Annons

Cristina Stenbeck går in i gymutmanare

Johanna Sucasas Wictorén och Cristina Stenbeck.
Johanna Sucasas Wictorén och Cristina Stenbeck. Foto: Di/Unsplash
De digitala träningsapparna blir alltmer populära i Sverige – men konkurrensen bolagen emellan är hög. Nu går Kinneviks storägare Cristina Stenbeck in i utmanaren Swiftr, som har siktet inställt på en expansion. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De digitala träningsabonnemangen har tagit mark i Sverige de senaste åren. Affärsidén påminner lite om Spotifys – träna på gym ena dagen, simma den andra och gå på yoga den tredje. Allt ingår i ett och samma abonnemang till en fast månadsavgift. 

På den svenska marknaden tävlar tre bolag om kunderna, men fenomenet återfinns i länder som USA, Singapore, Indien, Kina och runtom i Europa.

Att konkurrensen är hård mellan de svenska bolagen är tydligt, vilket nyligen exemplifierats i den utredning Konkurrensverket gjort efter att Swiftr anmält träningsappen Bruce för att knyta träningsstudios i exklusiva avtal. 

Läs mer: Bråk mellan träningsappar: ”Tvingas in i exklusiva avtal” 

Ett annat exempel som skruvat upp stämningen bolagen emellan är den amerikanska träningsjätten Classpass, som i oktober klev in på den svenska marknaden genom sitt förvärv av Fitness Collection.  

Och nu hettar kampen till ytterligare, när Swiftr tar in namnkunniga Cristina Stenbeck som delägare. 

”Vi hade en jättebra kontakt med Cristina och hon tyckte att vi och idén hade fantastisk potential”, säger Johanna Sucasas Wictorén. 

Hon grundade Swiftr 2016 tillsammans med Fanny Sjöström. 

Fanny Sjöström och Johanna Sucasas Wictorén.
Fanny Sjöström och Johanna Sucasas Wictorén. Foto: Amanda Lindgren

Hur stor summa det rör sig om vill Swiftr inte dela med sig av, men de bekräftar att den totala rundan är deras största hittills. 

Enligt uppgifter hos Bolagsverket rör det sig om totalt 8,7 miljoner kronor. Av dessa går Cristina Stenbeck, via sitt privata bolag Camshaft, in med nära 5 miljoner kronor. Det innebär att hon nu kontrollerar lite mer än 8 procent av aktierna i Swiftr. Med i rundan är också det Luxemburgbaserade riskkapitalbolaget 2BE.LU, som går in med 3,6 miljoner kronor. 

De nya pengarna ska hjälpa den expansion man redan rullat ut. Först ut är Luxemburg. 

”Luxemburg är en superintressant marknad. Det är ett litet land med högt intresse för träning, en hög densitet av gym och studios samt en generellt hög inkomst, så vi tyckte att landet passade vårt koncept som handen i handsken. Hittills har vi på bara ett par veckor fått hundratals registreringar så det pekar på ett starkt intresse inför framtiden”, säger Johanna Sucasas Wictorén. 

I Luxemburg har man nu 30 träningsanläggningar knutna till sig, till en månadsavgift från 99 euro i månaden (motsvarande 1 044 kronor i dagens växelkurs). I Sverige har man i dag över 350 studios knutna till sig landet runt, från som billigast 490 kronor i månaden.

Vilka marknader som är intressanta är framöver vill Johanna Sucasas Wictorén inte avslöja, däremot har de planer på att gå in i nästa marknad runt våren 2021. 

”Vi kikar på flera intressanta marknader och utreder just nu var vi kommer lansera. För oss är det viktigt att marknaden klaffar med de förutsättningar som vi ser som viktiga.” 

Swiftr omsatte under 2018 1,6 miljoner kronor och gjorde en förlust på 5,7 miljoner kronor. Hur många kunder de har i dagsläget vill de inte avslöja, men omsättningsmässigt redovisar bolaget minst intäkter i jämförelse med sina konkurrenter. 

Med den nya rundan har Swiftr nu tagit in runt 16 miljoner kronor i riskkapital, enligt Bolagsverket. 

Bland de tidigare delägarna återfinns bland andra hälsoprofilen Fredrik Paulún,  Bonnier (som även äger Dagens industri) och riskkapitalbolaget Wellstreet.

Läs mer: Digitala uppstickare utmanar traditionella gym: ”Vi ska bli större än Sats” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer