsplatsen säljer varor som är tillverkade i Kina. Enligt en artikel hos New York Times har e-handelsjätten gjort stora beställningar från Kina under de senaste veckorna för att gardera sig. Bolaget ska också ha skickat mejl till olika varumärken om Prime Day i juli, en stor reaförsäljningsdag för Amazon, där man har uttryckt en oro för att lagren inte kommer att vara tillräckligt stora.

Läs även: Förvaltaren: ”Apples problem blottar en svaghet”

”Vi bevakar utvecklingen kring coronaviruset och vidtar lämpliga åtgärder vid behov”, säger en talesperson för Amazon i en kommentar till Di Digital.

I förra veckan gick Amazon ut och informerade tredjepartsförsäljare på plattformen att man tar bort produkter som gör falsk marknadsföring om coronaviruset. Det handlar till exempel om rengöringsmedel som säljare har hävdat skulle kunna stå emot viruset.

Amazon har också träffat världshälsoorganisationen WHO, tillsammans med flera av de andra techjättarna, för att diskutera hur man ska stoppa felaktig information kring coronaviruset. 

Mötet ägde rum på Facebooks huvudkontor i Menlo Park, i Silicon Valley i Kalifornien. Några av bolagen på plats förutom Amazon och Facebook var Google, Dropbox och Twitter, och de ska mötas igen om ett par månader.

I takt med att fler söker efter information om sjukdomen lockar det även till sig aktörer som utnyttjar situationen för egna syften. Andy Pattison, talesperson för WHO som var med på mötet, menar att epidemin har skapat en infodemi.

Läs mer: Coronaviruset kan försena Airbnbs börsnotering 

Facebook har gått ut med att man fortsätter att jobba med tredjepartsaktörer för att kontrollera fakta på plattformen. Sociala medier-jätten har också anställt Praveen Raja, tidigare ansvarig för hälsoorganisationen PATH, som chef för hälsa och partnerskap på Facebook. Bolagets aktie följde med i börsfallet på måndagen och tappade 4,5 procent i värde.

Både informationstörstiga användare och bedragare samlas även på Twitter, som har försökt att styra om dem som söker på coronviruset till den amerikanska smittskyddsenheten. Twitter-aktien föll tungt på måndagen med över 6 procent.

Apple tampas också med problem kring viruset och gick ut och vinstvarnade i förra veckan. Produktionstakten av delar till Apples kassako Iphone och andra produkter har avtagit i Kina. Enligt tidningen Taiwan News har Apple börjat flytta en del av produktionen för de trådlösa hörlurarna Airpods, Ipad och den smarta klockan Apple Watch från Kina till Taiwan. Bolagets aktie fortsatte nedåt under måndagen och tappade 4,75 procent i värde.

Apple stängde sina butiker i Kina när coronautbrottet blev känt, men har nu öppnat 29 av 42 butiker igen, enligt en artikel hos Bloomberg på måndagen.

Förutom problem med produktion, stängda butiker och felaktig informationsspridning har flera techbolag ställt in eller dragit sig ur från stora techkonferenser. Mobilmässan i Barcelona ställdes in efter flera avhopp. Och Facebook ställde in sin stora globala marknadsföringskonferens som skulle ha ägt rum i San Francisco i mars.

Just nu pågår säkerhetskonferensen RSA i San Francisco med över 40 000 deltagare. 14 företag, däribland IBM, AT&T och Verizon, har dragit tillbaka sin medverkan på grund av oro kring coronaviruset.

Som det ser ut nu kommer spelkonferensen GDC, som går av stapeln i mitten av mars i San Francisco, att bli av. Tio utställare och alla deltagare från Kina har dock avbokat och även Facebook har dragit sig ur.

Läs också: Facebook ställer in efter coronaviruset

Google annonserade sin utvecklarkonferens I/O i förra veckan och skrev att alla är välkomna att delta i uttagningen. Samtidigt kommer bolaget att tillåta alla att avboka utifrån vilka reserestriktioner som finns i april – en månad innan konferensen. De kan istället följa med via videolänk.

Ett techbolag som inte påverkades lika hårt av börsfallet på måndagen var videokonferenstjänsten Zoom, vars aktie tappade under 2 procent.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera