Annons

Coronaviruset kan försena Airbnbs börsnotering

Airbnbs medgrundare och vd Brian Chesky (mitten) kan behöva skjuta på noteringen till följd av coronaviruset.
Airbnbs medgrundare och vd Brian Chesky (mitten) kan behöva skjuta på noteringen till följd av coronaviruset.
Airbnb gick sammantaget med förlust under förra årets tre första kvartal, jämfört med en vinst året innan. Bolaget står inför en börsnotering som kan komma i kläm både av förlusten och av coronaviruset.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt källor till Wall Street Journal gick Airbnb med totalt 322 miljoner dollar, motsvarande drygt 3 miljarder kronor, i förlust under de första 9 månaderna av 2019.

Det går att jämföra med vinsten under samma period 2018, som var 1,9 miljarder kronor på ebitda-nivå – alltså före räntor, skatter, nedskrivningar, och amorteringar.

Under det tredje kvartalet gick uthyrningstjänsten dock med vinst, vilket The Information var först med att rapportera i december. Vinsten uppgick till drygt 2,5 miljarder kronor, en summa som var lägre än de dryga 3,2 miljarder kronorna som bolaget gjorde i vinst under samma period 2018.

Bolagets omsättning ökade med cirka 3,9 miljarder kronor under tredje kvartalet i fjol, till totalt nära 16 miljarder kronor.

Kostnaderna verkar spänna över allt från marknadsföring, administration och säkerhet till att delar av tekniken på plattformen behöver uppgraderas.

Airbnbs styrelse ska, enligt Wall Street Journals källor, de senaste veckorna ha ifrågasatt varför kostnaderna överstiger intäkterna.

Läs också: Airbnb-uthyrare mister lägenheten

Bolaget väntas börsnoteras i år, och vinsten som man gjorde under både 2017 och 2018 är ovanlig bland börsaspiranter i techvärlden. 

”Glidningen till röda siffror kan påverka Airbnbs prislapp i ett initialt erbjudande, enligt investerare”, skriver Wall Street Journal.

Bolaget sa förra året att man kommer gå till börsen i år. Men tiden för noteringen kan påverkas av coronaviruset. Airbnbs bokningar i Kina har i dagsläget gått ner med 80 procent jämfört med i fjol. 

Kina är en viktig tillväxtmarknad för uthyrningstjänsten, och det kan bli så att man väntar med att noteras tills dess att läget har stabiliserats. Wall Street Journal skriver att börsnoteringen troligen dröjer till det tredje kvartalet i år eller senare.

Airbnb värderades till 31 miljarder dollar, motsvarande nära 300 miljarder kronor, i den senaste investeringsrundan 2017. Bolaget ska fortfarande ha 3 miljarder dollar i kontanter kvar.

Källor till Di Digital förra året sa att värderingen vid noteringen skulle bli rejält högre än vid senaste kapitalrundan. Sedan dess har dock techbolagen som har gått till börsen haft tuffa månader och utsikterna för Airbnb pekar snarare i det motsatta hållet.

Läs också: Källor till Di: Då går Airbnb till börsen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer