Annons
Sami Inkinen är medgrundare och vd för Silicon Valley-bolaget Virta som Creandum har investerat i.

Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Hyper Island satsar på ett molnbaserat affärssystem SPONSRAT AV Visma

Foto: Vipps/Press

”Norska Swish” blir ett eget företag

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har blivit känd genom ett antal rättsprocesser mot globala techbolag. Danskan har har bland annat varit med och bestämt att Apple ska betala tillbaka motsvarande över 120 miljarder kronor i obetald skatt till Irland.

EU vill ha global digitalskatt

Uber kan tänkas lämna Norge om transportministern inte lyssnar.

Uber krävs på 20 miljarder för stulen affärshemlighet

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Sami Inkinen är medgrundare och vd för Silicon Valley-bolaget Virta som Creandum har investerat i.
Sami Inkinen är medgrundare och vd för Silicon Valley-bolaget Virta som Creandum har investerat i.
Svenska Creandum investerar när Silicon Valley-bolaget Virta tar in en jätterunda på drygt 260 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Den finska entreprenören Sami Inkinen har tävlat i världsmästerskapen i kombinationssporten Ironman. Men trots sin hälsosamma livstil drabbades han av förstadiet till typ 2-diabetes, en sjukdom som kan bero på flera orsaker.

Diagnosen fick Sami Inkinen, som även var med och grundade den börsnoterade fastighetssajten Trulia 2004, att försöka ta reda på ett sätt att bota sig själv.

Det är bakgrunden till Virta, en hälsostartup som i dag har runt 50 anställda. Förutom en virtuell klinik har man utvecklat en app och en lärande plattform som används som en brygga mellan det kliniska teamet och patienten.

Idén bakom är att kunna leverera individanpassad rådgivning som, utan medicin eller kirurgiska ingrepp, ska hjälpa patienterna att bli av med sin diabetes.

I samband med att bolaget i dag går ut med resultat från flera kliniska studier man har gjort i USA, släpper man också nyheten om en större investering.

Creandum (NTL) har varit med och investerat men Virta vill inte uppge affärens storlek. Hos det amerikanska bolagsverket framgår det dock att Virta har tagit in 29 miljoner dollar, alltså 262 miljoner kronor.

Foto: Fredrik Cassel i är partner i Creandum.

”Vi var även med när bolaget tog in sin såddinvestering och vårt ’bet’ från början handlade om den här personen och en gigantisk marknad”, säger Fredrik Cassel, partner i Creandum.

I regel investerar inte Creandum i amerikanska bolag, men har gjort några undantag när det gäller europeiska entreprenörer.

”Det är förstås en högriskinvestering, men jag har hållit på med riskkapitalinvesteringar i 14 år och det är viktigt att känna att det man lägger in pengar i bidrar med bra saker”, säger Fredrik Cassel.

Kommer det att fungera ens i 50 procent av fallen har det stor betydelse.

Han har själv diabetes, dock typ 1 så för honom finns det ingen bot i dagsläget. Men han tycker att det arbete Virta gör för diabetes typ 2-patienter är hoppfullt.

”Kommer det att fungera ens i 50 procent av fallen så har det stor betydelse”, säger Fredrik Cassel.

I USA finns i dag 29 miljoner kända fall av typ 2-diabetes och kostnaden för vården är stor. Och hela 85-90 miljoner människor har förstadiet till det som kan utvecklas till typ 2-diabetes.

Totalt kostar sjukdomen USA över 300 miljarder dollar om året, motsvarande runt 2,7 biljoner svenska kronor.

Fredrik Cassel hoppas att Virta ska utveckla en klinik som på allvar kan ersätta läkemedel och hjälpa patienter med vad som är grundorsaken till sjukdomen. Det handlar förenklat om att lägga om sina kost och slippa vara beroende av att ta insulin.

”Insulin kan göra att man fortsätter ha en dålig livsstil, men jag hoppas att Virta kan bli ett alternativ som gör att man kan klara sig utan läkemedel”, säger Fredrik Cassel.

Läs också: Diabetesappen Glooko i nytt storavtal


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post