Annons

Cristina Stenbeck går in i elscooterbolaget – Voi tar in 452 miljoner

Cristina Stenbeck går in i Voi när bolaget nu tar in 452 miljoner kronor.
Cristina Stenbeck går in i Voi när bolaget nu tar in 452 miljoner kronor.
Svenska elscooterbolaget Voi Technology tar 452 miljoner kronor i nytt kapital. Pengarna kommer från flera profilerade affärsänglar och riskkapitalbolag och är nödvändiga när bolaget nu ska ta över Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I augusti lanserade svenska Voi Technology sina elscootrar i Stockholm. Under de dryga tre månaderna man varit igång har bolaget även lanserat i tre storstäder i Spanien.

Nu tar bolaget in hela 50 miljoner dollar, motsvarande 452 miljoner kronor, i en ny runda för att förverkliga planerna på att expandera och ta över Europa med sina elscootrar.

”Vi har hela tiden varit inne på att göra allt så kostnadseffektivt som möjligt och har kommit långt med de resurser vi haft. Men nu får vi såklart helt andra muskler och möjlighet att köra på över hela Europa”, säger Fredrik Hjelm, medgrundare och vd på Voi.

Läs mer: Voi kniper samarbete med Stockholms stad – ska finnas i p-hus 

Den stora serie A-rundan leddes av VC-bolaget och giganten Balderton Capital, som har en portfölj på 2,7 miljarder dollar, motsvarande 24,3 miljarder kronor.

Med på färden finns även den här gången Vostok New Ventures, som även fanns med i Vois första runda på 25,5 miljoner kronor. Hur den nya investeringen på 452 Mkr påverkar bolagets värdering är Fredrik Hjelm dock förtegen om.

Bland de nya investerarna finns flera andra riskkapitalbolag, däribland Raine Ventures vars portfölj innehåller musikbolag som Soundcloud och Amuse. En av bolagets partners, Fred Davis, var också med och hjälpte Spotify med musikrättigheter under streamingjättens tidiga år.

De europeiska marknaderna är långt ifrån mättade.

Dessutom blir ängelinvesterare som Tinder-grundaren Justin Mateen och Sebastian Knutsson, medgrundaren av King, nya delägare. Men högst smäller nog ändå faktumet att Kinneviks storägare Cristina Stenbeck valt att gå in i elscooterbolaget. 

”Det är superkul att Balderton leder rundan, men det är minst lika kul att vi får med några av världens mest framgångsrika entreprenörer inom olika sfärer. De kommer finnas som bollplank och finns ett samtal eller mejl bort”, säger Fredrik Hjelm.

Cristina Stenbeck uppges av företaget vara en av affärsänglarna, men hur stor hennes investering är vill Voi inte kommentera.

Läs mer: Niklas Zennström går med i elscooterstriden

Enligt bolaget har man nu över 120 000 användare som tillsammans färdats över 350 000 kilometer. I Spanien finns Voi i Madrid, Zaragoza och Malaga. 

Just nu lanserar flera elscooterbolag sina tjänster runt om i Europa. Voi passar också på att expandera till sin andra stad i Sverige genom att lansera elscootrarna i Göteborg.

Vois största hot kan vara amerikanska Lime, backade av bland andra Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, som hittills lanserat i Paris som första europeiska stad. Men att flera konkurrenter just nu slår sig in i Europa ser Fredrik Hjelm inte som något problem, snarare är det en tillgång, berättar han.

”De europeiska marknaderna är långt ifrån mättade. Vi ser det som att andra företag som också vill få ner taxi- och bilanvändandet snarare är våra vänner.”

De länder som bolaget nu pekar ut som intressanta är Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike, Tyskland, Italien, Portugal och Norge. Enligt Vois plan ska man inta länderna inom de närmsta månaderna och för att kunna etablera sig krävs kapital, något man nu fått rejält av.

”Det är kul att det finns ett så stort intresse för oss. Vi kommer fortsätta hålla på vår smala organisation och kommer investera i hårdvara, produktutveckling och expansion”, säger Fredrik Hjelm.

Läs mer: Elon Musk: Elscootrar saknar värdighet 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer